Laden...

Bloedmijten

Bloedluis bestrijden kan effectief met roofmijten, diatomeeënaarde, Avimite en bloedmijtvallen. Ontdek wat je kunt doen.

... Lees meer
Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

per pagina

Lees verder onder de afbeelding.

bloedluis

Bloedluis

Heb je last van bloedluis? Weet dan dat je niet de enige bent. Bloedluis, eigenlijk bloedmijt of rode vogelmijt, is een plaag die de laatste 5 jaren problematisch is geworden bij vele hobbytuinders. Bloedmijten zijn altijd geweest, maar de laatste jaren neemt de plaag exponentiële proporties aan waardoor ingrijpen noodzakelijk wordt.

Dit heeft alles te maken met de klimaatopwarming. Jaar na jaar kennen we niet alleen warmere zomers, maar ook vroeg in het voorjaar en laat in de herfst hebben we veel warmere dagen. Hierdoor komen de bloedmijten vroeg tevoorschijn en blijven ze tot laat in het jaar actief. Om nog niet te spreken van de hittegolf periodes waarin hun ontwikkeling razendsnel voortschrijdt. Vandaar ons advies om tijdig en preventief te werk te gaan!

Wat is bloedluis – bloedmijt?

bloedluis in kippenhok

Bloedluis is eigenlijk een verkeerde term. Het gaat namelijk over een bloedmijt, ook wel rode vogelmijt genoemd, gezien het volwassen insect 8 poten (= mijt) heeft en geen 6 poten (= luis).

Verder zijn de mijten licht tot donkerrood van kleur als ze bloed hebben gezogen. Zonder bloed zijn ze grijsachtig/ wit tot zwart van kleur. Vandaar dat je rode bloedmijt en kleurlozen bloedmijten in het hok kan aantreffen.

De volwassen vrouwtjes zijn goed zichtbaar (0.6 – 0.8 mm groot), maar de mannetjes zijn tot driemaal kleiner. Jonge larven en nimfen zijn wit van kleur en hebben ook bloed nodig om te groeien. Nimfen die bloed hebben gezogen kun je waarnemen als rode stippen in het hok of op de nestblokken.

Bloedmijten schuwen het licht en kruipen daarom overdag in de kieren van het hok of de nestblokken. ’s Nachts komen ze echter tevoorschijn om bloed te zuigen bij de kippen. Bloedluizen parasiteren op verschillende soorten vogels, maar kippen en volièrevogels zijn hun favorieten.

Bij ernstige aantasting van bloedluis, kan de kip bloedarmoede oplopen. Dit merk je onder andere aan de bleke kam van de kip. Als er niet wordt ingegrepen, dan gaat de kip na verloop van tijd dood. Bloedmijten kunnen ook de E-coli bacterie overbrengen en Lyme, Q-koorts en vogelgriep verspreiden.

Daarbij kunnen bloedmijten ook op andere dieren overleven. Denk hierbij aan katten, konijnen en knaagdieren zoals muizen en ratten. Vooral als de bloedmijten geen vogelbloed vinden, gaan ze andere dieren opzoeken, die op hun beurt de plaag verder verspreiden.

Voortplanting bloedluis

Bloedmijten gaan gemiddeld één keer op 2 à 4 dagen bloed zuigen bij gevogelte, want enkel op vogelbloed kunnen ze zich voortplanten. Vandaar dat de naam bloedmijt niet gek verzonnen is. Zonder bloed immers geen bloedmijt! De ideale omstandigheden voor deze mijten om zich voort te planten zijn:

 • Vogelbloed: het meest geliefd zijn kippen en kanaries
 • Temperaturen van 25 – 28 °C
 • Hoge luchtvochtigheid van 70%
 • Donkere omgeving. Echter, als ze uitgehongerd zijn, gaan ze ook overdag op zoek naar bloed.

Ook bij lagere of hogere temperaturen (tot 37°C) en lagere luchtvochtigheid (tot 20 %) wordt er nog voortgeplant. Beneden de 12°C komen de eitjes niet meer uit, maar ze blijven wel intact tot het warmer wordt. Bij temperaturen van -20°C en +45°C gaan niet alleen de rode bloedmijten dood, maar drogen ook de andere stadia, inclusief de eitjes uit.

In normale omstandigheden legt elke vrouwelijke bloedmijt gedurende 6 weken dagelijks 4 tot 8 eitjes. Het exacte aantal is afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid) en de parasiet. Bij kippen en volièrevogels loopt dit wat uit elkaar. 30% van de eitjes komen direct uit, terwijl 70% als eivoorraad aanwezig blijft.

Je kan je dus voorstellen wat er bij een hittegolf gebeurt. Niet alleen neemt het aantal volwassen, eitjes leggende bloedluizen exponentieel toe maar ook de eitjes voorraad wordt enorm. Zo kunnen de bloedluizen gemakkelijk de winter overbruggen. Deze voorraad eitjes is zeer moeilijk te bestrijden. Als je de bloedluizen begint te zien overdag, dan mag je ervan uitgaan dat er gemiddeld al 5000 exemplaren aanwezig zijn.

Als je de bloedluizen begint te zien overdag, mag je ervan uitgaan dat er gemiddeld al 5000 exemplaren aanwezig zijn.

Waar komt bloedluis vandaan?

Vele mensen vragen zich af: ‘hoe kom je aan bloedluis?’ Dat is een interessante vraag, want met het antwoord kun je preventief het probleem aanpakken en dat is ook het beste wat je kan doen!

Bloedluizen, of beter gezegd bloedmijten, kunnen via verschillende wegen het hok besmetten:

 • Wilde vogels kunnen bloedmijten binnenbrengen als ze in de dierenverblijven komen mee eten.
 • Andere dieren zoals konijnen en knaagdieren (muizen, ratten) kunnen bloedmijten binnenbrengen.
 • Oude, leegstaande hokken kunnen nog eitjes van bloedluizen huisvesten. Zodra de hokken weer bevolkt worden, komen de eitjes uit. Ze kunnen 8 tot 9 maanden intact blijven in eistadium. Koop dus nooit een tweedehands kippenhok.
 • Katten en mensen kunnen bloedmijten overbrengen. Ga bijvoorbeeld als burendienst nooit bij je buren eieren rapen als één van beide hokken besmet is met bloedmijten.
 • Transportkooien en tentoonstellingskooien kunnen bloedmijten overdragen.
 • Bij een aankoop van gevogelte, kan een bloedmijt mee komen. In principe zitten ze enkel ’s nachts op gevogelte om bloed te zuigen, maar het is zeker niet onbestaande dat ze met de dieren meekomen naar een nieuwe eigenaar. Vooral batterijkippen die je een tweede leven wilt geven, kunnen bloedluis bij zich hebben.

Conclusie: wees steeds alert! Vermijd contact met andere kippenhokken en andere volièrevogels. Zet nieuwe vogels of kippen altijd even in quarantaine. Houd je het hok zo proper mogelijk en zorg je ervoor dat knaagdieren en vogels niet aan het eten kunnen. Reinig verder ook de transport- en tentoonstellingskooien.

Hoe lang leeft een bloedluis?

De gemiddelde leeftijd van een bloedmijt bedraagt 42 dagen. Bij lage temperaturen kunnen bloedmijten veel langer leven, namelijk tot 50 dagen en meer.

Temperaturen hoger dan 40°C en lager dan 3°C zijn dodelijk voor bloedmijten. Maar de eieren blijven ook bij deze temperaturen intact en komen later uit als de temperaturen gunstig zijn. Vandaar dat de bloedmijten na de winter tevoorschijn komen en hun ontwikkeling en voortplanting verder voortzetten.

In lege hokken, waar geen kippen of gevogelte meer in aanwezig zijn, gaan de bloedmijten afsterven na verloop van tijd, maar de eieren wachten op nieuwe gastheren.

Hoe lang overleeft bloedluis in een leeg hok zonder bloed?

Volwassen bloedmijten kunnen zonder gevogelte maar enkele weken overleven, maar de eitjes overleven 8 à 9 maanden! Deze blijven inactief zolang er geen kippen of gevogelte aanwezig is. Vanaf het moment dat er weer kippen of vogels zijn, komen de eitjes uit en start opnieuw de bloedluis productie.

Hoe herken je bloedluis? Wat zijn de symptomen van bloedluis?

Bloedluizen blijven heel lang onzichtbaar voor de mens, omdat ze lichtschuw zijn en zich in de dag verstoppen in kieren en spleten. Het is echter noodzakelijk voor een effectieve bestrijding dat je ze zeer snel opspoort.

 • Wrijf dagelijks over de binnen- en buitenkant van je nestblokken van de vogels. Merk je rode sporen bij het wrijven, dan heb je bloedluis.
 • Controleer in volières en kippenhokken de kieren en zitstokken. Je kunt met een wit papier in de kieren wrijven. Gaat het rood kleuren? Dan heb je bloedmijten.
 • Controleer de houders van drinkflessen en eetpotjes die aan de tralies van volières bevestigd worden. Ook dit zijn ideale plekken om bloedmijt te huisvesten.
 • Ga ’s avonds met een lamp het hok controleren op bloedmijten die op zoek zijn naar gastheren.
 • Hang een bloedluis val op in je hok. Hiermee vang je zowel de mannelijke als vrouwelijke bloedluizen weg.
 • Als je dieren futloos worden of mager, dan mag je ervan uitgaan dat je al veel bloedluis hebt. Ze leggen in dit geval ook weinig tot geen eieren.
 • Bij kippen wordt de kam bleek als er sprake is van bloedarmoede. Ook dan is de toestand zeer ernstig en moet er drastisch ingegrepen worden.

Bloedmijt

Bloedmijt of bloedluis is hetzelfde. In de volksmond spreken we vaak van bloedluis, maar eigenlijk is het een bloedmijt gezien ze zoals alle mijten acht poten heeft. Officieel heet de bloedmijt ‘Dermanyssus Gallinae’.

Bij Biogroei kan je roofmijt tegen bloedmijt kopen. kopen. Deze roofmijten heten ‘Chickenheppie’ en gaan in de verschillende stadia de bloedmijt doden. Zowel rode bloedmijt (mijten die zich vol bloed hebben gezogen) als witte bloedmijt (mijten die geen bloed hebben gezogen) worden namelijk door de roofmijten Chickenheppie aangepakt.

Bloedluis bestrijden

Gezien bloedmijten een echt probleem zijn, zijn er ook veel bestrijdingsmiddelen op de markt, zowel chemische als natuurlijke bloedluis bestrijdingsmiddelen.

Uiteraard wil ik hier een oproep doen om je oog te laten vallen op een biologische bloedluismiddel, vooral omdat de chemisch niet afdoend werken. Tegelijk zijn de chemische middelen slecht voor mens en dier. Bovendien geven deze middelen uiteindelijk residu af waardoor de biologische bestrijders (roofmijten) niet meer kunnen ingezet worden. Daarbij worden bloedluizen zeer snel immuun voor chemische middelen.

Het beste middel tegen bloedluis is preventie!

bloedluis preventief bestrijden

Bloedluizen zijn inherent aan kippen en gevogelte, alleen zie je ze pas als ze in enorme aantallen aanwezig zijn in de dierenverblijven. Gezien er altijd bloedmijten zullen zijn en je ze nooit volledig kan uitroeien, is het belangrijk dat je het aantal bloedmijten onder de schadedrempel houdt. Het beste middel tegen bloedluis is daarom preventie, preventie en nog eens preventie!

 • Houd je hok schoon. Reinig regelmatig de zitstokken, nestblokken, transport- en tentoonstellingskooien. Kies voor een kunststof kippenhok als je een nieuw hok wilt kopen. Zo’n hok heeft namelijk weinig naden en is zeer goed te reinigen.
 • Kalk je kippenhok wit met witkalk
 • Strooi tabak stro in het hok in plaats van gewoon stro. Gewoon stro heeft holle buisjes waar bloedmijten zeer goed in kunnen schuilen, tabak stro heeft dit niet.
 • Hang een bloedmijtenval op basis van feromonen in het hok. Dit lokt zowel de mannelijke als vrouwelijke bloedmijten naar de val. Een val kan gedurende 20 dagen gebruikt worden, daarna moet je de val verversen.
 • Begin met kleine hoeveelheden Chickenheppie roofmijten uit te zetten wanneer de temperaturen buiten 15°C bedragen. Roofmijten zijn de natuurlijke vijand van bloedluis. Ze kunnen in de kieren en spleten de bloedmijten opjagen en leeg zuigen. Kies bijvoorbeeld voor ons bloedmijten preventiepakket.
 • Gebruik altijd Avimite. Dit product kan preventief en curatief gebruikt worden. Het is een natuurlijk voedingssupplement dat bestaat uit planten- en kruidenextracten. Door dit aan het drinkwater toe te voegen, gaat het bloed van de kippen anders smaken waardoor de bloedmijten geen zin meer hebben om bloed te drinken.

Wat doen tegen bloedluis als het al verder gevorderd is?

 • Diatomeeënaarde: dit product is vooral bekend om zijn schurende werking. Het bestaat uit gedroogde en gemalen fossielen van diatomeeën. Diatomeeën zijn microscopisch kleine algen. Hun skelet is kiezelachtig materiaal waar bloedmijten zich aan open schuren waarna ze uitdrogen. Het dierenverblijf inborstelen met diatomeeënaarde, vooral ook in de kieren en spleten gedurende verschillende keren, zorgt ervoor dat de populatie bloedluizen vermindert. Diatomeeënaarde kun je ook in het legnest strooien en daar waar de kippen een stofbad nemen. Het kan niet gecombineerd worden met roofmijten tegen bloedluis, maar diatomeeeënaarde is het beste middel om te gebruiken als je veel bloedmijten hebt.
 • Chickenheppie: dit product bevat roofmijten die de bloedmijten elimineren door ze leeg te zuigen. Op die manier kun je de bloedluis natuurlijk bestrijden met zijn natuurlijke vijand. Uit onderzoek blijkt dat roofmijten het beste werken als ze worden ingezet vooraleer een grote plaag is ontstaan. Je kan dit vroeg in het seizoen doen door om de 14 dagen een kleine hoeveelheid preventief uit te zetten. Indien je dit niet gedaan hebt en je hebt toch al zichtbaar bloedmijten, gebruik dan de kokers van 10.000 of 25.000 roofmijten. In het geval dat de plaag uit de hand is gelopen, gebruik je eerst diatomeeënaarde en nadien pas Chickenheppie toepassen.
 • Gebruik Avimite

Roofmijt bestellen tegen bloedluis

roofmijten tegen bloedluis

Bij Biogroei kun je roofmijten tegen bloedluis online bestellen en kopen. Deze roofmijten worden aangeboden onder de naam ‘Chickenheppie’, want jij wilt toch jouw kippen ook terug gelukkig zien? Verder is Chickenheppie het hele jaar beschikbaar. Ook in de winter kun je dus bloedluis bestrijden met roofmijten in verwarmde ruimtes.

Chickenheppie wordt in verschillende hoeveelheden aangeboden. Enerzijds is er een preventief bloedluis pakket waarbij je een tube van 500 roofmijten koopt in combinatie met een bloedmijtenval. Anderzijds zijn er kokers met roofmijten voor 10 of 25m2 beschikbaar om bloedluis effectief te bestrijden.

We verzenden dagelijks nuttige insecten zowel in België als naar Nederland. Daarnaast versturen wij ook pakketjes naar andere Europese landen. Gezien we staan voor een optimale kwaliteit, werken we met verschillende koeriersdiensten zodat jouw pakje 1 tot 2 dagen na bestelling geleverd wordt.

Bloedluis bij kippen

bloedluis bij kippen

Bloedluis bij kippen is een zeer algemeen voorkomend fenomeen. Kippen en bloedluis horen samen. Bloedluizen zijn parasieten die bloed zuigen bij gevogelte en zich op die manier kunnen voortplanten. Zonder vogelbloed kunnen ze zich niet voortplanten. Ook bij een gebrek aan gevogelte kan bloedmijt overleven: ze leven dan op konijnen en andere knaagdieren. Hierdoor kan jouw hok geïnfecteerd worden. Ook wilde vogels brengen bloedmijten mee.

Wat zijn de gevolgen van bloedluis bij kippen?

De gevolgen zijn afhankelijk in welke mate de bloedluis voorkomt. Vanaf het moment dat er 100 tot 200 bloedmijten per kip voorkomen, wordt de schadedrempel overschreden en gaan de kippen er last van hebben. Jijzelf gaat op dat moment de bloedmijten nog niet waarnemen. Ze kunnen zich heel lang schuil houden in kieren en naden van het hok, temeer omdat bloedmijten lichtschuw zijn en enkel tijdens de nacht komen bloed zuigen op de kippen en vogels.

Je kunt ervan uitgaan dat je ongeveer 5000 bloedmijten hebt voordat je ze effectief gaat zien. Als je de bloedmijten laat woekeren, dan gaat dit ernstige gevolgen hebben voor de kippen:

 • Slapeloosheid en minder eten
 • Afvallen
 • Kip verzwakt door bloedluis
 • Minder eieren leggen
 • Bloedarmoede wat blijkt uit een bleke kam
 • In het ergste geval gaan de kippen dood

Bloedluis herkennen bij kippen

Het is niet vanzelfsprekend om bloedluis direct te herkennen, omdat deze mijten lichtschuw zijn en zich vooral in kieren en naden van hokken ophouden. Bovendien geldt dit niet alleen voor houten hokken: ook in aluminium hokken komen deze bloedmijten voor.

Toch is het uiterst belangrijk dat je bloedluis snel herkent bij kippen, enkel op die manier kan je een uitbraak van de plaag voorkomen. En dat is waar we moeten op inzetten; preventie!

Herkennen doe je op verschillende manieren:

 • Willen je dieren niet meer in het nachtverblijf? De kans is groot dat dit komt door bloedluis.
 • Leggen je kippen geen eieren meer of wordt de kam bleek? Dan heb je al een grote aantasting bloedluizen.
 • Ga ’s avonds als het donker is met een lamp het kippenhok controleren. Zo kan je zien of de bloedmijten aanwezig zijn, want als het donker is, gaan ze op stap.

Bloedluis bij kippen voorkomen

Preventie is de beste maatregel tegen bloedluis. Éénmaal de bloedluizen zichtbaar zijn voor jou, heb je er al heel veel en moet je onmiddellijk overgaan tot bestrijden.

Veel mensen denken dat ze geen bloedluis in hun kippenhok hebben. Dit is echter een ideaalbeeld, want bloedmijten zijn er altijd. Op zich is dat ook geen probleem, want kippen geven zichzelf regelmatig een zandbad. Het probleem ontstaat pas als de schadedrempel is overschreden en de bloedmijten explosief toenemen.

Er zijn veel middelen om preventief tegen bloedluis bij kippen te gebruiken:

 • Kies als je nog een kippenhok moet kopen voor een kunststof kippenhok. Dit is minder aantrekkelijk voor bloedluizen. Er zijn minder kieren en naden waar ze zich in kunnen vestigen. Alhoewel dat het geen garantie is. Ook in een kunststof kippenhok kan bloedluis voorkomen. Een kunststof kippenhok is momenteel het beste kippenhok voor anti-bloedluis.
 • Het hok wekelijks reinigen. Kies voor een EM product, omdat je dan nuttige bacteriën aan de omgeving toevoegt. De zitstok van de kippen is een plek waar bloedluis zich groepeert. Dit is namelijk de weg voor de bloedmijten om bij de kippen te komen. Een kunststof kippenhok is overigens beter te reinigen.
 • In het geval van een houten hok kun je de kieren en naden afkitten. Spuit deze eerst schoon met een hogedrukreiniger of stoom het hok indien dit een optie is. Naargelang de druk van het stoomapparaat, gaat dit gepaard met hoge temperaturen die dodelijk zijn voor alle stadia. Je kan hiermee ook gemakkelijk in kieren spuiten.
 • Wit de muren van het dierenverblijf met witkalk. Dit heeft een uitdrogend effect op de omgeving. Bloedmijten houden van hoge luchtvochtigheid, dus dit wil je voorkomen.
 • Gebruik tabak stro in plaats van gewoon stro. In gewoon stro kunnen de bloedmijten zich goed verstoppen, maar bij tabak stro kan dan niet. De tabak stro die wij verkopen is gemengd met witkalk waardoor het tevens een uitdrogende werking heeft.
 • Gebruik ons bloedmijten preventiepakket: een bloedmijtenval op basis van feromoon om zowel de mannetjes als vrouwtjes te vangen en een koker met 500 roofmijten tegen bloedluis.
 • Gebruik Avimite: een voedingssupplement op basis van knoflook en andere planten- en kruidenextracten. Het zorgt dat het bloed onaantrekkelijk wordt voor de bloedmijten. Hierdoor laten ze de kippen en vogels vervolgens met rust. Dit product kan tevens gegeven worden aan eendaagse vogels en kuikens.

Let op: bloedluis bestrijden bij kippen met knoflook gaat niet. De bloedmijten gaan hiervan niet dood. Ze gaan minder interesse hebben in het gevogelte dat een dergelijk voedingssupplement gekregen heeft. Je moet dus ook nog wel de bloedmijt zelf bestrijden.

Bloedluis bestrijden in het kippenhok

Er zijn twee belangrijke opties om bloedluis bij kip te behandelen:

 1. Diatomeeënaarde
 2. Chickenheppie

Bij Biogroei kan je beide natuurlijke middelen tegen bloedluis online bestellen en kopen.

Bloedluis bij mensen

Ondanks dat bloedmijten lichtschuw zijn, kun je ze bij een grote aantasting op je handen en armen aantreffen terwijl je eieren raapt. Ze verblijven in de legnesten onder het stro en in kieren van het hok. Bloedluis is niet gevaarlijk voor mensen, maar het kan wel huidirritaties geven.

Rode bloedluis die bij mensen op de arm kruipen zijn veel zichtbaarder dan de wit-grijsachtige bloedmijten. Deze laatste zijn evenzeer bloedmijten, maar ze hebben zich nog niet dik gedronken aan bloed. Hierdoor hebben ze geen rode kleur. Zowel de rode als lichtgekleurde bloedluis kunnen op mensen voorkomen bij het rapen van eieren of het reinigen van het hok.

Bloedluis op fruitbomen

Wollige bloedluizen zijn wollige luizen die, als je ze dood knijpt, een bruinrode kleur afgeven. Vandaar hun naam wollige bloedluizen. Deze bloedluizen vormen hele kolonies die zichtbaar zijn als behaarde, witte plekken op de takken van de bomen. Ze kunnen zorgen voor woekeringen, bloedluiskanker en barsten in het hout. Wollige bloedluis komt vooral voor op appelvariëteiten, maar het kan ook een sierkwee, dwergmispel, vuurdoorn en meidoorn aantasten.

Natuurlijke bestrijding van bloedluis in appelboom

Kies voor een natuurlijk middel tegen bloedluis op je appelboom en werk met Chrysopa larven. ‘Chrysopa carnea’ is de Latijnse naam voor de groene gaasvlieg. Het is een inheemse insect dat van nature voorkomt in biotopen zoals boomgaarden als er geen gif wordt gebruikt. De volwassen gaasvlieg voedt zich met nectar en stuifmeel, maar haar larven zijn echt veelvraten. De larven hebben dan ook veel schadelijke insecten op hun menukaart staan waaronder wollige bloedluis.

Geen enkel chemisch product, wat bovendien ook schadelijk is voor mens en milieu, kan de werking van de Chrysopa larven evenaren. Kies daarom voor een bestrijding van bloedluis op appelboom met Chrysopalarven.

Bloedluis in de tuin

In de tuin kunnen bloedluizen voorkomen op de appelbomen. Het gaat dan om appelbloedluis. Bloedluis komt ook zeer frequent voor bij kippen, duiven en vogels. Heb je dus kippen in je tuin? Dan kun je eveneens geplaagd worden met bloedluis. Deze bloedluizen zijn parasieten die leven van vogelbloed. De eieren van kippen met bloedluis blijven bruikbaar. Daar is op zich geen probleem mee. De kippen gaan wel minder eieren leggen, omdat hun algemene gezondheid verzwakt door het bloedverlies.

Biologische bestrijdingsmiddelen kopen bij Biogroei

Biologische, natuurlijke bestrijdingsmiddelen koop je gemakkelijk en snel bij Biogroei. Het bestellen van een bestrijdingsmiddel kan online via onze webshop. Als je een bestelling hebt geplaatst, dan wordt het pakketje de volgende dag bij je thuis geleverd of je kunt het dan bij ons komen ophalen. We verzenden dagelijks naar België, Nederland en andere Europese landen met onze twee vaste koerierdiensten: PostNL en UPS.

Biogroei is al meer dan 25 jaar gespecialiseerd in nuttige insecten en aaltjes. Je vindt bij ons dan ook een zeer uitgebreid assortiment dat de meest voorkomende plagen kan aanpakken in de moestuin, siertuin of bij je kamerplanten. We beschikken tevens over voldoende expertise om je te adviseren bij actuele problemen zodat je het juiste bestrijdingsmiddel uitzet en daardoor ook het gehoopte resultaat behaald.