Seizoensgebonden verzorging

Nu je tuin is geplant en groeit, is het tijd om te beginnen met het wieden, water geven en algemene tuinverzorging. Ahhh! De leuke dingen! Hier krijg je tips en technieken voor het onderhouden van jouw tuin gedurende het hele groeiseizoen. Ik geef ook details over het beschermen van jouw biologische tuin als het weer koud wordt.

Onkruidbestrijding

Het is onrealistisch om te denken dat je tuin volledig onkruidvrij zal zijn. Als je onkruid ontdekt, kan je best zo snel mogelijk ingrijpen. Hoe groter het onkruid wordt, hoe meer werk het vraagt. Onkruid concurreren met tuinplanten voor water, voedingsstoffen, zonlicht en groei ruimte. Ze kunnen ook insecten en ziektes huisvesten. Hier zijn enkele methoden voor biologische onkruidbestrijding:

onkruid bestrijden wieden

Hand Wieden

Onkruid kan het gemakkelijkst worden gewied als het klein is en als de grond vochtig is. Een schoffel of ander onkruid gereedschap zal deze klus vereenvoudigen. Zorg ervoor dat je al het onkruid trekt voordat het uitzaait. Schoffel heel regelmatig door je tuin, vooral als ze de volgende dag zon voorspellen. Jong onkruid dat los geschoffeld wordt, verdroogt onmiddellijk door de zon. Als je dit zeer regelmatig doet, heb je weinig last van onkruid en deze klus kost weinig tijd.

Water Beheersing

Gebruik druppelirrigatie of geperforeerde tuinslangen om alleen water te leveren aan gewenste planten. Dit vraagt werk om het aan te leggen maar spaart nadien veel water en tijd. Door de grond op de andere plaatsen in de moestuin droog te houden, voorkomt deze methode ook veel onkruidgroei.

Bodembedekking

Een dikke laag bodembedekking berooft onkruid en hun zaden van licht. Zodra jouw planten zijn gekiemd en goed groeien, schoffel je bestaande onkruiden los en leg je vervolgens een laagje stro, compost, wormenaarde of grasresten van één tot vier cm over de hele bodem. Organische bodembedekkingen hebben als bijkomend voordeel dat ze organisch materiaal leveren aan bodemorganismen om zich te voeden. Dit kan overal toegepast worden, zowel in de groenten- , kruiden- als siertuin.

Mechanische bodembedekking

Leg worteldoek of karton rond planten om onkruid tegen te houden. Deze methode werkt goed bij Zuiderse planten zoals meloenen en pompoenen. Worteldoek kan worden verankerd met plastieke nagels die je in de grond klopt of het kan worden bedekt met een lichte laag bodembedekking om ze op hun plaats te houden. Ben je op zoek naar een ecologische worteldoek? Kijk dan zeker hier even bij onze hennep worteldoek.

Competitieve Planten

Krachtige bodembedekkers en planten met dicht gebladerte - levende bodembedekkingen dus - geven de grond schaduw en voorkomen dat onkruidzaden ontkiemen. Tijm is een perfecte keuze voor deze methode. Dit kan vooral in de siertuin gebruikt worden, minder in de moestuin.

Wegbranden

Onkruidbranders kunnen helpen om ongewenste begroeiing onder controle te houden. Deze methode kan je vooral gebruiken op stenen paden, opritten en greppels. Het beste van alles is dat je geen chemische herbiciden gebruikt!

Tuinieren door middel van slim watergebruik

Water is een belangrijk onderdeel van ons lichaam en een bron van leven voor onszelf, dieren en planten. Het is een kostbare hulpbron. Elk jaar worden echter miljoenen liters verspild door onverstandig water geven, door planten op het verkeerde moment en op de verkeerde manier water te geven.

Als biologische tuiniers kunnen we allemaal stappen ondernemen, ongeacht waar we wonen, om het waterverbruik te verminderen zonder in te moeten boeten op een mooie tuin. Hieronder vind je een aantal eenvoudige maatregelen die kunnen toegepast worden.

Waterpomp in de tuin
  • Selecteer inheemse planten voor je siertuin die minder water nodig hebben. Vestig je moestuin niet langs grote bomen, hun wortels nemen veel water uit de grond weg van jouw moestuinplanten waardoor je je moestuin meer moet beregenen in warme periodes.
  • Gebruik regentonnen om regenwater te verzamelen en op te slaan. Het is gratis en kan worden gebruikt in de tuin tijdens de zomer.
  • Voeg veel afgebroken organisch materiaal toe aan je moestuin en siertuin. Wormenmest en compost helpt de grond om water vast te houden en voegt de benodigde voedingsstoffen toe aan de bodem.
  • Verspreid veel bodembedekking. Niet alleen beschermt een dikke laag bodembedekking - tot 3 cm - de wortels van de planten tegen uitdroging, maar het houdt ook onkruid onder controle. Het nadeel hiervan is dat slakken ook graag onder de bodembedekking vertoeven.
  • Onkruid bestrijden. Ze concurreren met nuttige planten voor water. Alhoewel het omgekeerde ook waar is. Als je hoog onkruid tussen gekweekte moestuinplanten hebt staan, kan dit onkruid het vocht van de nacht beter vasthouden waardoor de andere planten hier ook van profiteren.
  • Geef minder vaak water, maar geef diep water en zorg ervoor dat je de wortelzone vochtig maakt. Dit is heel essentieel. De meeste mensen beregenen de tuin een half uurtje met de hand en denken dat ze dan voldoende water hebben gegeven. Hiermee bevochtig je enkel de bovenste centimeters van de grond, die in de loop van de dag ook weer opdrogen. Beter is het om -als je water geeft - de sproeier een lange periode te laten beregenen zodat de grond aan de wortelzone vochtig wordt en langer vochtig blijft.
  • Gebruik druppelirrigatie. Dit kan tot 60% van het water besparen dat wordt gebruikt door sproeisystemen. Dit is absoluut de beste keuze! Het vraagt wel extra werk om aan te leggen maar zeker in de siertuin is dit een goede oplossing om water te sparen. In de moestuin is dit een moeilijker verhaal omdat je elk jaar aan teeltwisseling moet doen en de druppelirrigatie dus elk jaar moet verlegd worden, wat niet handig is.
  • Geef water in de vroege ochtend om te profiteren van de koelere temperaturen en verdamping te verminderen.
  • Groepeer planten volgens de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Op deze manier zul je niet te weinig of te veel water aan een deel van je tuin geven. Dit kan je zowel in je groententuin als siertuin toepassen.
  • Vervang jouw gazon door inheemse bodembedekkers of een inheemse bloemenweide die veel minder eisend zijn dan gazons.

Het groeiseizoen verlengen

Tot op heden is het nog steeds zo dat ons groeiseizoen onderbroken wordt door de winter. De winter die altijd later opkomt, vaak pas december maar uiteindelijk nog wel eens durft stand houden tot in maart, wat niet zo leuk is want dan willen we al in de tuin werken!

Door materialen te gebruiken die zo eenvoudig zijn als een plastic fles of zo uitgebreid als een kas, kunnen we het groeiseizoen wat vervroegen of verlengen en het meeste uit onze tuinen halen. Er zijn veel manieren om het groeiseizoen te verlengen, afhankelijk van de hoeveelheid tijd en geld dat je wilt investeren.

klimaatdoek seizoen verlengen

Koude kaders

Relatief goedkoop en eenvoudig te bouwen, een koud kader is een rechthoekige vorm van kunststof, glasvezel of hout met glas die op de grond wordt geplaatst om planten te beschermen tegen koud weer. Het heeft geen elektrische vereisten, het beroept zich op de zon als warmtebron. Een koud kader zal de verdamping van vocht vertragen en zowel de bodem als de lucht verwarmen. Plaats koude kaders zo dat ze maximale zon absorberen.

Broeikas

Broeikassen gebruiken warmtematten en kabels voor het verwarmen van de bodem om de wortelzone van de plant te verwarmen. Hiervoor heb je uiteraard elektriciteit nodig. Als je geen beroep wil doen op elektriciteit, is een oud beproefde methode het gebruik van mest verrijkt met stro om de grond vlak onder zaadvlakken te verwarmen. Hetzelfde is aangewezen als je in een koude meimaand Zuiderse planten zoals tomaten, paprika en komkommers, courgettes en pompoenen buiten gaat planten.

Klimaatdoek

UV bestendige geweven afdekkingen verbeteren de groei van planten en zaailingen terwijl ze worden beschermd tegen kou, wind en insecten. Uitermate geschikt om teelten te vervroegen in volle grond en in de winter de bestaande teelten te beschermen tegen vorst. Bv wortelgewassen kunnen in de grond overwinteren als ze afgedekt worden met klimaatdoek. Uiteraard kan dit ook met een dik pak stro. Je kan de klimaatdoek enkelvoudig of dubbelvoudig gebruiken om nog meer bescherming te bieden. Klimaatdoek kan “drijven” over gewassen zonder ondersteuning omdat het zo licht van materiaal is.

Glazen tuinklokken

De tuinklok is een draagbare plantenbedekking die beschutting tegen weersomstandigheden geeft en tegelijk een broeikaseffect biedt. Tuinklokken kunnen over individuele planten worden gebruikt.

Kassen

Eens beschouwd als een luxe, zijn tuinkassen nu beschikbaar in verschillende prijsklassen. Een kas kan klein en eenvoudig zijn, met een minimale investering in materialen en apparatuur, of het kan een volledig uitgeruste en geautomatiseerde conservatorium zijn.

Lees de volledige biologische moestuinieren gids in pdf

Biologisch moestuin gids

Lees de volledige biologisch tuinieren gids

Inleiding biologische tuinieren

1) Voordelen Biologische tuinieren

2) Planning en ontwerp van de tuin

3) Ken je tuingrond

4) Maak van composteren een succesverhaal!

5) Zaden oogsten, drogen en zaaien

6) Het verschil tussen soorten meststoffen: Organische mest, kunstmest en plantaardige mest

7) Het probleem van pesticide gebruik

8) Seizoensgebonden verzorging

9) Vruchtwisseling, een must voor elke moestuin en kas

10) Oogsten en oogst bewaren