Voedselmot

De voedselmot is een verzamelnaam van verschillende soorten motten die eitjes leggen in voedsel. De meest voorkomende soorten die tot deze groep behoren zijn de vruchtmot (of Indische meelmot), de meelmot (de grauwe en grote meelmot) en de cacaomot.
... Lees meer
4 producten
Sorteer op

Wat is de voedselmot?

De voedselmot is een verzamelnaam van verschillende soorten motten die eitjes leggen in voedsel. De meest voorkomende soorten die tot deze groep behoren zijn de vruchtmot (of Indische meelmot), de meelmot (de grauwe en grote meelmot) en de cacaomot. Deze soorten komen frequent voor in onze huizen en keukenkasten. De meest voorkomende voedselmot in België en Nederland is de vruchtmot of Indische meelmot.

Soorten voedselmotten?

Even een korte beschrijving van de verschillende soorten voedselmotten. De naam van de voedselmot is gekoppeld aan de voedingsmiddelen waar deze motten hun eitjes in leggen.

 1. Vruchtmot of Indische meelmot (Plodia interpunctella): De mot is 1 tot 2 cm lang met een spanwijdte van 1.5 tot 2 cm. Typisch is de roofbruine kleur aan het uiteinde van haar vleugels terwijl de voorvleugels wit zijn. De larven hebben een bruine kop, zijn geelwit, roodachtig of groen naargelang het voedsel dat ze eten. Ze tasten veel verschillende soorten levensmiddelen aan: granen, bonen, noten, bloem, cornflakes, gedroogde vruchten en fruit, kruiden, thee, chocolade, snoep en niet te vergeten alle soorten dierenvoeders zoals honden- en kattenbrokken, vogelzaad, visvoer en andere dierenvoeders.
 2. Meelmot of Grauwe meelmot (Ephestia kuehniella): de volwassen mot is 7 tot 9 mm lang met een spanwijdte van 2 tot 3 cm. Ze zijn grijs van kleur met een zigzagpatroon op de vleugels in rust. De kleur van de larven varieert ook met de kleur van het voedsel dat ze eten met een bruine kop. Ze kunnen gelijkaardige levensmiddelen aantasten als de vruchtmot maar hun voorkeur gaat absoluut uit naar melen.
 3. Grote meelmot ((Pyralis farinalis): groter dan de grauwe meelmot. Opvallend verschil is dat het achterlijf van de grote meelmot omhoog steekt in rusthouding terwijl dit bij de grauwe meelmot niet het geval is. Komt vooral voor in opslagruimtes en weinig in huizen.
 4. Cacaomot (Ephestia elutella): kleine mot die 8 tot 11 mm lang is met een spanwijdte van 14 tot 20 mm. Onopvallende grijze mot. De kleur van de rupsen varieert van geel, wit of rood naargelang het voedsel dat ze eten en ze hebben een bruine kop. Ze leven vooral in cacao, tabak en meelproducten maar ook gedroogd fruit, noten en zelfs koffie kunnen worden aangetast.
 5. Amandelmot (Ephestia cautella): de volwassen mot is 7 tot 9 mm lang met een spanwijdte van 15 tot 20 mm. Ze is grijs van kleur met lichtere banden over de vleugels. Ze komen vooral voor op granen, gedroogd fruit en noten. Deze mot wordt meestal met voedingsmiddelen uit tropische gebieden ingevoerd. Je krijgt ze toevallig als je aangetaste voedingsmiddelen zou kopen.
 6. Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella): de volwassen mot is 8 tot 14 mm lang. Donkerbruine vleugels met zwarte vlekken. Deze mot heeft een hoge luchtvochtigheid van 80% nodig. Ze komt voor in linnen, wol en bont maar ook in graan en zaden.

Is de voedselmot schadelijk?

Voor alle voedselmotten geldt dat de volwassen motten geen schade aanrichten behalve dat ze massa’s eitjes afleggen. De larven die uit de eitjes komen tasten naargelang de soort verschillende levensmiddelen aan.

De larven vreten niet alleen van het voedsel maar tasten ook plastic en kartonnen verpakkingen aan. De larven vervuilen het voedsel met hun uitwerpselen en maken zijden webben. Die webben zie je in de verpakkingen maar ook in de voorraadkasten.

Voedselmotten in huis bestrijden

Hoe herken ik de aanwezigheid van de voedselmot?

 • De voedselmotten vliegen ’s avonds en worden aangetrokken door het licht. Zie je in je huis ’s avonds motten vliegen, moet je attent zijn. Juist omdat ze voornamelijk ’s nachts vliegen, valt hun aanwezigheid niet zo snel op.
 • De larven van de voedselmot vind je in en op de verpakkingen van voedingsmiddelen.
 • Zijden webben in je keukenkast wijzen op de aanwezigheid van de voedselmot.

Hoe voedselmotten voorkomen?

 • Laat ’s avonds enkel ramen en deuren openstaan die voorzien zijn van een hor.
 • Bewaar voedingsmiddelen in goed afgesloten bokalen of containers.
 • Koop geen grote hoeveelheden aan. In oude producten komt gemakkelijker de voedselmot.
 • Reinig regelmatig je keuken- en voorraadkasten.
 • Ruim gemorste etensresten direct op.
 • Controleer regelmatig het dierenvoeder op aantasting. Zorg dat geen honden- of kattenbrokken in de voerbak achter blijven.

Voedselmotten natuurlijk bestrijden

 • Merk je aantasting van de voedselmot, ruim de aangetaste levensmiddelen direct op.
 • Controleer alle andere aanwezige levensmiddelen in huis op aantasting, ook de dierenvoeders als die aanwezig zijn.
 • Stofzuig de keukenkasten, ook in de kieren want daarin kunnen de larven verpoppen. Reinig de kasten vervolgens met azijn.
 • Berg de levensmiddelen op in gesloten containers.
 • Plaats een voedselmottenval om nieuw uitkomende motten weg te vangen. De larven en poppen kunnen maanden zonder voedsel overleven dus je moet nog zeker een half jaar attent blijven op de aanwezigheid van nieuwe motten.

Plaag van voedselmotten

Ingeval je heel veel voedselmotten hebt, kan je best een gespecialiseerde firma inhuren om je probleem aan te pakken. Dit zal jammer genoeg niet op een biologische manier gebeuren maar soms is de aantasting zo groot dat bovengenoemde middelen onvoldoende resultaat geven.

Voedselmottenval

Voedselmottenvallen kopen

Voedselmotvallen zijn feromoonvallen. Een feromoonval bestaat uit een val met een feromoon. Het feromoon geeft de seksgeur af van de vrouwelijke motten waardoor de mannelijke motten van die soort worden aangetrokken en in de val gelokt. Hierdoor worden de vrouwelijke motten minder bevrucht en gaat de ei-afleg afgeremd worden. De feromoonval heeft vooral een signaalfunctie: ze zorgt ervoor dat je snel de aanwezigheid van de vruchtmot kunt zien waardoor je bijkomende voorzorgsmaatregelen kan nemen.

Feromonen zijn dus soort specifiek dat wil zeggen dat je een ander feromoon nodig hebt voor de vruchtmot, de meelmot of cacaomot. Controleer dus eerst welke voedselmot je heb en koop dan het specifiek feromoon. Biogroei heeft voor de Indische meelmot en grauwe meelmot de capsules in voorraad. In combinatie met de feromooncapsule gebruik je de gepaste val naargelang je situatie. Er zijn drie opties:

 1. We hebben een kleine feromoonval met inbegrepen het feromoon om de vruchtmot of Indische meelmot weg te vangen. Deze kleine val kan je in de keukenkast hangen en is vooral bedoeld als preventief systeem. Zolang je niets vangt, ben je gerust dat je geen voedselmot hebt.
 2. Heb je grauwe meelmot, leg dan in de keukenkast een lijmbodem met het feromoon grauwe meelmot.
 3. Heb je een grote aantasting van voedselmot, kies dan voor de funnelval in combinatie met het specifieke feromoon. De funnelval kan veel motten wegvangen en wordt buiten de voorraadkasten opgehangen in de keuken of in een opslagruimte. Zet ’s nachts de keukenkasten open zodat uitkomende motten naar de feromoonval kunnen vliegen. Bestel hierbij het passend feromoon.
Mottenval met feromonen tegen meelmotten
Feromonen tegen de verschillende meelmotten