Gazonschimmels

Gazonschimmels ontstaan door een te zwak gazon, maar hoe komt het nu dat je gazon te zwak is? Daar zijn verschillende redenen voor. We bespreken hier de belangrijkste gazonschimmels zoals: Roest, oranje strepen roest, bruine vlekken roest, rooddraad, ...
... Lees meer
4 producten
Sorteer op
Inhoudsopgave chevron-down
Gras

Gazonschimmels ontstaan als je gazon zwak is. Dit kan verschillende redenen hebben. De ondergrond kan te zwaar of verdicht zijn, er kan water in de onderlagen blijven staan, je maait verkeerd, je geeft teveel meststoffen en/of op verkeerde momenten meststoffen. Het kan ook zijn dat de plantenwortels te weinig meststoffen kunnen opnemen. Dit heeft dan niets te maken met de meststofgift maar met de afwezigheid van bodemleven. De meststofopname is dus het secundair probleem. Het primair probleem ligt bij de bodemstructuur en het bodemleven.

Wil je alles weten over hoe je een sterk gazon aanlegt en onderhoud?

Grasschimmels of gazonschimmels

We bespreken hier de belangrijkste schimmels die zich in gazons kunnen voordoen.

Roest op gras

Roest

Roest is één van de meest voorkomende grasschimmels (Puccinia soorten). Warme en vochtige zomers zijn ideaal om roest te ontwikkelen. Roest heeft twee oorzaken: verkeerd maaibeleid of te weinig voedingsstoffen voornamelijk stikstof.

Er zijn drie soorten roest in het gazon mogelijk:

  • Kroonroest: oranje sporen op de grassprieten, van juli tot oktober. Stengels en wortels worden niet aangetast.
  • Oranje strepen roest: oranje of gele strepen op de bladeren, in mei-juni. Begint altijd plaatselijk. Stengels en bladeren worden aangetast.
  • Bruine vlekken roest: zowel bladeren, stengels als wortels kunnen aangetast worden met bruine vlekken. Komt voor van april tot in de zomer.

Hoe roest in het gazon aanpakken?

  • Begin met het gras direct te maaien. Vang de grasmassa op en doe het naar het containerpark. Reinig ook de grasmaaier om de sporen te beperken.
  • Bemest met een goede laag wormenaarde in het voorjaar. (2 tot 3 cm dik). Doe dit drie jaar na mekaar om de bodem te verrijken met voeding maar vooral ook nuttige bodemorganismen.
  • Het eerste jaar giet je bovendien Microferm aan, bestaande uit nuttige bodemorganismen.
  • Gebruik onze VEGA N7 om stikstof aan het blad te geven, liefst vernevelen met een spuittoestel. Aangieten kan ook maar vernevelen heeft sneller effect. Doe dit om de 2 à 3 weken.
  • Meet of je gazon de juiste zuurtegraad heeft. Is de zuurtegraad te laag, strooi dan een goede laag lavameel over het gazon. Niet meer bekalken met een kalkmeststof want lavameel werkt al ontzurend.
  • Gebruik dan ook Oenosan na de eerste maaibeurt. Herhaal dit om de 3 weken. Dit versterkt de grassprieten tegen schimmels en tegen hitte.
  • Blijf het gazon kort maaien tot er geen schade meer zichtbaar is. Zolang je roest vaststelt, moet je het gras afvoeren.
  • Als de roest weg is, schakel over naar gras mulchen. Hierdoor gaat je gras zich extra vertakken en krachtiger worden omdat je het organisch stofgehalte in de bodem verhoogt.

Hoe roest in het gras voorkomen?

Door het gazon op de juiste manier te onderhouden, kan je roest voorkomen. Lees hiervoor bij aanleg en onderhoud van het gazon.

Als je overweegt om nieuw gras aan te leggen, besteed dan aandacht aan de bodemstructuur. De ondergrond moet luchtig en waterdoorlatend zijn en rijk zijn aan organische stof (humus).

Veldbeemdgras en Engels raaigras zijn gevoelig aan roest. Indien je ondergrond niet ideaal is, kies dan voor rassen die meer resistent zijn aan roest.

Rooddraad

Rooddraad is een schimmel Laetisaria fuciformis waarbij op de grassprieten rood-bruine vlekken komen met daarin roze gekleurde schimmeldraden. Je ziet rossige of gele ronde plekken in je gazon met daarin in het midden rode draden. De schimmel gedijt het best op arme (zand)grond bij 15 à 20°C. Warme en vochtige zomers bevorderen de schimmel.

Rooddraad is een gebreksziekte die wijst op stikstoftekort maar vooral op een slechte bodemstructuur. Dit leidt tot een zwak wortelgestel van de grassen waardoor ze gevoelig worden voor schimmel. De schimmel zit op de grassprieten, niet op de wortels. Je gras zal door deze schimmel niet afsterven.

Hoe rooddraad in het gazon aanpakken?

  • Begin met het gras direct te maaien. Vang de grasmassa op en doe het naar het containerpark. Reinig ook de grasmaaier om de sporen te beperken.
  • Bemest met een goede laag wormenaarde in het voorjaar. (2 tot 3 cm dik). Doe dit drie jaar na mekaar om de bodem te verrijken met voeding maar vooral ook nuttige bodemorganismen (=bodemleven).
  • Gebruik onze VEGA N7 om stikstof aan het blad te geven, liefst vernevelen met een spuittoestel. Aangieten kan ook maar vernevelen heeft sneller effect. Doe dit om de 2 à 3 weken.
  • Meet of je gazon de juiste zuurtegraad heeft. Is de zuurtegraad te laag, strooi dan een goede laag lavameel over het gazon. Niet meer bekalken met een kalkmeststof want lavameel werkt al PH-verhogend.
  • Gebruik Oenosan na de eerste maaibeurt en herhaal dit om de 3 weken. Oenosan versterkt de grassprieten tegen schimmels en tegen hitte.
  • Blijf het gazon kort maaien tot er geen schade meer zichtbaar is. Zolang je schimmels vaststelt, moet je het gras afvoeren.
  • Als de rooddraad weg is, schakel over naar gras mulchen. Hierdoor gaat je gras zich extra vertakken en krachtiger worden omdat je het organisch stofgehalte in de bodem verhoogt en daarmee de bodemstructuur verbetert.

Hoe rooddraad voorkomen?

Door het gazon op de juiste manier te onderhouden, kan je rooddraad voorkomen. Lees hiervoor bij aanleg en onderhoud van het gazon.

Als je overweegt om nieuw gras aan te leggen, besteed dan vooral aandacht aan de bodemstructuur. De ondergrond moet luchtig en waterdoorlatend zijn en rijk aan organische stof (humus) en bodemorganismen.

Sneeuschimmel

Sneeuwschimmel

Microdochium nivale (Fusarium nivale) of sneeuwschimmel geeft witte, waterige plekken (pluizen) die daarna geel - oranjebruin verkleuren. Deze schimmel groeit op gazon die verkeerd bemest worden: een te hoge PH-waarde, een tekort aan kali en teveel aan stikstof.

De schimmel dankt zijn naam aan het feit dat hij voornamelijk in de herfst en winter (tussen 0 – 8°C) voorkomt bij koud, regenachtig weer en als de sneeuw ontdooid is. Het begint met kleine plekken die snel kunnen uitgroeien tot plekken van 25 cm groot.

Struis- en roodzwenkgras zijn gevoeliger dan andere grassoorten. Sneeuwschimmel kan leiden tot afsterving van je gazon.

Hoe sneeuwschimmel in het gazon aanpakken?

Deze schimmel is moeilijk te bestrijden. De groei stopt vanzelf als het droger en warmer wordt. Pak wel de oorzaken aan en verander de manier waarop je het gazon onderhoudt.

Hoe sneeuwschimmel voorkomen?

Zoals bij alle schimmels, geldt hier ook dat een slechte bodemstructuur aan de basis ligt van het probleem. Een luchtige bodem is belangrijk om de graswortels en bodemorganismen te voorzien van voldoende zuurstof. Dan krijgen de wortels automatisch voldoende voedsel ter beschikking. De bodemorganismen zorgen immers dat de aanwezige voedingsstoffen ten gepaste tijden ter beschikking komen voor de planten. Hierdoor gaat het gras goed uitgroeien en krijgt geen enkele schimmel een kans.

Vermijd snelwerkende stikstofbemestingen, zeker in het najaar. De groei van het gras valt stil in het najaar waardoor de stikstof niet meer kan worden opgenomen door de wortels. Het gaat uitspoelen tijdens de wintermaanden of sneeuwschimmel veroorzaken.

Meet de zuurtegraad van je bodem. Kalk je gazon niet zonder te testen welke zuurtegraad je hebt. Uit bodemonderzoeken van 2022 blijkt dat 70 % van de gazons een te hoge of veel te hoge zuurtegraad hebben.

Loop niet over je gazon als het gesneeuwd heeft. Zo druk je de sneeuw aan waardoor hij minder snel zal smelten als het dooit.

Voetrot in het gazon/ gras

Omvalziekte, voetrot of Pythium zijn verschillende benamingen voor hetzelfde fenomeen. Deze schimmel is eigenlijk niet één schimmel maar een familie van schimmels en heeft daardoor veel uitingsvormen. Voetrot komt jammer genoeg veel voor. Hij ontstaat na warme en droge zomers die gevolgd worden door vochtige herfst- en wintermaanden. Deze schimmel manifesteert zich in zwakke gazons met weinig bodemleven en jonge gazons wiens wortels nog niet sterk zijn uitgegroeid.

Symptomen van voetrot

  • Plakkerige witte tot donkergrijze schimmeldraden op het gazon.
  • Plakkende en zwartgrijze, natte wortels ondergronds.
  • De graswortels sterven af en je gras gaat dood. Hierbij zie je ronde plekken met dood gras.

Oorzaken van voetrot

  • Te hoge PH-waarde van de bodem.
  • Teveel stikstof en eventueel een tekort aan kalium.

Hoe voetrot bestrijden?

Zoals bij de meeste gazonschimmels duidt voetrot op een verkeerde meststofgift, slechte bodemstructuur met weinig tot geen bodemleven in je gazon.

Verander de manier waarop je het gazon onderhoudt. Lees hiervoor aanleg en onderhoud van je gazon.

Voer ook het juiste maaibeleid. Lees hiervoor gras maaien of mulchen?

Dollarspot in gras of gazon

Dollarspot of Sclerotinia homeocarpa herken je aan kleine, ronde bleke plekken in je gazon van 2 tot 5 cm groot (de grootte van muntstukken). Samen vormen ze een raar patroon in het gazon. Op de grassprieten zie je lichtbruine vlekken met daaromheen donkerbruine randen.

Deze schimmel komt voor op droge gronden met een viltlaag. Warm weer en een hoge luchtvochtigheid bevordert de schimmel. Zwenkgras is gevoelig aan deze ziekte.

De oorzaak is een slechte bodemstructuur en onvoldoende voeding die ter beschikking komt voor de graswortels.

Wat kan je doen?

Zorg dat je gazon terug in een goede conditie komt. Niet door meststoffen te strooien maar door het bodemleven onder de gazonwortels te voeden. Creëer een weerbaar gazon. Verander de manier waarop je het gazon onderhoudt. Lees bij aanleg en onderhoud van je gazon.

Voer ook het juiste maaibeleid. Lees hiervoor gras maaien of mulchen?

Ook interessant om te lezen: