Heb je last van kleine vliegjes in de keuken? Zo vlug je rijpend fruit in je keuken hebt liggen, komen hier fruitvliegjes op af. Fruitvliegjes kunnen echt irritant zijn en zich ook snel ontwikkelen tot een plaag. Het zijn hele kleine vliegjes die op het raamkozijn, op de vensterbank gaan zitten of voor je ogen vliegen zo vlug je ze stoort. Er zo snel mogelijk van afkomen, is de beste remedie! Wil je alles weten over fruitvliegjes en hoe fruitvliegjes bestrijden?
Wat zijn fruitvliegjes?
Van oorsprong komt het fruitvliegje uit Afrika. Ze werden heel lang geleden naar Europa geïmporteerd met het vrachtvervoer. Momenteel komt het fruitvliegje over heel de wereld voor met uitzondering van de Poolgebieden.
Het vliegje is 2 à 3 mm groot. Onder een vergrootglas zie je dat het fruitvliegje lichtbruin van kleur is en opvallend rode ogen heeft. Ze hebben twee vleugels en zes poten. Door de lange vleugels lijkt het vliegje groter dan het in werkelijkheid is.
Bij ons leven er een 50 tal soorten van deze vliegjes. Het meest bekende fruitvliegje noemt officieel Drosophila melanogaster, in de volksmond gewone fruitvlieg of bananenvlieg. Daarnaast zien we het fruitvliegje Drosophila funebris, het azijnvliegje ook frequent opduiken binnenshuis.
Buiten komen deze fruitvliegjes eveneens voor. De meeste schade wordt buiten echter aangericht door de Aziatische fruitvlieg, Drosophila Suzukii.
Waar komen fruitvliegjes op af?
Het gewone fruitvliegje of de azijnvlieg leeft in onze huizen, meestal in ruimtes waar voedsel wordt opgeslagen. De fruitvliegjes leven immers van zoete en gistende plantaardige etenswaren. Vlees laten ze met rust maar rijp fruit, rottende groenten, frisdrank, bier en wijn, koffiedrab, keukenafval, bloemen en kruiden trekken fruitvliegjes aan. De keuken, de opbergruimtes, kelders maar ook vuilnisbakken kunnen geteisterd worden door fruitvliegjes. In tuinen zie je fruitvliegjes op afgevallen fruit, gebarsten of rottende vruchten, op composthopen en dergelijke…
Waar komen fruitvliegjes vandaan?
Meestal komen ze gewoon van buiten naar binnen. Ze worden aangetrokken door de geur van rijpend fruit of ander rottend organisch materiaal binnenshuis.
Of eitjes van fruitvliegjes kunnen op of in het gekocht fruit zitten en zo breng je ze binnen.
Wat eet een fruitvlieg?
Zoals de naam doet vermoeden, voeden fruitvliegjes zich in eerste instantie met rijp fruit of rottende groenten. Ze voeden zich met de gistende vloeistoffen die hierbij ontstaan. Alle producten die gist bevatten, trekken fruitvliegjes aan.
De larven van de fruitvliegjes voeden zich met bacteriën en schimmels. Fruitvliegjes kunnen ook kannibalistisch zijn.
Hoe planten fruitvliegen zich voort?
Net als bij de meeste insecten, scheidt de vrouwelijke fruitvliegjes een feromoon uit, een lokstof waardoor de mannelijke fruitvliegjes worden aangetrokken om te paren. 24 u na de paring kan het fruitvliegje tot 400 eitjes afleggen. Elk vrouwtje legt maar één keer eitjes af. Dit gebeurt op rottend en rijp fruit maar ook op de fruitschalen of andere vaste materialen. Hierop zitten immers micro-organismen waarmee de larven zich kunnen voeden. De larven doorlopen drie larvestadia vooraleer ze verpoppen.
De volledige ontwikkeling van de fruitvliegjes duurt gemiddeld 14 dagen. Als het erg warm is, kan de ontwikkelingstijd korter zijn. Een week nadat het vliegje is verpopt, kan het zichzelf weer voortplanten.
Volwassen fruitvliegjes leven gemiddeld twee tot vier weken. In labo omstandigheden kunnen ze tot negen weken blijven leven.
Weetjes over fruitvliegjes
- De gewone fruitvliegjes houden van warmte en vocht. Daarom zie je ze in de winter weinig en heb je er in de zomer heel veel last van. De vliegjes zijn het heel jaar aanwezig maar hebben hun broedseizoen in de zomer.
- Als veel fruitvliegjes op één plek voorkomen, leven ze korter dan in normale omstandigheden.
- Fruitvliegjes worden wetenschappelijk zeer veel gebruikt om onderzoek te doen op het DNA. Dit heel klein vliegje heeft grote genetische overeenkomsten met de mens. 75 % van de genen die bij ons een ziekte veroorzaken, komen ook bij het fruitvliegje voor. Het insect is dus uitermate geschikt om gentesten mee te doen.
- Fruitvliegjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid van de mens. Irritant maar ongevaarlijk!
- Ze versnellen wel het rottingsproces van voedsel omdat ze de bacteriën verspreiden.
Is een rouwvliegje hetzelfde als een fruitvliegje?
Nee, dat is niet hetzelfde. Rouwvliegjes vind je in de omgeving van je kamerplanten. Vooral als je veel zaait en stekt, kan je enorm last krijgen van rouwvliegjes. Ze planten zich voort in de potgrond van je planten terwijl fruitvliegjes zich voortplanten op rijp fruit. Als je de planten water geeft, zie je ze meestal uit de potgrond komen. Bij een zware aantasting kunnen zowel fruitvliegjes als rouwvliegjes overal in huis rond vliegen. Rouwvliegjes zijn eigenlijk mugjes, men spreekt officieel van varenrouwmug. Wil je alles lezen over varenrouwmug en haar bestrijding?
Kleine fruitvliegjes bestrijden in huis
Fruitvliegjes voorkomen is sowieso beter dan genezen! Hierbij een opsomming van wat je kan doen tegen deze kleine vliegjes?
Preventieve maatregelen tegen fruitvliegjes
- Zorg dat de fruitvliegjes zo weinig mogelijk voeding vinden: fruit en fruitsappen zet je zoveel als mogelijk weg in de koelkast. Controleer regelmatig op rottend fruit of groenten.
- Maak je afvalbakjes in de keuken dagelijks leeg, zeker in de zomer.
- Maak de koffiemachine regelmatig schoon.
- Laat de afwas niet langer dan 1 dag staan. Sponsjes en vaatdoeken dagelijks vervangen.
- Lege flessen alcohol of azijn direct uitspoelen, evenals lege bier- en wijnglazen. Naast fruit en fruitsappen, is azijn een geliefkoosde drank voor de fruitvliegjes.
- Sluit confituurpotjes en andere potjes met zoete inhoud goed af met een deksel.
- Gooi verwelkte bloemen direct weg.
- Gebruik geen pure azijn als poetsmiddel, dat trekt juist fruitvliegjes aan.
- Zet de ramen en deuren een tijdje tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht en gaan zo deels naar buiten.
- Controleer regelmatig de afvoer op etensresten en maak je afvoer schoon.
Fruitvliegjes wegvangen
Is het te laat en heb je toch massa’s fruitvliegjes? Dan moet je bijkomende maatregelen nemen.
Tip: Vooraleer je fruitvliegjes effectief kan wegvangen, maak je eerst de ruimte schoon zodat er nergens nog etensresten liggen die fruitvliegjes aantrekken. Vergeet ook de koffiemachine niet!
Het verwijderen van fruitvliegjes
Wil je de fruitvliegjes niet doden? Gebruik dan deze beproefde methode: doe een bananenschil in een plastiek zakje. Leg dit zakje open in de ruimte waar veel fruitvliegjes voorkomen. Na een paar uurtjes gaat het zakje vol vliegjes zitten. Sluit het zakje snel met je handen en laat de vliegjes buiten vrij.
Een andere optie: Dek een schaal af met plastiek folie waarin je kleine gaatjes maakt/ In de schaal doe je een banaan of bananenschil. De vliegjes kruipen door de kleine gaatjes om bij de banaan te komen geraken er niet meer uit. Doe buiten de plastiek folie van de schaal weg zodat de vliegjes bevrijd zijn.
Het vernietigen van fruitvliegjes
Wil je de fruitvliegjes wegvangen en doden? We bieden je een mooie fruitvliegjesval met lokstof aan. Deze valletjes zijn duurzaam geproduceerd.
Wil je zelf een valletje maken om de fruitvliegjes te doden: doe in een schaaltje water, ciderwijnazijn en afwasmiddel. De wijnazijn trekt de vliegjes aan. Als de vliegjes op het water landen, gaan ze verdrinken. Het afwasmiddel zorgt er immers voor dat het water zijn oppervlaktespanning verliest.
Spray tegen fruitvliegjes?
Sprayen tegen fruitvliegjes raden we ten stelligste af. Je gaat je fruit toch niet van een laag gif voorzien? Bovendien is spuiten met gif maar een tijdelijke oplossing en moet je dus blijven sprayen.