Tuinmieren, vervelend of nuttig?

We kennen ze allemaal en we hebben ze wel ergens in onze tuin, de tuinmieren! Niet te verwonderen want tuinmieren, mieren in het algemeen trouwens, hebben weinig natuurlijke vijanden waardoor een kolonie lang kan leven. Men heeft ontdekt dat mieren het eerst voorkwamen in de Krijttijd, zo’n 130 miljoen jaren geleden. Mieren hebben dus zelfs de Dinosaurussen en ijstijd overleeft!

sterke mier

Een (ja, 1 !) miljoen mieren per mens

Men schat dat er ongeveer 1 miljoen mieren zijn voor elke mens die op aarde rond loopt, schrikaanjagend toch! Vanuit dat standpunt bekeken, zijn het vredelievende insecten want ze zouden bij wijze van spreken de wereld kunnen overnemen. Ondergronds doen ze dat ook! Blijkbaar situeert zich tussen Andaloesië in het Zuiden van Spanje en Madrid één groot mierencomplex, enorme mierennesten die onderling met elkaar verbonden zijn tot één geheel.

Geen soort die zo goed samenwerkt en georganiseerd is als de mieren!!

informatie over mieren

Weetjes over de mieren!

  • De werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) leven 2 tot 3 jaar terwijl een koningin gemakkelijk 15 jaar oud wordt. Als de koningin sterft en er werd niet in vervanging voorzien, sterft de nest uit.
  • Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen in hun paartijd. Vandaar dat vliegende mieren maar een bepaalde periode van het jaar gesignaleerd worden. Dit is per soort verschillend. Voor tuinmieren valt hun bruidsvlucht in juli of augustus. Voor de zwartbruine wegmier is dit eind juni-juli.
  • Tuinmieren zijn nuttig omdat ze zich voornamelijk voeden met insecten, ze kunnen ook mieren uit andere nesten opeten of wegroven om in hun eigen nest te komen werken.
  • Mieren zijn lastig in de tuin omdat ze de grond kunnen opgraven en gras of bodembedekkers kunnen bedelven.
  • Mieren melken (bekloppen) de bladluizen letterlijk uit voor honingdauw, een suikerachtige substantie die bladluizen uitscheiden na het opzuigen van plantensappen. Mieren zijn er zot op. Om die reden beschermt de tuinmier bladluizen tegen hun natuurlijke vijanden zoals larven van lieveheersbeestjes en gaasvlieglarven.
  • Ze zijn familie van de wespen en bijen. Enkel als ze zich bedreigd voelen, zullen ze aanvallen en steken.
  • Mieren volgen elkaar zo mooi dankzij de volg-feromonen die ze uitscheiden!
  • Mieren zijn ijzersterk: ze kunnen 10 tot 50 keer hun lichaamsgewicht verplaatsen.
  • Mieren vormen 15 tot 25 % van de biomassa van landdieren.
  • Zieke mieren verlaten stilletjes de nest om elders te sterven zodat de nest niet besmet wordt.
schade mieren gazon

Moeten wij iets ondernemen tegen mieren?

Producten ter bestrijding van mieren behoren tot de verkoopstoppers in de winkel. Dat bewijst dat veel mensen iets willen ondernemen…

Alle mieren uit je tuin weren is niet mogelijk en ook niet nodig! Als je er geen last van hebt, laat ze dan doen. Ze zijn nuttige opruimers in de tuin en eten massa’s kleine en grote insecten, die letterlijk in stukken worden geknipt. Maar ze ruimen ook kadavers van dieren op of organisch afval zoals fruitresten.

Enkel als er een probleem is van overlast, zou ik ingrijpen. Vooral in het gazon kunnen ze veel schade aanrichten door de grond op te delven waardoor het gras kapot gaat.

Natuurlijke bescherming dankzij Mier-run

Wij hebben zelf een natuurlijk product op basis van aaltjes met name Mier-run.

Dit product moet opgelost worden in water en vervolgens verspreid worden over de grond waaronder de mieren zitten of rechtsreeks in de mierennesten worden gegoten. De aaltjes gaan de larven in de mierennesten afdoden waardoor de volwassen mieren hun nesten verlaten en verhuizen.

Essentieel voor de werking is dat de ondergrond moet vochtig zijn – zoals bij alle aaltjestoepassingen – en vochtig moet blijven gedurende minstens twee weken. Wacht dus op een vochtige periode om het product toe te passen!

Mier-run kan enkel gebruikt worden in de grond, niet op terrassen of andere harde materialen. De aaltjes sterven op harde materialen door de UV straling van de zon. Ze moeten letterlijk in de grond hun werk kunnen doen. Mensen die hun terrastegels zien los liggen omwille van mieren, gaan hun toevlucht moeten nemen tot andere middeltjes. Kies in dat geval voor de meest ecologische.

Het bladluis-mieren-vennootschap

Punt is om zoveel mogelijk mieren te weren waar je in het voorjaar bladluizen verwacht.

Voor bomen kunnen er in het vroege voorjaar boombanden gehangen worden om mieren te weren maar bij struiken gaat dit niet gezien de vele vertakkingen.

De boombanden hang je vooraleer de mieren in de bomen kruipen, liefst al begin april.

Een andere en zeker de beste oplossing is zorgen dat je tuin in balans is, zoveel mogelijk biodiversiteit creëren zodat je natuurlijke bestrijders gaat aantrekken.

Volwassen lieveheersbeestjes en sluipwespen die bladluizen parasiteren, ondervinden duidelijk minder last van de mieren. Dus aantrekken die handel en je bladluisprobleem wordt vanzelf opgelost!

Ook interessant om te lezen:

0 Comment(s)