Over Biogroei

We willen ons graag even voorstellen… Es van Biogroei heeft in 1992 het bedrijf opgericht. Mathias is na zijn studies in het bedrijf gestapt en is momenteel bedrijfsleider.

Van jongs af voelen we ons verbonden met de natuur. In de weekends wandelen in de Ardennen en tijdens de vakanties op de meest onontgonnen plekjes vertoeven, meestal hoog in de bergen.

Tuinieren deed ik (Es) al vanaf mijn 14 jaar, in die tijd samen met mijn vader. Dit is een rode draad gebleven tot op heden. Op mijn 28st kriebelde het ondernemerschap en hoe kon het anders, het ging iets met tuinieren worden. Biologische tuinproducten waren in die tijd nauwelijks verkrijgbaar. Ik wilde dit voor het grote publiek toegankelijk maken. En zo begon het…

Nog voor Mathias afstudeerde als ingenieur was hij al bezig met Biogroei. Gepassioneerd door de natuur zag hij in Biogroei een opportuniteit en een uitdaging!

Ondertussen werken we met 8 vaste mensen en worden we ondersteund door mensen van St. Kamillus in Bierbeek en leerlingen van Woudlucht in Leuven. Wij zijn erg blij met deze sociale tewerkstelling, het is een echte win-win voor iedereen.

Mathias & Es

Doel Biogroei

Onze missie is om je te motiveren je eigen natuurlijk paradijs te creëren zodat je een vakantiegevoel krijgt in je eigen tuin en huis, op je terras of balkon. Na 40 jaar eigen ervaring weet ik dat werken zonder gif mogelijk is.

Hoe zou het zijn als jij begint met jouw terras en tuin met respect voor de natuur te behandelen? En hoe zou het zijn als we dit met z’n allen doen? In België vormen alle privé tuintjes 20 % van de oppervlakte, veel meer dan de bossen en natuurgebieden samen. Onze gezamenlijke impact is dus veel groter dan we denken! Voel jij je aangesproken?! Ga met ons op pad!

Wij bieden je een plan van aanpak waarbij onze producten ondersteunend werken. Je komt na een aantal jaren in een opwaartse spiraal terecht: je bodem herstelt, je kweekt sterke planten, je hebt minder ziektes en schimmels omdat je tuin in balans komt en je oogst smakelijke groenten en vruchten.

Ons engagement:

 • Een gebruiksvriendelijke website met veel productinfo, infographics en instructiefilmpjes
 • Categoriepagina’s met massa informatie over plagen, biologische bestrijders en productgroepen. Via blogs worden bijkomende thema’s uitgediept.
 • We leren je werken met nuttige insecten en aaltjes
 • We leveren biologische bestrijders van de beste kwaliteit en in kleine verpakkingen
 • We bieden je die producten die de bodem écht voeden
 • Al onze producten zijn 100 % onschadelijk voor mens, dier en natuur.
 • We hebben geen fysieke winkel maar wel een magazijn waar je producten kan afhalen (na bestelling op de webshop) tussen 9 u en 17 u.


Biogroei moestuin
Biogroei moestuin

Biogroei-tuin

Aan onze dispatching in Loonbeek waar we tot maart 2021 gevestigd waren, was een plantentuin, een groentekas, een druivenkas en grote moestuin gekoppeld. Met plezier hebben we de natuurlijke vijanden zien komen.

Een buizerd paartje vliegt er dagelijks over maar ook pimpelmezen, koolmezen, een groene specht, vlaamse gaaien, merels en mussen voelen zich daar thuis. Daarnaast zijn er allerlei soorten hommels, zweefvliegen en andere onbekende bestuivers.

Ook wij hadden hier en daar bladluizen maar omdat we zoveel nuttigen in de tuin leven, merkten we het vaak niet. Geparasiteerde bladluizen, volwassen gaasvliegen en lieveheersbeestjes lieten zich wel regelmatig spotten. De schadelijke en nuttige insecten houden elkaar in evenwicht.

Dankzij jarenlang feromoonvallen te hangen, hadden we geen last meer van fruitmot, pruimenmot en trosrups. We aten jaarlijks heerlijke druiven en appels uit onze eigen tuin.

Wij delen heel graag onze persoonlijke kennis en ervaringen met jullie. Je kan onze omvangrijke Biogroei-kenniscentrum downloaden en je inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief.

servers van biogroei zijn green gehost Onze websites draaien op 100% groene servers.

We We maken deel uit van de Green Deal Natuurlijke tuinen.

Duurzame bedrijfsvoering

Het begrip "duurzaam" trekken we ook door binnen onze bedrijfsvoering:

 • Voor het inpakken gebruiken we hoofdzakelijk op maat gemaakte dozen. Dit beperkt de hoeveelheid vulmateriaal.
 • Bij het versturen van bijzondere product combinaties recycleren wij verpakkingen die bij ons binnen zijn gekomen.
 • Opvullen gebeurt eveneens met gerecycleerd materiaal.
 • Ingeval van gekoelde verzendingen nemen we EPS-dozen met koelelementen op basis van water. Deze dozen mag je bij ons terug binnenbrengen of zelf gebruiken. De koelelementen kan je telkens opnieuw invriezen.
 • In onze nieuwe bedrijfsgebouwen (2021) zijn de oude TL-lampen vervangen door ledlampen. Zijn nieuwe energiezuinige verwarming- en koelinstallaties geplaatst.
 • Planten in de bureauruimte dragen bij aan meer energie voor het personeel en zuiveren de lucht.
 • Ook onze website heeft geen enkele invloed op het milieu. De servers zijn honderd procent green gehost.

Serving Nature

Wij planten hier een zaadje, laat het uitgroeien tot een sterke gezonde plant. Werk met en voor de natuur.

Onderzoek

Om steeds producten aan de hoogste kwaliteit te kunnen leveren, doen wij heel wat onderzoek of zijn betrokken bij andere studieprojecten.
Enkele voorbeelden:

 • Kwaliteitstesten bij Adalia bipunctata om de hoogste standaard te bereiken aan larven van lieveheersbeestjes. Alle klanten ontvangen tevens minimum het aantal gevraagde larven.
 • Testen naar de beste verpakkingsmogelijkheden bij extreme temperaturen van zomer en winter. Resultaat: De producten worden steeds verpakt in de meeste ideale verpakking afhankelijk van de buitentemperatuur.
 • Uitzetten van larven van lieveheersbeestjes in laanbomen met behulp van throwline-techniek.
 • Opstarten van het onderzoek “Beheren van bladluizen op bomen met behulp van natuurlijke vijanden”, in samenwerking met de Hogeschool Gent (2017-2019). Biogroei is hierbij één van de drie hoofdpartners.