Schoolpakket lieveheersbeestjes

5/5.0 (3 reviews)

Dit schoolpakket is jammer genoeg niet meer beschikbaar. Je kunt lieveheersbeestjes opkweken met ons goedkoper, maar ook iets beperkter Kweekpakket Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes kweken in de klas! Ga in de lagere school aan de slag met ons schoolpakket met en rond lieveheersbeestjes. Het lieveheersbeestje waarmee je aan de slag gaat, is het bekende inheemse lieveheersbeestje met 2 stippen met name Adalia bipunctata. Fascineer de leerlingen met dit vakoverschrijdend project!
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Dit schoolpakket is jammer genoeg niet meer beschikbaar. Je kunt lieveheersbeestjes opkweken met ons goedkoper, maar ook iets beperkter Kweekpakket Lieveheersbeestjes

Adaliabox en larven

De Adaliabox is een kweekset om zelf lieveheersbeestjes te kweken.De kweekset bestaat uit een kaart met uitleg over lieveheersbeestjes en een poster waarop je klassikaal kan aanduiden wanneer de larven van stadia veranderen, verpoppen, volwassen lieveheersbeestjes worden en terug eieren afleggen. Om te kweken heeft u natuurlijk larven nodig. De larven (moeten aangevraagd worden via de bijgevoegde vocher en worden nageleverd op het moment dat je wenst) kunt u kwijt in het meegeleverde vivarium. De ontvangen larven hebben genoeg voedsel meegekregen om de volledige cyclus te doorlopen. Eenmaal de volledige cyclus doorlopen is, kunnen de volwassen lieveheersbeestjes uitgezet worden in de natuur.


Fig.1 - Adaliabox.

Fig.2 - Bekijken van de larven in de kweekset.

Een werkboekje

Dit werkboekje bevat:

  • Lesideeën rond lieveheersbeestjes
  • Een prachtig geïllustreerd verhaaltje om voor te lezen of te vertellen
  • Knutselideeën
  • Spelletje, een woordenrooster met vragen over lieveheersbeestjes dat kan gekopieerd worden.
  • Drie kleurplaten/ kleurprenten om te kopiëren en uit te delen aan de leerlingen.
  • Rekenvoorbeeld rond lieveheersbeestjes (bijvoorbeeld met de stippen)
  • Klasideeën/ groepsopdrachten
Fig.3 - Werkboekje rond lieveheersbeestjes.

Zoekkaart lieveheersbeestjes

Het schoolpakket bevat een zoekkaart met 26 verschillende afbeeldingen van lieveheersbeestjes, de meest voorkomende in de Benelux. Je vindt er informatie over het kleurenpatroon, habitat, verspreiding, levenscyclus, voedselrelaties en tips ter herkenning.

Maak een boswandeling met de klas en laat de leerlingen een paraplu meenemen. Schud wat met de takken terwijl dat je een paraplu onder de plant of het boompje houdt om lieveheersbeestjes te verzamelen en determineer in de klas welke lieveheersbeestjes je hebt gevonden met behulp van de zoekkaart.

Fig.4 - Zoekkaart lieveheersbeestjes.

Beloningsstickers

Hebben de kinderen goed gewerkt? Beloon de kinderen in de klas dan met de beloningsstickers of kleef ze in de agenda zodat de ouders ook weten dat je rond dit thema werkt. Er zijn drie vellen, elk met 28 stickers meegeleverd in het schoolpakket.

Fig.5 - Belongingsstickers.

Door lieveheersbeestjes in de klas te kweken van larve tot volwassen insect zullen de leerlingen elke dag opnieuw geïnteresseerd en gefascineerd zijn rond het onderwerp. Dit schoolpakket bevat alles om er een geslaagd en leerrijk avontuur van te maken met de kinderen.

Hoe het werkt?

  1. Bestel dit schoolpakket (of stuur een bestelbon met het juiste bedrag naar biogroei@biogroei.be) en u ontvangt: de Adaliabox, zoekkaart, beloningsstickers, het werkboekje en een Voucher voor het bestellen van de lieveheersbeestjeslarven.
  2. U ontvangt het schoolpakket bij u thuis of op uw school, afhankelijk van welk adres u opgeeft. U heeft nu alle tijd om met behulp van het schoolpakket uw lessen voor te bereiden.
  3. Op het moment dat u aan de slag wilt gaan met de kweek van lieveheersbeestjes, bestelt u de 30 larven van lieveheersbeestjes met de meegeleverde voucher in de Adaliabox. Bestellen doe je door de gebruiksaanwijzing te volgen die op de voucher staat.
  4. Uw larven worden de eerst volgende maandag verzonden met de post. U ontvangt deze op dinsdag of woensdag in de brievenbus. Laat ze op school toekomen als het warm weer is zodat de larven niet de hele dag in een warme brievenbus zitten. Na ontvangst kan je met de klas aan de slag. Vooraf kunt u eventueel al beginnen met voorbereidingen zoals het creëren van een lieveheersbeesthoekje

  5. Fig.6 - Lieveheersbeesthoekje Klas JufJanneke.
  6. Na een 15-tal dagen (door hoge klastemperaturen) zullen de larven verpoppen, hierna duurt het nog 8-tal dagen voordat er een volwassen lieveheersbeestjes uit de poppen tevoorschijn komen.
  7. Sluit het project af met het vrijlaten van de lieveheersbeestjes.

Fig.7 - Lieveheersbeestjes vrijlaten.

Fig.8 - Afsluiting lieveheersbeestjes project.

Nog niet overtuigd?

Er stond in het nieuwsblad een kort berichtje over ons schoolpakket: Nieuwsblad lieveheersbeestjes kweken in de klas, of lees de ervaringen van JufJanneke die ook aan de slag is gegaan met ons schoolpakket.

Ervaringen van scholen die er al mee aan de slag zijn gegaan...

"Dit was een zeer aangename ervaring zowel voor mij als voor de kinderen. Ik heb er vele kunnen vrijlaten, ik heb ze niet geteld maar schat een 20 tal." – Gemeenteschool Wijnegem

“Heel leuk om te doen met kleuters, uiteindelijk hebben we ongeveer 15 diertjes vrijgelaten. Graag hadden we ze nog wat bladluizen willen voederen die vonden we niet in de schooltuin. Leuk project, voor herhaling vatbaar.” – Freinetschool minimakz de zeeparel in Knokke-Heist

“De kleuters vonden het super en zoeken nu nog steeds volop op de boomstammen larven van lieveheersbeestjes (want zij kennen hier nu wel alles van!). Ik ben zeker van plan om dit nogmaals te doen, dit schooljaar. Zal weer tegen april/mei zijn.” – KS

“Wij vonden het heel interessant om lieveheersbeestjes te kweken. We (ook ik en mijn collega's) leerden heel wat bij dat we nog niet wisten. De kinderen van mijn derde leerjaar waren dan ook erg geïnteresseerd en volgden de situatie op de voet. We toonden onze kroost ook enkele keren per week aan de andere klassen van de school. De instructies waren duidelijk. Uiteindelijk lieten we ongeveer 5 (al weet ik het niet meer precies) lieveheersbeestjes vrij.
Wat heel fijn was, was dat de leerlingen ook in de vrije natuur de larven herkenden en bij bladluizen in de tuin konden zetten.” – Sted. basisschool Optimist, Antwerpen

“Ik heb vorig schooljaar met mijn klas de lieveheersbeestjes zien groeien. Dit was voor de kinderen wel leuk om te volgen. We stonden er van versteld om te zien hoe dit in werkelijkheid ging. De hoeveelheid beestjes weet ik niet meer precies maar het waren er wel een heel aantal ( ongeveer 75% denk ik). De determineertabel was handig om te zien welke soort het was.” – Pius x Basisschool Zele, 6de leerjaar

“Groot succes. Alle collega's waren ook verbaasd dat dit bestond. Ik wil dit volgende lente zeker herhalen. Het bleef dagenlang stil in het potje, maar ik gooide het niet weg. Toen zag een kleuter plots weer bewegen. En enkele dagen later kwamen de eerste 3 lieveheersbeestjes uit ! De kleuters hebben het hele gebeuren goed kunnen volgen, waren superblij natuurlijk.” – VBS de Wegwijzer

“De kleuters waren heel nieuwsgierig (ik had hen niet verteld welke diertjes het zouden worden) - dus het duurde eventjes vooraleer ze het doorhadden. Positief is dat de larfjes geleverd werden met voeding bij - zo kan er niets misgaan.
Misschien mocht het doosje iets kindvriendelijker. Ze waren in elk geval heel enthousiast toen het lieveheersbeestjes bleken te zijn. We hebben ze samen vrijgelaten - een tiental - in de tuin.” – VBS Sancta Maria Gentbrugge

Reviews
star star star star star
Kleuters vonden het super!
De kleuters vonden het super en zoeken nu nog steeds volop op de boomstammen larven van lieveheersbeestjes (want zij kennen hier nu wel alles van!). Ik ben zeker van plan om dit nogmaals te doen, dit schooljaar. Zal weer tegen april/mei zijn.
star star star star star
Super voor kleuters
Heel leuk om te doen met kleuters, uiteindelijk hebben we ongeveer 15 diertjes vrijgelaten. Graag hadden we ze nog wat bladluizen willen voederen die vonden we niet in de schooltuin. Leuk project, voor herhaling vatbaar.
star star star star star
Aangename ervaring
Dit was een zeer aangename ervaring zowel voor mij als voor de kinderen. Ik heb er vele kunnen vrijlaten, ik ze niet geteld maar schat een 20 tal.
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op