Suzukii fruitvlieg

De Suzukii fruitvlieg ziet er wat hetzelfde uit als de gewone fruitvlieg. Maar toch is het ander soort beestje en kunnen ze schade aan bij andere planten. Wat je tegen dit beestje kan doen, lees je hier!
... Lees meer
5 producten
Sorteer op

Wat zijn fruitvliegjes?

Van oorsprong komt het fruitvliegje uit Afrika. Ze werden heel lang geleden naar Europa geïmporteerd met het vrachtvervoer. Momenteel komt het fruitvliegje over heel de wereld voor met uitzondering van de Poolgebieden.

Het vliegje is 2 à 3 mm groot. Onder een vergrootglas zie je dat het fruitvliegje lichtbruin van kleur is en opvallend rode ogen heeft. Ze hebben twee vleugels en zes poten. Door de lange vleugels lijkt het vliegje groter dan het in werkelijkheid is.

Bij ons leven er een 50-tal soorten van deze vliegjes. Het meest bekende fruitvliegje noemt officieel Drosophila melanogaster, in de volksmond gewone fruitvlieg of bananenvlieg. Daarnaast zien we het fruitvliegje Drosophila funebris, het azijnvliegje ook frequent opduiken binnenshuis.

Buiten komen deze fruitvliegjes eveneens voor. De meeste schade wordt buiten echter aangericht door de Aziatische fruitvlieg, Drosophila Suzukii.

Plaagpagina Suzuki fruitvlieg

Zijn jouw druiven, kersen of frambozen ook al eens getroffen door kleine, witte larfjes. Ze zijn onnoemlijk klein maar kunnen toch de helft van je oogst vernietigen! Ze zijn afkomstig van de fruitvlieg Suzuki.

Sinds 2011 hebben we in een groot deel van Europa te kampen met een Aziatische fruitvliegje, het noemt officieel Drosophila Suzukii, in de volksmond de Suzuki fruitvlieg. Deze Japanse fruitvlieg is een invasieve soort en vormt momenteel de belangrijkste plaag in zachtfruit.

Ze hebben geen interesse in overrijp fruit zoals de gewone fruitvliegjes maar een voorkeur voor onrijp, licht kleurend fruit. Alle vruchten met een dunne schil kunnen worden getroffen, zowel gecultiveerde als wilde soorten. Dit zorgt ervoor dat de Suzuki fruitvlieg het jaar rond kan overleven en al vroeg in het seizoen schade kan aanrichten.

Mannelijke Suzuki fruitvlieg

Hoe ziet de Suzuki fruitvlieg eruit?

De Suzuki fruitvlieg lijkt uiterlijk op de gewone fruitvlieg, zeker met het blote oog. Ze zijn namelijk even groot, 2 tot 3 mm. Het verschil tussen beiden zie je enkel onder de microscoop.

De mannetjes onder de Suzuki fruitvliegjes hebben donkere vlekken op het uiteinde van hun vleugels.

De vrouwtjes hebben die vlekken niet maar hebben wel een getande legboor, wat hen onderscheidt van andere vrouwelijke fruitvliegsoorten. Hiermee kunnen ze eitjes leggen in onbeschadigd en onrijp fruit.

Levenscyclus van de Suzuki fruitvlieg

Eén vrouwtje legt 1 tot 3 eitjes per vrucht en doet dit dagelijks in gemiddeld 7 tot 15 vruchten. Hierdoor kan deze soort zich razendsnel vermenigvuldigen. Een vrouwtje legt tijdens haar leven gemiddeld 300 tot 400 eitjes en leeft tussen 3 à 9 weken.

De overwinterende vrouwtjes kunnen vanaf april eitjes leggen. Het zijn deze vrouwtjes die de vroege kersen aanvallen. De grootste populatie Aziatische fruitvliegjes zie je vanaf het moment dat kersen en ander zomerfruit begint te rijpen.

De larven die uit de eitjes komen voeden zich met het vruchtvlees. Ze zijn wit, pootloos en worden 3.5 mm groot.

De larven verpoppen in het fruit zelf of laten zich op de grond vallen.

Een cyclus van eiafleg tot volwassen fruitvlieg duurt 16 dagen bij 20°C. De suzuki fruitvlieg kan zich ontwikkelen vanaf 7°C. Onder deze temperatuur staat hun ontwikkeling stil maar sterven ze niet. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller hun ontwikkeling. Daardoor zijn er veel generaties per jaar.

Welke schade berokkent de Suzuki fruitvlieg?

De grootste schade wordt aangericht door de larve van de Suzuki fruitvlieg. De vruchten worden in eerste instantie ongemerkt uitgegeten door de larven. Na verloop van tijd gaan de vruchten rotten en druppen. Als je de vruchten plukt, merk je dat er veel sap aan je handen gaat kleven en veel vruchten op de grond vallen.

Jeneverbes

Waar leeft de Suzuki fruitvlieg?

Deze fruitvlieg komt momenteel in Nederland en België buiten, in kassen en tunnels voor. Oorspronkelijk komt ze van Japen. Ze leeft een jaarrond buiten. Ze kan zich ontwikkelen op allerhande kleinfruit zoals frambozen, bosbessen, druiven, aardbeien, bramen, blauwe bes, kiwibes maar ook steenfruit zoals kers, pruim, perzik en kiwi.

Als er geen fruit aanwezig is, overleven ze op wilde planten zoals jenerverbes, vlier en rozenbottels. Of in het vroege voorjaar op vruchten van Aucuba, Hedera en Elaeagnus.

Ze hebben dus een grote groep besdragende, wilde planten waar ze zich op kunnen vestigen, los van de fruitsoorten. Dit is het grote gevaar van de suzuki fruitvlieg. Ze kan altijd vanuit de omgeving migreren naar fruitsoorten zo vlug deze beginnen te rijpen.

Steenfruit

Wat trekt de Aziatische fruitvlieg aan?

  • Alle zachte fruitsoorten die lichtjes kleuren, hebben een aantrekkingskracht op de Suzukii fruitvlieg.
  • Alle sierplanten die vruchten dragen, helpen de Aziatische fruitvlieg overwinteren.
  • Gevallen vruchten die op de grond blijven liggen zoals bijvoorbeeld kersen die rijkelijk kunnen vallen als de vogels in de bomen komen mee eten.
  • Fruitafval van niet gevoelig fruit zoals appels en peren. De fruitvliegjes zoeken in het najaar suikers om de winter door te komen. Rottende of beschadigde appels of peren zijn hiervoor ideaal.

Het verschil tussen kersenvlieg en de Aziatische fruitvlieg?

Veel mensen vergissen zich wel eens omdat de schade erg op elkaar lijkt. In deze blog leg ik je uit hoe je kan herkennen of je kerselaar is aangetast door de kersenvlieg of de Aziatische fruitvlieg.

Suzuki fruitvliegjes bestrijden

Preventieve maatregelen tegen de Suzuki fruitvlieg

  • Snoei de fruitbomen en de bessenstruiken jaarlijks zodat er een open, luchtige structuur ontstaat. Suzuki fruitvliegjes houden niet van wind.
  • Laat geen gevallen fruit liggen en doe het ook niet op de composthoop. Je kan het ingraven in de grond op 60 cm diepte of verzamelen in de groencontainer.
  • Controleer de vruchten regelmatig op boorgaatjes. Aangetaste vruchten meteen wegplukken.
  • Pluk het fruit zo snel als het rijp genoeg is. Laat geen overrijp fruit aan de boom hangen.
  • Heb je elk jaar last van de Suzuki fruitvlieg, gebruik dan een fijnmazig insectengaas. vanaf de vruchten aan de struiken hangen. Maak met het insectengaas een gesloten systeem zodat de fruitvliegjes niet kunnen invliegen.
  • Heb je een grote fruittuin kan je fuitvlieg vallen aan de randen van het perceel hangen zodat je het invliegen van de fruitvliegjes afremt. Tegelijkertijd ook vangvallen in de fruitbomen zelf hangen.

Suzuki fruitvlieg val

We bieden je twee soorten fruitvlieg vallen aan:

Droso trapDe Droso trap
Dros attractDros'attract

Tips bij het wegvangen van de Suzuki fruitvlieg

  • Voor massaal wegvangen moet minimum 1 val per are worden voorzien.
  • Hang de val op als de vruchten nog groen zijn en zelfs als de vruchten nog niet aanwezig zijn. De Suzuki fruitvlieg is al in de omgeving aanwezig en wordt veel makkelijker met de vallen weggevangen als het fruit nog niet rijpt.
  • Hang de vallen in het onderste deel van de kerselaar of druivelaars. Deze delen worden meer aangetast dan de bovenste boomdelen. Bij lage fruitstruiken hang je de val op minimum 1 m hoogte.
  • Hang de vallen in de schaduw, Suzukii fruitvliegjes vermijden volle zon en kiezen van nature schaduwrijke, vochtige plaatsen.
  • Controleer wekelijks de vallen en vervang de lokstof.
  • De vervuilde lokstof mag niet in de tuin worden gegoten. Zo vermijd je dat je extra voedsel geeft aan de fruitvliegjes.
  • De vallen ook na de oogst blijven hangen om zoveel mogelijk fruitvliegjes weg te vangen, liefst tot november.

Een Suzuki fruitvliegval maken

  1. Je kan zelf fruitvliegvallen maken. Het eenvoudigst is om te werken met plastic bekers met een deksel. Maak aan de zijkanten een gaatje om hierin een koordje te bevestigen zodat je de bekers kan ophangen.
  2. In het deksel maak je veel gaatjes van 2 mm groot, die openingen zijn net voldoende om de fruitvliegjes te laten binnendringen.
  3. Als vulstof kan je appelciderazijn gebruiken. Twee delen azijn aanlengen met drie delen water en enkele druppeltjes neutraal afwasproduct toevoegen om de oppervlaktespanning te breken.
  4. Vul de val voor een derde met de lokstof en hang ze op.
  5. Tip: je kan ook glazen bokalen gebruiken met een plastic deksel. Dan maak je in het deksel een schroef vast om de pot op te hangen en tegelijkertijd veel gaatjes van 2 mm om de fruitvliegjes aan te trekken. De schroef warm maken, zorgt dat je ze gemakkelijk in het plastic deksel kan draaien.