Muizen wil je absoluut niet in huis. Ze lopen overal in en uit, vervuilen ondertussen kasten en rekken met hun uitwerpselen en urine en kunnen ziektes verspreiden.
Stel je de aanwezigheid van een muis vast, grijp dan onmiddellijk in! Huismuizen kunnen zich razendsnel voortplanten. Een vrouwtje werpt 6 tot 8 keer per jaar jongen. Na 10 tot 12 weken zijn die jongen al geslachtsrijp dus het gaat vooruit!
Soorten muizen
De bosmuis, de huismuis en de veldmuis behoren alle drie tot de familie van de muizen en komen algemeen voor.
Een bosmuis is max 10 cm groot. Ze heeft een staart die langer is dan haar lichaam, een bruine rug en witte buik. Een bosmuis leeft in het algemeen buiten (tuinen, akkers, grasvelden…) maar kan in de winter ook beschutting zoeken binnenshuis.
Een huismuis is 7 tot 9 cm met een staart die even lang is als haar lijf. Ze hebben grote oren en ogen, daarmee zijn ze te onderscheiden van de bruine rat. De huismuis veroorzaakt de meeste overlast in huizen naast de bruine en zwarte rat.
Een veldmuis is 9 tot 12 cm lang met een korte staart (1/3 van de lichaamslengte). De ogen en oren zijn verborgen in hun vacht. Hun lijf wordt gekenmerkt door verschillende kleurschakeringen. Ze leven in velden, weiden en boomgaarden.
Muizen in huis
Huismuizen leven in kolonies. Ze hebben een afgebakend leefgebied, andere muizen worden hieruit geweerd. Huismuizen leven in woningen, fabrieken, loodsen, stallen en winkels als het maar voldoende warm is en er voedsel ter beschikking is. Ze komen binnen via gaatjes in wanden, vloeren of daken.
Kan een muis omhoog klimmen? Ja, huismuizen kunnen heel goed klimmen en lopen tegen wanden omhoog. Bosmuizen kunnen nog beter klimmen en springen.
Muizen hebben vaak bacteriën en virussen bij zich. Dit wordt verspreid door hun speeksel, urine en poep.
Muizen zijn bang van mensen. Maar vaak zijn mensen ook bang van muizen!
Hoe herken ik een muizennest?
Muizen zijn voornamelijk ’s nachts actief dus je gaat ze overdag niet gemakkelijk tegen komen.
Muizen herken je aan allerlei zaken:
- Muizenkeutels in huis: muizen produceren 50 tot 80 keutels per dag, ze lijken op grote hagelslag.
- Krassende geluiden gedurende de nacht in de spouwmuren of op zolders.
- Knaagschade aan etensvoorraden.
- Buiksmeer dat de muizen achterlaten bij het zich verplaatsen in kasten of ander meubilair.
- Een sterke geur van urine en poep.
Wat eet een muis?
Wat eet een muis in huis?
In huis kan een muis zich met van alles voeden, ze zijn helemaal niet kieskeurig. Uiteraard in eerste instantie met etensvoorraden, denk maar aan brood, snoep, chocolade, zaden, fruit, peulvruchten,… en kaas zul je denken. Kaas eten muizen ook maar is niet het beste lokmiddel om in de val te doen. Zeker sterk geurende kaas moet je vermijden. De mythe dat muizen zot zijn op kaas stamt blijkbaar al vanuit de Middeleeuwen en zie je ook in veel tekenfilms terug komen. Dit werd in 2006 weerlegd door een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. Zaden, fruit en peulvruchten zou op nummer 1 staan.
Behalve etenswaren wordt ook papier, isomo, kabels en isolatiemateriaal kapot gebeten. Dit wordt vaak als nestmateriaal gebruikt. Muizen knagen aan alles om hun tanden kort te houden.
Wat eet een muis in het wild (bosmuizen en veldmuizen)?
Bosmuizen eten zaden, noten, bessen, bladeren , bloemknoppen maar ook slakken, regenwormen en kevers. Veldmuizen eten wortels, aardappelen, granen, bolgewassen of kolen.
Wat eet een muis in je tuin?
In je tuin kunnen ze net als in het wild zich te goed doen aan zaden, bloemen, groenten en noten. Ze kunnen ook aan je tuinmeubels of tuinhekken knagen.
Natuurlijke vijanden van muizen
In de vrije natuur zijn uilen, wezels, vossen en marters de natuurlijke vijanden van muizen. Kerkuilen jagen ook in gebouwen op muizen. Behalve uilen zijn er ook heel wat andere roofvogels die op muizen jagen.
De mens en de kat zijn de grote natuurlijke vijanden van muizen in huis. Alhoewel niet elke kat muizen vangt!
Tips tegen muizenoverlast
- Berg etensresten op in plastic dozen of glazen bokalen.
- Doe organisch afval direct weg of gebruik een afgesloten bokashi-emmer om je keukenafval te recycleren.
- Maak kleine spleten en kieren dicht met speciale muizenkit of purschuim.
- Sluit vuilnisbakken goed af, ook buiten.
- Voer vogels op een grote afstand van je huis om zo geen muizen binnen te lokken.
- Onderhoud je pand goed, zorg voor een goede hygiëne. Gebruik poetsazijn, muizen houden niet van deze geur.
Muizen verjagen
Muizen verjagen met geluid kan met een ultrasone muizenverjager. Het toestel geeft een geluid dat de muizen afschrikt terwijl het niet hoorbaar is voor de mens. De ervaringen met dergelijke toestellen zijn wisselend.
Muizen bestrijden
Muizenvallen zijn milieuvriendelijker dan gif. Muizen die een soortgenoot in de val zien zitten, zullen deze plaats vermijden. Ze leren dus dat vallen dodelijk zijn.
Biogroei biedt je verschillende soorten muizenvallen.
Muizenval inclusief lokstofDe muizenval is diervriendelijk door de grote slagkracht. De muis die erin terecht komt, is direct dood.
Veilige en hygiënische muizenval inclusief lokstofDe muis die je vangt, verdwijnt volledig in de val. Je ziet dus geen dode muis liggen. Bovendien kan je de muis verwijderen zonder ze met de handen aan te raken.
Levende muizenvalDit is uiteraard de meest diervriendelijke muizenval. Je vangt de muis levend en kan ze buiten terug vrij laten. Aangeraden wordt om de muis minstens 1 km verder dan je huis vrij te laten om te vermijden dat ze direct terug binnen komt. Laat de muis ook onmiddellijk vrij als je ze gevangen hebt, anders kan ze alsnog sterven van stress.
Gebruik geen lijmplankjesOp lijmplankjes komen muizen vast te zitten maar sterven ze pas een hele tijd later van stress. Gebruik het dus niet want dit is de meest dieronvriendelijke manier die je kan bedenken.
Verschil tussen muizen en spitsmuizen
Het verschil tussen muizen en spitsmuizen heb ik uitgebreid toegelicht in mijn blog spitsmuizen zijn geen gewone muizen .