Ratten

De rat is een zoogdier dat hoort bij de orde van de knaagdieren. Je hebt verschillende soorten ratten. Hier lees je er meer over en wat je er tegen kan doen. Lees meer
... Lees meer
1 product
Sorteer op

Er zijn drie soorten knaagdieren die het meeste overlast geven in gebouwen omdat ze zich goed kunnen aanpassen aan de mens; het gaat om de huismuis, de bruine rat en zwarte rat. Een volwassen muis kan verward worden met een jonge rat.

Verschil tussen een rat en een muis?

  • Een muis heeft grotere oren dan ratten in verhouding tot hun lichaam.
  • Een rat heeft grotere pootjes en een grotere kop in verhouding tot hun lichaam.
  • Muizen hebben meestal ook een lichte kleurtint op hun buik.
  • Ratten zijn veel groter dan muizen: tussen 16 en 40 cm.
  • Ratten hebben een dikke staart, muizen een lange dunne staart.

Last van muizen?

Soorten ratten

Bruine rat

Bruine rat

De bruine rat heeft een dikker lijf dan de zwarte rat. De staart is dik maar korter dan de lichaamslengte van de rat. Ze hebben een stompe snuit en kleine harige oortjes. Bruine ratten leven meestal in ondergrondse holen.

Zwarte rat

Zwarte rat

Een zwarte rat heeft een dunner lijf dan de bruine rat. De staart is langer dan de lichaamslengte van de rat. Ze hebben een puntige snuit. Zwarte ratten leven graag hoog boven de grond.

een rat die iets uit de rugzak haalt van voedsel

Wat eten ratten?

De bruine rat heeft een voorkeur van voedingswaren zoals cornflakes, koekjes e.d. Ze voeden zich ook met granen net als de zwarte rat. De zwarte rat heeft een voorkeur voor fruit.

Ratten eten heel graag zaden, pitten en knaagdiervoer.

Ratten in huis

Als je ratten in huis ziet, gaat het meestal om de bruine rat. De bruine rat gaat vaak op dezelfde plaatsen naar voedsel zoeken, daardoor is het gemakkelijker om vallen te plaatsen dan bij de zwarte rat.

De zwarte rat wordt ook scheepsrat genoemd omdat ze vaak voorkomt in gebouwen rond havens. Ze hebben hun nest onder daken of in bomen in de vrije natuur. Ze zoeken hun voedsel op verschillende plaatsen waardoor het plaatsen van vallen lastiger is.

Ratten knagen ook aan kabels en leidingen in huis waardoor er veel schade kan ontstaan.

Ratten in de tuin

Ratten komen vooral in de tuin voor of in bijgebouwen van de tuin zoals het kippenhok of konijnenhok. Ratten houden van beschutte en vochtige schuilplaatsen. Ze vestigen zich meestal in de directe omgeving van vogelvoer of diervoeding. Dit leidt wel eens tot burenconflicten als je vermoedt dat de oorzaak bij de buren ligt.

Ratten kan je in de tuin herkennen aan de holen die ze graven. De graafgangen kunnen zowel van boven naar beneden lopen als andersom. Als ze uit de riolen komen, graven ze namelijk gangen van beneden naar boven. Ratten leven graag in riolen en kunnen daar veel schade berokkenen.

Tips om ratten te vermijden

Zorgen dat er in de tuin geen voedsel ter beschikking is, is de beste manier om ratten te voorkomen.

  • Doe het dierenvoer in afgesloten ijzeren of metalen containers.
  • Voer niet teveel tegelijkertijd zodat alles snel opgegeten wordt door de dieren waarvoor het bedoeld is.
  • Voorkom begroeiïng van struiken of ander groen in de directe omgeving van het kippen- of konijnenhok. Zo vermijd je dat de ratten zich veilig voelen.
  • Vermijd een composthoop in de directe omgeving van dierenverblijven.
  • Voeder vogels op een veilige afstand van je huis.
Rattenval met lokstof

Hoe ratten bestrijden?

De gemeenten en steden bieden over het algemeen gratis rattenvergif aan om overlast in de gemeente te voorkomen. Kan je ratten bestrijden zonder rattenvergif?

Als je een echte rattenplaag hebt, kan je best een professionele bestrijder inschakelen. Deze gebruikt dan verschillende middelen, waaronder gif, om de plaag onder controle te krijgen.

Heb je maar een enkele rat gezien, kies dan voor een veilige rattenval.

De lokstof wordt bijgeleverd zodat je de rat snel kan lokken. Belangrijk is om de val te blijven zetten tot alle ratten zijn weggevangen. Volharden is dus belangrijk om te vermijden dat ze terug komen. Combineer steeds met de genoemde preventieve maatregelen.

Ratten verjagen?

Ratten verjagen met ultrasone geluidsgolven kan tijdelijk helpen maar moet goed opgevolgd worden. Vooral de plaats waar het toestel geplaatst wordt, is zeer belangrijk. De geluidsgolven moet de ratten goed bereiken. Muren en meubels kunnen de geluidsgolven verstoren waardoor het effect verdwijnt of onvoldoende is.

Ratten verspreiden ziektes

Vooral in huis kunnen de ratten voor veel problemen zorgen. Ze poepen en urineren vaak op dezelfde plaatsen waardoor er snel reukhinder en overlast ontstaat. Ratten kunnen de bacterie Leptospirose bij zich dragen die de ziekte van Weil veroorzaakt. Ze verspreiden deze ziekte via hun urine of speeksel dat ze achterlaten. Het risico is het grootst als je in contact komt met water of modder waarin ratten hebben geürineerd. Dit kan bij het werken aan riolering of beken.

De bacterie komt dan via wondjes, neus of mond in je lichaam terecht. De ziekte van Weil manifesteert zich in griepverschijnselen die na een paar weken verdwijnen. Je kan deze ziekte ook oplopen als je gaat baden of zwemmen in beken of meren waar veel ratten voorkomen.