Grauwe meelmot

De grauwe meelmot Ephestia kuehniella is een nachtvlinder met een spanwijdte van 20 tot 25 millimeter. De soort komt oorspronkelijk uit India, maar heeft zich sinds lang gevestigd in Europa.
... Lees meer
2 producten
Sorteer op

De grauwe meelmot valt onder de noemer van voorraadmotten. Net als de grote meelmot en vruchtmot of Indische meelmot, brengt de grauwe meelmot (ook grijze meelmot genoemd) schade toe aan voedingsmiddelen. Je vindt ze veelvuldig in meelmolens maar ook in huis kan ze massaal oprukken. Ze vliegen bij schemerdonker van april tot oktober.

grauwe meelmot

Hoe ziet de Grauwe meelmot eruit?

De Grauwe meelmot (Ephestia kuehniella) is 7 tot 9 mm lang. Ze hebben een onopvallende grijze kleur met een zigzag patroon over de vleugels in rusthouding. Al vliegend hebben ze een spanwijdte van 15 à 20 mm en zijn de vleugels beige-achtig van kleur. De larven zijn over het algemeen wit van kleur met een donkere kop. Ze worden tot 2 cm lang.

Verschil met de grote meelmot en de Indische meelmot?

De grote meelmot (Pyarlis farinalis) is uiteraard veel groter, ze heeft met gespreide vleugels een spanwijdte van 20 tot 30 mm. Ze vliegt van juni tot en met augustus. Het verschil met de grauwe meelmot zie je aan het achterlijf: in rust steekt het achterlijf van de grote meelmot omhoog terwijl dit bij de grauwe meelmot niet het geval is.

De Indische meelmot (Plodia interpunctella) is ongeveer 1 cm groot met een spanwijdte van 1.5 tot 2 cm. De Indische meelmot tref je in allerlei voedingswaren aan en vreet ook door plastic of papieren verpakkingen.

Levenscyclus grauwe meelmot

De meelmot kent 4 ontwikkelingsstadia: ei, larve, pop en volwassen insect. De mannetjes dienen enkel op de vrouwtjes te bevruchten en sterven na de paring.

De vrouwtjes kunnen tussen de 200 en 500 eitjes leggen, afhankelijk van de temperatuur waar ze zich bevinden en het voedselaanbod. De vrouwtjes leven 1 à 2 weken en zijn volledig gericht om de voortplanting.

Als de larven volgroeid zijn, verlaten ze de voedingsmiddelen om ergens anders te verpoppen. Meestal in kieren of tegen wanden van de opslagruimten of kasten. De verpopping duurt gemiddeld 1 à 2 weken, bij lage temperaturen duurt het langer.

Voor de meelmot is 20°C ideaal om zich te ontwikkelen. De totale ontwikkeling neemt dan ongeveer drie maanden in beslag. Bij deze temperatuur kunnen 4 generaties per jaar voorkomen. In onverwarmde ruimtes gaat de ontwikkeling trager en komen er minder generaties per jaar voor.

De cacaomot en amandelmot – ook voorraadmotten - hebben hogere temperaturen nodig, meestal ontwikkelen ze maar 1 generatie per jaar.

Grauwe meelmot schadelijk?

De volwassen motten veroorzaken geen schade. Ze voeden zich niet en zijn enkel gericht op de voortplanting.

De larven van de grauwe meelmot leven vooral van tarwemeel maar kunnen ook op andere plantaardige producten voorkomen. O.a. bij mout kunnen ze veel schade berokkenen. Bloem en meel dat aangetast is, krijgt een bruine kleur en verspreidt een slechte geur ten gevolge van spinsel en de uitwerpselen van de larven.

De rupsen wonen in een zijdeachtig spinsel waardoor het meel en de mout gaat samen klitten.

Eten van besmet voedsel is niet alleen onsmakelijk maar ook niet gezond. Mogelijks krijg je een allergische reactie (ontsteking van het slijmvlies) of je krijgt verstopping van de darmen. Dit laatste wordt veroorzaakt door het eten van spinrag van de larven.

Grauwe meelmot in huis

Hoe krijg je meelmot in huis?

 1. Meelmotten kunnen gewoon naar binnen vliegen in huis. Laat ‘ s avonds enkel de vensters en deuren met horren open staan.
 2. Meelmotten kunnen binnen komen door vogelnesten aan je huis.
 3. Larven kunnen leven in opgezette dieren.
 4. Je kan voedingsmiddelen kopen die aangetast zijn door eitjes of larven van meelmot en zo een aantasting binnen halen. Als je gekochte producten direct ompakt in glazen bokalen, kunnen de larven niet uit de potten kruipen en geen andere producten in je keukenkasten besmetten.

Hoe een grauwe meelmot herkennen?

 • Net als de Indische meelmot zal de grauwe meelmot naar lichtbronnen vliegen. Vliegen er motten in je keuken, controleer dan direct je kasten.
 • De witte larven zijn gemakkelijk terug te vinden in voedingswaren maar je ziet het ook aan het samen klitten van bloem of meel.
 • Zie je spinrag in je keukenkasten of in het voedsel, dan mag je er zeker van zijn dat het om meelmot gaat.
dikke kunststof dozen om voedsel in te verpakken tegen grauwe meelmot

Hoe grauwe meelmot bestrijden?

 1. Begin met de broedhaarden op te sporen en de aangetaste voedingsmiddelen direct te verwijderen.
 2. Vermijd grote voorraden bloem. Vooral in oudere producten kan meelmot ontstaan.
 3. Verpak de gevoelige etenswaren in glazen bokalen of afsluitbare dikke kunststof bakken.
 4. Maak de keukenkasten volledig leeg en zuig deze schoon. Vergeet vooral de kieren niet, de ruimte onder de planken, de voorgeboorde gaatjes en eventueel de ruimte onder de kasten als je daar bij kan.
 5. Vervolgens de kasten schoonmaken met water en azijn. Meelmotten verdragen geen azijn.
 6. Leg een feromoonval in je keukenkast en hang er eentje in de keuken zelf om te zien of er nog nieuwe motten uitkomen.

Meelmotten

Fermoonval grauwe meelmot

Een feromoonval bestaat uit een val en een feromooncapsule. De feromooncapsule verspreidt de sexgeur die de vrouwtjes uitscheiden om de mannetjes te lokken en te paren. Door de feromoonval op te hangen, vang je de mannetjes die uit de poppen komen weg. Als dit gebeurt voor ze vrouwtjes bevrucht hebben, gaat de populatie meelmotten na verloop van tijd stelselmatig ingedijkt worden.

De feromoonval is geen bestrijdingsmiddel maar onrechtstreeks helpt het wel om de populatie meelmotten te onderdrukken. Een feromoonval is vooral belangrijk om de eerste motten te detecteren zodat je snel kan ingrijpen. Gezien meelmotten nachtvlinders zijn, worden ze meestal pas waargenomen als het te laat is.

Elke meelmot heeft zijn specifiek feromoon. Biogroei heeft standaard feromonen van Indische meelmot en Grauwe meelmot op stock. Andere feromonen kunnen per 50 stuks besteld worden.

Wil je een feromoonval grauwe meelmot in je keukenkast leggen, koop dan lijmbodems met een feromoon grauwe meelmot.

Wil je een feromoonval grauwe meelmot in de keuken of opslagruimtes hangen, gebruik dan onze mottenval in combinatie met het feromoon grauwe meelmot.

Plaag van grauwe meelmot

Heb je een werkelijke plaag van meelmot, contacteer dan een gespecialiseerde ongediertebestrijder om het probleem aan te pakken.