Rouwvliegjes

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die sterk op fruitvliegjes lijken. De larven van de varenrouwmug zitten aan de wortels van de planten. Ze boren zich in de wortels van stekken, zaailingen of kamerplanten. Hierdoor kan de plant afsterven.

Lees meer
Filteren
Selectie verfijnen
Prijs
Plaag
Soort product

3 producten

per pagina
 1. Vanaf
  Vanaf € 9,00 € 7,44
  Hypoaspis roofmijt (Stratiolaelaps scimitus)
  Hypoaspis | Bodemroofmijt
  Waardering:
  100%
  • Roofmijten in strooikoker
  • Toepassen van april – eind september
  • Uitstrooien op vochtige grond
  • 10.000 st -25.000 st
  • Levend product - kort bewaarbaar
  Vanaf € 9,00 € 7,44
 2. Vanaf
  Vanaf € 9,95 € 8,22
  Gele kleefplaten tegen witte vlieg

  For treatment of:

  Gele vangplaten
  Waardering:
  100%
  • 10 x 25 cm vangoppervlakte
  • 10 vangplaten per verpakking
  • Bevat niet drogende lijm
  • weersbestendig
  Vanaf € 9,95 € 8,22
 3. Vanaf
  Vanaf € 19,00 € 15,70
  Aaltjes tegen rouwvliegjes

  For treatment of:

  Stenema | Aaltjes tegen rouwvliegjes
  Waardering:
  100%
  • Aaltjes Steinernema Feltiae
  • Minimum bodemtemperatuur 10°C
  • Oplossen en aangieten op potgrond
  • Voor 10 m² – 100 m² – 500 m²
  • Levend product - kort bewaarbaar
  Vanaf € 19,00 € 15,70

3 producten

per pagina

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot. Vooral als je zelf veel zaait en stekt, zal je ondervinden dat er altijd rouwvliegjes opduiken.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes maar muggen en hebben verschillende benamingen: varenrouwmug, varenrouwvlieg, rouwmug, rouwvarenmug, kleine rouwvlieg, grondvliegjes en dondervlieg. Een insect dat zoveel namen heeft gekregen, is duidelijk van belang! Het kan dan ook een ware plaag worden in je huiskamer of kas. Ook terrasplanten die voor de winter worden binnen gezet, kunnen een invasie aan rouwvliegjes met zich meebrengen.

Rouwmuggen zijn met vele soorten, ze behoren tot de familie van de Sciaridae. Diegenen die het meeste schade doen aan gewassen, behoren tot de geslachten Bradysia en Lycoriella. Het geslacht Bradysia vertegenwoordigt varenrouwmuggen, het geslacht Lycoriella de champignonmug. Deze laatste vinden we vooral in de champignonteelt. Varenrouwmuggen komen over heel de wereld voor.

Opvallend is dat ze vrij hoog op hun poten staan. De volwassen mugjes eten weinig, hun leven is gericht op voortplanting vandaar dat rouwvliegen ook snel een plaag kunnen worden.

Wat doen rouwvliegjes?

Rouwvliegjes, officieel Varenrouwmug zijn muggen van 3 tot 5 mm groot die aangetrokken worden door vochtige omgevingen, warme temperaturen en potgrond. Als die drie elementen aanwezig zijn, komen er ook automatisch rouwvliegjes. In kassen en binnenshuis kunnen ze een heel jaar rond voorkomen. Bij 24°C planten rouwvliegjes zich voortdurend voort.

Rouwvliegjes merk je het snelst op bij het water geven van je planten of kamerplanten. Ze vliegen dan op uit de potgrond. Bij ernstige aantasting van rouwvliegjes gaan ze ook in huis of kas rondvliegen.

De volwassen insecten doen verder weinig schade, ze leven trouwens maar enkele dagen. Op die tijd leggen de vrouwtjes wel veel eitjes in vochtige potgrond, gemiddeld tussen de 50 en 200 die na 2 à 3 dagen al uitkomen.

Eitjes zijn zeer klein (0.1 tot 0.25 mm), geelachtig wit van kleur. Ze worden in groepjes afgelegd in de directe omgeving van plantenwortels. De larven die uit de eitjes komen richten de grootste schade aan.

Schade van larven van rouwvliegjes of varenrouwmug?

De larven van rouwvliegjes zijn 5 tot 12 mm lang, glasachtig wit van kleur met een zwarte kop. De larven hebben geen poten. Ze verblijven in vochtige potgrond tot ze verpoppen om volwassen rouwvlieg te worden. De tijd tussen eiafleg en volwassen insect duurt gemiddeld drie à vier weken. Bij hoge temperaturen verloopt de levenscyclus sneller.

De jonge larven voeden zich met met rottend plantenmateriaal, algen en schimmels die in de grond aanwezig zijn. Grotere larven eten ook levend plantaardig materiaal zoals wortelharen, zachte wortels en zelfs jonge plantenstengels. Ze kunnen zich een weg eten in de stengels. Je vindt ze vaak onder de bast van de stekken.

Door de vraatschade van de larven wordt de plant gevoeliger aan schimmels. Dit kan dus voor ernstige bijkomende schade zorgen.

Vooral jonge stekken en gezaaide plantjes kunnen plots verwelken en afsterven ten gevolge van hun vraatschade. De larven vreten de jonge worteltjes af waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen en verwelkt. Grote kamerplanten die last krijgen van rouwvliegjes overleven de aanval meestal, zeker als je op tijd ingrijpt met rouwvliegjes bestrijden.

Schadebeeld van rouwvliegjes

 • Groeivertraging
 • Verwelking
 • Afsterving
 • Invalspoorten voor schimmels zoals Fusarium, Botrytis, Verticillium, Pythium, Phytopthora

Verder kunnen de larven van varenrouwmug schimmels overdragen van zieke naar gezonde planten.

Gevoelige planten voor varenrouwmug

 • Alle zaailingen, stekken en jonge verspeende planten vooral in verwarmde omstandigheden (glas, binnenshuis)
 • Potplanten zoals varens, Poinsettia, Azalea, Cyclamen, Kalanchoë, Exacum, Begonia…
 • Vaste planten zoals sedum, Hedera, Viburnum opolus, Skimmia, Liatris, Delphinium…
 • Verhoute winterstekken van Lavendel, Clematis, Fallopia, Vitis…
 • Gekochte keukenkruidenplantjes

Rouwvliegjes in kamerplanten

De meeste mensen maken voor het eerst kennis met varenrouwmug in hun kamerplanten. Lastig de rouwvliegjes die rond vliegen in huis of op de potten kruipen. Je wilt ze zo snel mogelijk kwijt. Soms kan je jaren geen last hebben gehad van rouwmuggen en opeens duiken ze toch op.

Hoe krijg je rouwvliegjes in kamerplanten?

 • Soms is er al varenrouwmug in potgrond of stekgrond aanwezig. Dus bij het verplanten van kamerplanten kan je rouwvliegjes binnen halen. Zet de zak potgrond eerst buiten open met een gele vangplaat erbij om na te gaan of er rouwvliegjes aanwezig zijn.
 • Je kan de besmetting binnen halen door nieuwe kamerplanten te kopen. Ook kruidenplantjes die je op de keukenraam plaatst brengen vaak rouwmuggen binnen.
 • Je geeft teveel water aan de kamerplanten.
 • Het water dat je aan de kamerplanten geeft, kan niet uit de pot lopen. Hierdoor gaan wortels rotten, dit trekt varenrouwmuggen aan.
 • Terrasplanten die je in de winter binnen haalt, kunnen aangetast zijn door rouwvarenmug.
 • Je kweekt zelf veel kamerplanten op. Stekken moeten vochtig worden gehouden om te wortelen, dit trekt rouwmug aan.

Rouwvliegjes of fruitvliegjes?

Rouwvliegjes en fruitvliegjes lijken in eerse instantie wel op elkaar. Toch zijn ze van elkaar te onderscheiden:

 • Fruitvliegjes zijn zichtbaar groter dan rouwvliegjes, rouwvliegjes zijn fijner gebouwd.
 • Rouwvliegjes vliegen uit de potgrond en rond de planten
 • Fruitvliegjes vind je in de omgeving van rottend afval en fruitresten

Rouwvliegjes bestrijden

Je kunt rouwvliegjes bestrijden met huis- en keukenmiddeltjes, chemische of een biologische manier.

Huis- en keukenmiddeltjes

Er zijn heel wat huis- en keukenmiddeltjes die worden aangeprezen om rouwvliegjes in planten te bestrijden

 • Een oplossing maken van gekookt water met kaneel en dit aangieten aan de planten of kaneel op de aarde strooien zou rouwmuglarven bestrijden. De resultaten zijn echter wisselend.
 • Een laagje koffiedik, thee, tabak of zand kan op de potgrond van de planten worden gestrooid. Dit zou de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich opnieuw ontwikkelen tot rouwmug. Het zijn niet de volwassen vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen. Je moet de larven aanpakken.
 • Sommige zetten een potje met azijn of zelfs wijn, afgedekt met huishoudfolie waarin gaatjes worden geprikt. Op die manier vang je volwassen rouwmuggen in huis weg maar ook dit is maar symptoombestrijding.

Gif tegen rouwvliegjes

Chemische middelen gebruiken om rouwvlieg te bestrijden is helemaal niet nodig. De biologische middelen zijn veel effectiever en gezond voor jezelf, je plant en het milieu. Er bestaat geen middel dat specifiek bedoeld is voor rouwvliegjes in de chemische sector, wel in de biologische: Stenema.

Rouwvliegjes biologisch bestrijden

 • De effectiefste en eenvoudigste methode: aaltjes tegen rouwvliegjes. Afhankelijk van de aantasting zie je resultaat tussen 1 week en 3 weken na de toepassing. De Stenema aaltjes doden de larven in de potgrond en niet de volwassen vliegjes. We merken in de praktijk dat de volwassen vliegjes snel verminderen en volledig verdwijnen in dezelfde tijdspanne. Als alle larven afgedood zijn, kunnen de volwassen rouwvliegjes zich niet meer ontwikkelen.
 • Gele vangplaatjes tegen de rouwvliegjes ophangen of in de potgrond steken. De gele kleur trekt de volwassen varenrouwmug aan. Op die manier krijg je snel minder last in huis. Deze vangplaten kunnen ook preventief gebruikt worden om de eerste, aanwezige rouwvarenmug te signaleren.
 • Hypoaspis roofmijten uitzetten. Dit is een bodemroofmijt die zich voedt met de larven en poppen van rouwvliegjes. Dit kan al dan niet in combinatie met de aaltjes.

We krijgen regelmatig de vraag waarom je nog roofmijten gebruikt als je zo snel en eenvoudig van varenrouwmug verlost bent met de aaltjes. Lees hier waarom je roofmijten gebruikt tegen varenrouwmug.

Rouwmug bestrijden doe je dus best met de juiste middelen, anders blijf je aanmodderen! Door de larven van de rouwmug te bestrijden, ga je ook de strijd aan tegen de vliegjes in je planten. Je doorbreekt namelijk de cyclus waardoor geen volwassen rouwvlieg meer kan ontwikkelen.

Aaltjes tegen rouwvlieg

Aaltjes worden officieel nematoden genoemd. Het gaat om insectparasitaire nematoden dat wil zeggen dat de nematoden parasiteren op insecten, kevers of hun larven. Aaltjes en rouwvlieg is de ideale combinatie om je probleem op te lossen.

Bij Biogroei kan je aaltjes kopen tegen rouwvlieg onder de merknaam Stenema. Deze aaltjes worden geleverd in een kleisubstantie die moet opgelost worden in water en aangegoten op de potgrond van de planten.

De aaltjes tegen varenrouwmug gaan de rouwvlieglarven binnen dringen en deze bacterieel vergiftigen. Dit kan omdat deze aaltjes samen leven met bacteriën die dodelijk zijn voor de larven van rouwmuggen. De aaltjes vermenigvuldigen zich in de dode larven en komen bij de ontbinding van de larven terug vrij in de potgrond, op zoek naar nieuwe prooien.

Meestal ben je na een week al verlost van de rouwvliegjes. Bij een echt zware aantasting kan het langer duren (tot drie weken) en moet je mogelijks nog een tweede keer behandelen.

Zolang de aaltjes actief zijn, mag je de potgrond niet laten uitdrogen. Aaltjes overleven niet in uitgedroogde grond.

Overdoseren van aaltjes kan geen kwaad. Meestal voldoet voor de meeste onder ons de kleinste verpakking Stenema van 5 miljoen (10m²) aaltjes.

Je behandelt best alle planten en terrasplanten die je hebt staan. Zo vermijd je dat in niet behandelde potten de rouwvliegjes terug toeslaan.

Rouwvliegjes nematoden zijn onschadelijk voor mens, dier en milieu en kunnen dus zonder risico’s worden toegepast in de huiskamer.

Aaltjes tegen varenrouwmug preventief toepassen

Als je veel plantjes opkweekt of stekt, kan je best preventief behandelen om uitval te vermijden.

Zo vlug de plantjes zijn gestekt en gezaaid, behandel je direct met Stenema, aaltjes tegen rouwmug. Op die manier ben je de rouwmug voor en worden de aanwezige larven in de potgrond direct gedood vooraleer ze schade kunnen aanrichten. Vooral de eerste zes weken van de opkweek zijn plantjes gevoelig aan varenrouwmug.

Bij traaggroeiende gewassen zoals stekken van kamerplanten moet je na 6 weken nog een nieuwe behandeling met aaltjes voorzien om terug bescherming te genieten. Als je wacht met behandelen tot de rouwvlieg zich manifesteert, kan je niet vermijden dat jonge plantjes afsterven.

Roofmijt tegen rouwvliegjes

Bestrijden zowel preventief als curatief kan met Hypoaspis-system. Dit product bevat lichtbruin-beige roofmijten Stratiolaelaps scimitus. Dit zijn bodemroofmijten die van nature in de grond bij ons voorkomen. Ze bewegen zich voort in de bovenste centimeters van grond of potgrond, soms ook op de potten, en voeden zich met bodeminsecten.

Hypoaspis roofmijten eten larven en poppen van rouwvlieg maar hebben een duidelijke voorkeur voor jonge larven van rouwmug. Ook andere bodeminsecten zoals springstaarten, poppen van trips en wortelluizen worden gegeten door deze roofmijten.

De roofmijten kunnen gebruikt worden tussen 15°C en 30°C. Afhankelijk van de aantasting gebruik je tussen 100 en 1000 roofmijten per m2. Het beste resultaat wordt bekomen als Hypoaspis bij een beginnende aantasting wordt uitgezet. Dit geldt trouwens voor alle biologische bestrijders!

Wanneer roofmijt tegen rouwvlieg gebruiken?

Voor particulieren

Stenema, aaltjes tegen varenrouwmug is het eenvoudigst en efficiënts om te gebruiken als je rouwvliegjes wilt bestrijden bij je kamerplanten. Meestal is er al een zekere aantasting aanwezig vooraleer je het probleem vaststelt. Vandaar dat we Stenema aaltjes als eerste aanraden.

Om aaltjes te gebruiken, moet de potgrond vochtig worden gehouden zolang de rouwvliegjes aanwezig zijn. Dit kan echter niet altijd. Er zijn dus uitzonderingen waarbij roofmijten beter dienst doen:

 • Kamerplanten die maar weinig water verdragen, kunnen niet voortdurend worden vochtig gehouden omwille van de aaltjes. In dat geval kan je je toevlucht nemen tot roofmijten om de rouwvlieglarven in de potgrond te bestrijden.
 • Orchideeën en andere kamerplanten met een speciaal substraat: aaltjes moeten zich in de potgrond kunnen voortbewegen. Als het substraat dit niet toelaat, gebruik je roofmijten en geen aaltjes.
 • In geval van een zware aantasting, combineer je de aaltjes met de bodemroofmijten.

Voor kwekers

Indien je een professionele kweker bent, is het een optie om preventief te werken met roofmijten. Dit gebeurt door de juiste hoeveelheid roofmijten voor het stekken uit te strooien op de gevulde trays.

Roofmijten kunnen gemakkelijk enkele weken zonder voedsel. Dus als er nog geen varenrouwmug aanwezig zou zijn, kan de roofmijt later nog altijd het nodige werk verrichten.

Aaltjes kunnen ook preventief worden toegepast in kweekruimtes. Wel opletten dat je bij de watergift voorzichtig bent zodat geen aaltjes uit de trays spoelen.

Aaltjes kopen tegen rouwvlieg bij Biogroei

Aaltjes tegen rouwvlieg kopen kan je gemakkelijk en snel bij Biogroei. Bestellen van insecten en nematoden kan online via onze webshop. Het wordt de volgende dag bij je thuis geleverd of je kan het bij ons in het magazijn komen ophalen. We verzenden dagelijks naar België, Nederland en andere Europese landen.

Heel veel mensen kochten reeds aaltjes tegen rouwvlieg bij ons en zagen hun probleem opgelost. Dit is het eenvoudigste en efficiënte middel tegen rouwvlieg op de markt, bovendien nog biologisch en dus niet belastend voor mens, milieu en plant.