Wachttijd na chemisch bestrijden

Spuitmiddelen tegen zuigende insecten (bladluizen, witte vlieg, trips) zijn overal beschikbaar. Het is belangrijk dat je steeds kijkt naar de actieve stoffen van de middelen zodat je juist kan beoordelen hoe schadelijk een product al dan niet is. Actieve stoffen moeten verplicht op de verpakking vermeld worden dus je kan ze altijd tussen de kleine letters terug vinden bij de samenstelling of als afkorting ‘A.S.’. Ook producten die de naam ‘bio’ dragen, moet je onderzoeken op hun actieve stoffen want er zijn een aantal bio-genoemde producten op de markt die het label niet waardig zijn. De fabrikant mag een product dus bio noemen, ook al zijn de actieve stoffen chemisch. Dit kan omdat er geen reglementering hieromtrent bestaat.

Producten kan je verspuiten of aangieten aan de wortels. In het laatste geval spreken we van systemische middelen. Dit zijn middelen waarbij de plant via de wortels het chemisch middel opneemt en via de sapstroom verspreid doorheen de volledige plant. Insecten die zuigen aan de bladeren en plantensappen opnemen, krijgen meteen ook het gif binnen en sterven af, tenminste als er geen resistentie is opgebouwd. Door het veelvuldig gebruiken van veel chemische middelen zijn veel schadelijke insecten zoals bladluizen, witte vlieg en trips resistent geworden tegen actieve, chemische stoffen waardoor de middelen geen bestrijdingseffect meer hebben. Het gebruik van systemische middelen is een voordeel voor de tuinders die geïntegreerd willen werken dwz ze combineren chemische bestrijding en nuttige insecten. Systemische middelen die je aan de wortels giet, zijn onschadelijk of minder schadelijk voor de nuttige insecten waardoor de wachttijd tussen een chemische bestrijding en het uitzetten van nuttige insecten erg klein wordt.

Gezien er veel handelsmerken op de markt zijn en het niet de bedoeling is alle handelsproducten te gaan bespreken, gaan we de middelen bespreken op basis van de actieve stoffen en vooral kijken hoe lang ze na toepassing nawerken op nuttige insecten die bladluizen bestrijden zijnde larven van lieveheersbeestjes en larven van gaasvliegen. De nawerkingstijd noemen we de residuetijd, de tijd dat het residue van het chemisch product schadelijk blijft voor de nuttige insecten.

  1. Producten die enkel uit vetzuren bestaan, kunnen zonder problemen gebruikt worden om bladluizen te bestrijden. Groene of bruine zeep bevat ook vetzuren. Het product is vergelijkbaar met groene zeep en onschadelijk als je daarna nuttige insecten wilt uitzetten.
  2. Producten op basis van cypermethrine zijn zeer schadelijk op het moment dat ze gespoten worden (Formusect spray, insecticie 10 mE) en zijn 8 weken na toepassing nog altijd even schadelijk voor de nuttige insecten als de eerste dag dat ze gespoten werden. Concreet betekent dit dat je nooit larven van lieveheersbeestjes of chrysopa kan uitzetten in hetzelfde seizoen dat je dit product gespoten hebt.
  3. Producten op basis van permethrine zijn zeer schadelijk op het moment dat ze gespoten worden en blijven eveneens 8 weken na toepassing nog altijd even schadelijk voor de nuttige insecten als de eerste dag van toepassing. Concreet dus niet gebruiken als je hetzelfde seizoen nog nuttige insecten wil uitzetten. De meeste spuitbussen en sprays zijn ook op basis van permethrine dus zeer schadelijk, zeker ook voor je eigen gezondheid als je ze binnen gebruikt. Bio-kill en bio sect zijn allebei op basis van permethrine, denk dus niet dat deze producten kunnen gecombineerd worden met nuttige insecten.
  4. Producten op basis van pyrethrum. Pyrethrum wordt gemaakt van tropische margriethoofjes die een insectdodende werking hebben. het probleem is dat Pyrethrum op zich zeer snel afbreekt door zonlicht waardoor de fabrikanten een chemisch product hebben toegevoegd om de werking van Pyrethrum te versterken. Zo zijn er ondertussen verschillende producten op de markt, telkens met hun eigen chemische toevoeging.
    • Pyrethrum + piperonylbutoxide (comp bio-pyrethrex): 1 week wachttijd voor nuttigen
    • Pyrethrum + resmethrin: residuetijd onbekend momenteel
    • Pyrethrum + abamecine (Compo Fazilo spray): residuetijd onbekend momenteel
    • Pyrethrum + koolzaadolie (Pyrethro-pur): dit is de meest zuivere vorm die op de markt is. Niet bekend of er een wachttijd moet in acht genomen worden vooraleer nuttige insecten uit te zetten.
  5. Producten op basis van acetamiprid (For-Insect): dit product is een systemisch middel. In geval van aangieten is het onschadelijk voor de volwassenen en licht schadelijk voor de larven (25% tot 50 % kan afsterven). Als het echter wordt gespoten op de planten is het zeer schadelijk voor de nuttigen, de residuetijd is onbekend momenteel.
  6. Producten op basis van imidacloprid (confidor): dit is een systemisch middel, kan aangegoten worden aan de wortels van de planten. In geval van combinatie met nuttige insecten krijgen we een sterfte van Adalia larven van lieveheersbeestjes tussen 50% en 75%. Voor de volwassen insecten is het minder schadelijk. Dit product verspuiten op de planten is zeer schadelijk voor de nuttige insecten en mag dus niet gecombineerd gebruikt worden met nuttigen. Residuetijd niet bekend.
  7. Producten op basis van paraffineolie (promanal): er zijn ons momenteel geen resultaten bekend omtrent de wisselwerking tussen paraffineolie en nuttige insecten.