Vijgen worden steeds meer geplant, ook in België en Nederland. Een vijgenboom kan goed gedijen in ons klimaat en is winterhard. Jammer genoeg is niet alleen de vijgenboom in opmars maar ook de vijgenskeletteermot.
De vijgenskeletteermot
Deze Mediterrane mot Choreutis nemorana is voor het eerst gesignaleerd in België in 2009 en in 2014 in Nederland. Oorspronkelijk kwam de vijgenskeletteermot enkel in Zuid-Europa, Noord-Afrika en delen van Azië voor. Maar door de verandering in klimaat waardoor we nu ook in de lage landen vijgenbomen kunnen kweken, heeft deze microvlinder zich kunnen verspreiden over België en Nederland.
Hoe ziet de vijgenskeletteermot eruit?
De vijgenskeletteermot heeft een spanwijdte van 16 tot 20 mm. De voorvleugels zijn bruin van kleur met wit grijze schubben. De vlinders vliegen voornamelijk overdag en komen zelden op licht af.
De eitjes (0.5 mm) zijn bolvormig en crèmekleurig.
De rupsen worden tot 20 mm lang, zijn geel-groen van kleur met grote, zwarte wratten. Veel verwarring met andere vlinders kan er niet optreden want de vijgenbomen worden bij ons enkel door deze vlinders aangetast. De rupsen worden beschermd door een web van zijden draden.
De poppen zijn kort (7 à 8 mm) en dik. Ze verpoppen in een wit bootvormig cocon.
Levenscyclus van vijgenskeletteermot
Er is weinig bekend over de biologie van de vijgenskeletteermotten.
We weten dat ze overwinteren als volwassen vlinders. In het voorjaar gaan ze in onze tuinen op zoek naar vijgenbomen. Gezien steeds meer mensen een vijgenboom planten, kan de mot zich gemakkelijk in stand houden en verspreiden.
Eitjes worden op de bladeren afgelegd in groepjes en beschermd met spinsel. Na verloop van tijd komen hieruit de rupsen die zich vervolgens verstoppen in het spinsel.
Verpopping gebeurt aan de onderkant van de bladeren in een witte cocon.
De eerste generatie nieuwe vlinders vliegen uit rond eind juni. Deze zorgen voor een tweede generatie rupsen in de zomer. In totaal kunnen twee tot drie generaties per jaar voorkomen. De derde generatie zou zich ontpoppen in september-oktober.
In warmere continenten kunnen er zich 4 generaties ontwikkelen.
Schade van de vijgenskeletteermot?
De rupsjes leven onder een webje op vijgenbladeren, wat de bladeren van de plant wat doen samen kleven. De rupsen eten van de bovenzijde van het blad. De onderzijde en de nerven blijven intact. Ze skeletteren de bladeren zoals ook de buxusmot doet. Hieraan heeft de mot trouwens zijn naam te danken.
Er kunnen tientallen rupsen per boom voorkomen maar ondanks dit gegeven, blijft de schade beperkt. De vruchten worden zelden aangetast.
Vijgenskeletteermot bestrijden
Preventief helpt het om het spinsel met eitjes weg te halen vooraleer de rupsen zijn uitgekomen. Zijn er toch rupsen uitgekomen, kan je ze manueel weg vangen of je kan gebruik maken van aaltjes tegen rupsen.
De vijgenskeletteermot is een uitheems insect. Daardoor heeft het in onze gebieden weinig tot geen natuurlijke vijanden met uitzondering van mezen.
Mezen eten graag de rupsjes van de vijgenskeletteermot. Hang daarom vanaf het najaar mezenkastjes op. Zo is de kans groot dat er een mezenfamilie bij jou komt broeden in het voorjaar.Welke aaltjes werken tegen de vijgenskeletteermot?
Vijgenskeletteermot natuurlijk bestrijden kan met aaltjes. De aaltjes Carpo-care werken op de rupsen van de vijgenskeletteermot.
De rupsen beschermen zichzelf in het spinsel. Indien mogelijk, is het goed om het spinsel zoveel mogelijk te verwijderen vooraleer aaltjes tegen rupsen toe te passen. Aaltjes werken het best op de jonge rupsen.
De aaltjes worden gebruikt als bladbehandeling en moeten daarom ’s avonds bij schemering worden gespoten. Aaltjes kunnen niet tegen de UV-straling van de zon. Gebruik veel water bij de toepassing zodat de aaltjesmengeling door het spinsel kan dringen.