Water geven aan (kamer)planten!
Gieters

Uit ervaring weten we dat water geven aan planten voor veel mensen niet evident is: noch in het geval van kamerplanten, noch in het geval van buitenplanten. Daarom lijkt me de start van het groeiseizoen een interessant moment om hier dieper op in te gaan.

Verkeerde watergift kan namelijk leiden tot veel problemen: zwakke planten, schimmels, wortelrot, rouwvliegjes in de potgrond, bladluizen, spint, enz… en wij bij Biogroei willen je helpen om ziektes te voorkomen!

Schrijven over ‘water geven aan planten’ is op zich niet evident. Ik ga trachten de meest voorkomende situaties aan te halen met een aantal algemene richtlijnen. Het beste is met de richtlijnen in je achterhoofd, te kijken naar jouw concrete situatie.

Als je op de juiste manier water wil geven, moet je rekening houden met een aantal factoren. Dit geldt zowel voor kamerplanten als buitenplanten. Die zet ik hier even voor jou op een rijtje.

Welke bodemstructuur heb je?

Lichte zandgrond kan veel minder water vasthouden dan zware kleigrond. Logischerwijs moet je zandgrond dus veel meer bewateren dan kleigrond. Dit is zo als je de bodem op zich bekijkt.

Maar wist je dat je de bodemstructuur kan verbeteren door voortdurend organisch materiaal aan te voeren en het bodemleven te stimuleren. Op die manier maak je van zandgrond een bodem die beter water en voedingsstoffen kan vasthouden en van kleigrond een betere bodem die minder aan elkaar klit en bij droogte niet keihard wordt. In beide gevallen wordt het water meer gebufferd dankzij de humuslaag die gevormd wordt door het organisch materiaal en kan het regenwater beter doorsijpelen naar de ondergrond.

Je bodem op de juiste manier verbeteren, zorgt ervoor dat je op termijn geen water meer moet bij geven. Meer lezen over de bodemstructuur en ons bodemverhaal?

Waar staan je planten?

Planten die op de juiste plaats staan, hebben weinig extra water nodig en kunnen gedijen op het regenwater dat er valt en de buffer aan grondwater die aanwezig is. Planten die in de volle zon gedijen, overleven in de volle grond zonder extra watergift zelfs als het lange tijd droog is. Planten die in de schaduw gedijen, moet je ook geen water geven in de zomer. Dus een juiste standplaats bespaart ons water.

Kamerplanten: de meeste kamerplanten komen uit tropische en subtropische gebieden. Geef ze een plaatsje in je woonkamer die zoveel als mogelijk overeenkomt met de natuurlijke biotoop. Waar moet een kamerplant staan?

Sierplanten: als je inheemse planten kiest of cultivators wiens natuurlijke biotoop vergelijkbaar is met ons klimaat, voorkom je veel problemen. Naargelang de plekjes die je in je tuin hebt, plant je sierplanten in de zon, halfschaduw of schaduw.

Groenten: een moestuin aanleggen, doen we het liefst in de zon. Groenten hebben minimum 5 à 6 u zonlicht nodig. Maar de meeste groenten staan in een hete zomer ook graag in de namiddag in de schaduw. Hoge bomen of hagen planten aan één kant van de moestuin kunnen daar voor zorgen.

Probeer dus zoveel mogelijk rekening te houden met je omgeving en de uren zon die je tuin ontvangt. En bekijk op voorhand goed waar je wat wilt planten.

Serre

Groenten in een kas: een groentekas staat best in de zon. Bij de eerste hete dagen (kan al in mei zijn) beschaduw je de kas. Als je dit doet met Colovit dan wordt het licht gefilterd doorgegeven. Dat is een groot voordeel tov een klassieke kalk om de kas te witten. Met Colovit kleurt je kas wel oranje!

Een kas in de schaduw is om problemen vragen. De planten drogen onvoldoende snel op bij elke watergift waardoor schimmels ontstaan en bladluizen worden aangetrokken.

Tip: laat de ramen en de deur van de kas van maart tot november open staan. Voortdurende ventilatie vermijdt vocht en mufheid.

Gazon: in onze filosofie staan er in het grasveld paardenbloemen en madeliefjes. Een groen gazon bestaat niet in de natuur en is dus kunstmatig. Wil je een kunstmatig iets in stand houden, dan heb je veel water nodig, zeker op zandgronden. Dus denk er eens over na om andere opties te overwegen… Ook hier is de essentie om voor het inzaaien extra aandacht aan de ondergrond te besteden en te zorgen voor een goede bodemstructuur. Blijf ook nadien je gazon mulchen met wormenaarde in plaats van gazonmeststoffen te strooien. Je moet voortdurend de organische buffer aan de gazonwortels in stand houden. Zo krijg je sterke wortels die zelf naar water zoeken.

Wat is de waterbehoefte van je planten?

Niet elke plant heeft dezelfde waterbehoefte. Vooral bij kamerplanten moet je daar extra aandacht voor hebben.

Kamerplanten worden opgedeeld volgens hun vochtbehoefte. Weet dus wat jouw kamerplanten nodig hebben. Lees hierover alles bij Hoeveel water geven aan kamerplanten?

Zaaien en stekken.

Zaaien van groenten: na het zaaien begiet je even de potgrond en zet je de zaadjes op een warme en lichte plaats. Geef pas terug water als de grond droog is. Door teveel water te geven gaan zaadjes rotten. Jonge opkomende plantjes die teveel water krijgen, worden spichtig en zwak.

Stekken en verplanten: in het begin moeten de jonge stekjes en plantjes een paar keer per week water krijgen. Stekken van kamerplanten worden vaak op water gezet tot ze wortels maken.

Tip: geef de plantjes onderaan water, dit stimuleert de wortelgroei naar beneden.

Beperk watergift in volle grond

Water geven in volle grond: geef zo weinig mogelijk water in volle grond. Eénmaal je water geeft, moet je ook blijven water geven.

Water geven in een koude of warme kas: ’s morgens is de beste periode om water te geven in een kas. Dit geeft de minste kans op schimmels omdat het vocht in de loop van de dag kan opdrogen. Bovendien hebben de planten dan ook voldoende reserve als het warm wordt in de namiddag.

Het gazon beregenen: Moet je toch water geven aan je gazon? zet de sproeier dan 4 u aan gedurende 2 keer per week. Dit is veel beter dan elke dag een half uurtje. In het laatste geval beregen je enkel de bovenste centimeters van de grond en komt er weinig water tot aan de wortels.

Buitenplanten in kuipen: planten in potten hebben meer water nodig dan planten in volle grond. Zorg dat het overtollige water afgevoerd wordt. Hoe groter de pot, hoe minder vaak je water moet geven. Veel wind droogt de grond uit, zeker de grond in potten en kuipen.

watergift in serre

Het seizoen speelt een rol bij watergift

Dit voel je het sterkst in de kas en daarvoor wil ik je wat extra tips geven. Hoe ik het aanpak?

In het voorjaar laat ik mijn groentekas enkele dagen beregenen met een zwenksproeier die ik telkens na een drietal uren op een andere plaats zet. De volgende dag beregen ik dezelfde plaatsen opnieuw.

Dan laat ik de grond minstens een week rusten vooraleer te zaaien of te planten. De daaropvolgende maanden (maart-half mei) moet je weinig tot geen water geven. De wortels trekken daardoor diep in de grond.

Afhankelijk van de warmte, geef je in de zomermaanden ’s morgens water. Tijdens een hittegolf moet je bijna dagelijks water geven.

Vanaf begin-half augustus hebben tomatenplanten in een kas minder water nodig, zelfs als het dan nog heel warm is. Beperk de watergift aan tomaten tot een minimum vanaf augustus om te vermijden dat de tomaten gaan barsten.

Vanaf eind augustus moet er in de kas zo goed als geen water meer worden gegeven.

Algemene tips bij het water geven

  • Als je water geeft, geef dan voldoende water zodat de ondergrond vochtig is. Het is beter om minder keren water te geven maar wel veel bij elke gietbeurt.
  • Uitzondering: kamerplanten die een constant vochtige grond vereisen, geef je beter regelmatig kleine beetjes water.
  • Als de regen kouder is dan de bodem, trekt maar een deel in de grond en spoelt een groot deel af. Mulchen kan dit grotendeels verhinderen.
  • Nieuwe aanplantingen moeten na het planten altijd worden aangegoten. Dit geldt zowel voor buitenplanten als kamerplanten (jonge babyplantjes). Daarna kunnen ze een tijd zonder water. Teveel gieten bij nieuwe aanplantingen zorgt dat het wortelstelsel oppervlakkig wortelt in plaats van naar de diepte gaat.
  • Planten die hun bladeren laten hangen, hebben niet altijd behoefte aan water. Gebeurt dit op het heetst van de dag buiten of in de kas, dan komt dit door de hitte. Hangen de planten nog slap de volgende ochtend, dan hebben ze echt water nodig. Maar meestal zijn de planten tijdens de nacht gerecupereerd en hoef je ze niet noodzakelijk te gieten. Dit moet je ter plaatse beoordelen.
  • Als (kamer)planten hun bladeren met vele tegelijkertijd laten vallen, hebben ze waarschijnlijk te droog gestaan.
  • Planten die te droog staan in potten, kan je beter onderdompelen in water zodat de volledige kluit water kan opnemen. Door de te droge kluit gaat veel water direct uit de pot lopen en heeft het gieten geen effect.
  • Met koud water sproeien op zonnige dagen, zorgt voor fysiologische stress. Geef daarom ’s morgens of ’s avonds water.
  • Water geven aan (kamer)planten tijdens je vakantie? In principe als je de kamerplanten niet overmatig giet tijdens de rest van het jaar en ze een juiste standplaats hebben, kunnen ze gerust enkele weken zonder water. Ga gerust op vakantie!
Hoe waterverspilling voorkomen?
  • geven aan planten in de zon, is niet aan te raden. Planten gaan niet verbranden van de watergift maar het water gaat veel sneller verdampen. In de hitte gaan planten zichzelf beschermen door hun poriën af te sluiten, het is dus niet de moment om planten water te geven.
  • Mulchen helpt enorm om de verdamping van water te voorkomen. Dit geldt zowel voor de volle grond als in kuipen en bakken. Mulchen is trouwens de bouwsteen van ons bodemverhaal en essentieel voor een gezonde bodem.
  • Zorg dat je wind afvoert door hagen en bomen te planten rond je perceel. Daardoor gaat je grond minder uitdrogen.
  • Zorg dat het regenwater zoveel mogelijk op je grond blijft en daar insijpelt in plaats van afvloeit.
  • Vang regenwater zoveel als mogelijk op, creëer indien mogelijk een natuurlijke poel. Dit bevordert heel erg de biodiversiteit in je tuin.

Wat bij extreme lange droogte?

Mensen die gewoon zijn om hun tuin te mulchen, hebben sowieso een belangrijke voorsprong. Zoals je al las, adviseren we om altijd en alles te mulchen zowel in de kas, groentetuin en siertuin. Heb je een goede buffer aan humus in de grond en alles gemulcht, heb je al een grote voorsprong bij extreme droogte. De grond droogt immers minder uit en tegelijk wordt het aanwezige water beter opgeslagen in de bodem dankzij de aanwezige humus.

Buiten water geven in je moestuin en siertuin moet je zolang mogelijk uitstellen. Als je eenmaal begint met water bij te geven, kan je ook niet meer stoppen want dan gaan de planten sowieso dood als het droogte en hitte aanhoudt.

Beschermen met klimaatdoek helpt!

Wat zeker ook helpt voor de moestuin, is klimaatdoek gebruiken om de moestuinplanten af te dekken. Klimaatdoek is een super product. Je kan het los over de planten leggen dus het vraagt weinig werk. Aan de ene kant beschermt het plantjes tegen vorst, aan de andere kant beschermt het eveneens tegen hitte en zonnebrand. Dankzij de klimaatdoek wordt de felste zon tegen gehouden. De grond blijft dus vochtiger onder de klimaatdoek en de planten kunnen niet verbranden.

Ook interessant om te lezen: