Gestippelde houtvlinder: waardplanten, schadebeeld en preventie

Gestippelde houtvlinder of zeuzera pyrina

De gestippelde houtvlinder is algemeen voorkomend maar veroorzaakt in ons gebied weinig of geen schade. In Mediterrane gebieden vormt de gestippelde houtvlinder een belangrijke plaag: één rups in de stam is voldoende om de hele boom te laten sterven. Het vrouwtje van de gestippelde houtvlinder is ongeveer 3 cm lang en groter dan het mannetje. De vlinder is wit van kleur met blauwe vlekken.

gestippelde houtvlinder

Schade door de gestippelde houtvlinder

In juli en augustus worden er door de vrouwtjes van de gestippelde houtvlinder honderden eitjes afgelegd in spleten en wonden van de bast. De pas uitgekomen larven boren zich een gang in het merg van de stam of tak in de lengterichting. De rups is ongeveer 5 tot 6 cm lang, heldergeel met zwarte puntjes op de segmenten. Voornamelijk jonge bomen en struiken worden getroffen.

Het eerste symptoom is het zichtbare bruine boormeel dat hierdoor uit de tak komt. Nadien sterven bladeren af en vervolgens ook de tak. Jonge takken worden uitgehold en breken daardoor gemakkelijk af bij wind. Jonge bomen breken af waar de stam werd uitgehold.

Afhankelijk van de temperatuur en het klimaat blijven ze 2 tot 4 jaar in het hout aanwezig als rups. De volwassen vlinders verschijnen van juni tot augustus.

Waardplanten

In onze regionen wordt de gestippelde houtvlinder soms aangetroffen in jonge appel- en perenbomen. Controleer de bomen mocht de kop achterblijven in de groei.

Vele loofbomen en struiken kunnen ook worden getroffen: beuk, gewone es, sporkehout, cotoneaster, eik, prunus, platanen, kamperfoelie, wilg, populier,… In zuiderse landen kan de gestippelde houtvlinder veel schade aanrichten bij olijfbomen, citrusbomen en platanen.

Wanneer vliegt de gestippelde houtvlinder?

De volwassen vlinder vliegt van juni tot eind augustus. Tijdens deze periode moet de feromoonval opgehangen worden. De feromoonval dient om de bevruchting van de wijfjes af te remmen zodat minder eitjes kunnen worden afgelegd waardoor de voortplanting wordt belemmerd.

Preventieve maatregelen tegen de gestippelde houtvlinder

  • Een feromoonval hangen vanaf juni tot eind augustus om voortplanting te verhinderen. De feromoonval wordt best 1 week voor de eerste vlucht opgehangen. Maar ook later uithangen, blijft zinvol omdat je het eerste jaar in eerste instantie zoveel mogelijk motten gaat wegvangen.
  • Dode takken afsnoeien en verbranden om voortplanting te verhinderen
  • Wonden afdekken met een wondafdekmiddel bij het snoeien
  • Merk je de wond waar langs de larve is binnengedrongen, dood de larven dan door met een lange ijzeren draad in het boorkanaal te gaan (dit kan tot 40 cm diep worden uitgegraven).
  • Chemische bestrijding van rupsen is niet mogelijk omdat ze zich gedurende heel hun levenscyclus in het boom bevinden.
0 Comment(s)