Orius | Roofwants tegen trips

Waardering:
92 % of 100
v.a. € 24,00 € 19,83
In voorraad
SKU
orius
100 roofwantsen
24,00 €
500 roofwantsen
49,95 €
2.000 roofwantsen
145,00 €
v.a. € 24,00 € 19,83
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, dinsdag verzonden
 • Roofwantsen in strooikoker
 • Minimum Dag 18°C / Nacht 6°C
 • Uitstrooien op de bladeren
 • Curratief gebruik

For treatment of:

Orius-system bevat inheemse roofwantsen ter bestrijding van trips. Orius is de enigste natuurlijke vijand die ook volwassen tripsen verorberd. Verkrijgbaar per 100 st of 500 st.

Zie je op je kamerplanten misvormingen of bruine plekjes aan de onderkant terwijl de bovenkant gaaf lijkt? Kijk eens goed of je geen last hebt van trips, langwerpige insectjes in zwart, oranje of beige kleur naargelang de soorten. Bij dikke bladeren van kamerplanten zie je namelijk aan de bovenkant meestal geen schade. Maar aan de onderkant zuigen tripsen plantencellen leeg die nadien bruin verkleuren.

Ook je fruitsoorten kunnen leiden onder trips. Aardbeien worden gekenmerkt door verbronzing van de vruchten en vergrijzing van blad, soms misvormde vruchten. Bij druiven zie je vooral bruine puntjes op de blaadjes van jonge scheuten en bij ernstige aantasting bruine steeltjes en verkurkte vruchten.

Bij groenteplanten zoals komkommer en paprika zie je in eerste instantie de bladeren grijsachtige vlekken krijgen in combinatie met zwarte puntjes. Dat laatste zijn uitwerpselen van trips. Bij een zware aantasting zie je dan ook verkurkingen op de vruchten.

Heb je veel trips, dan is Orius voor jou de ideale oplossing! Meer lezen?

Wat is Orius?

Orius Laevigatus, ook wel de bloemenwants genoemd, is een inheems insect dat je van nature vaak in de bloemen aantreft. Ze is ovaalvormig en ongeveer 2 à 3 mm groot met een mooie kleurschakering in haar dekschild.

Orius roofwantsen eten alle mobiele tripsstadia dus zowel jonge als oudere tripslarven en volwassen tripsen. Bovendien lust Orius ook allerlei andere prooien zoals bladluizen, spint, witte vlieg of motteneieren. Ze doden soms meer dan ze nodig hebben als voeding. Ze vinden hun prooi op de tast, houden ze vast met de voorpoten en zuigen ze leeg.

We leveren Orius in een tube van 100 wantsen en nimfen of een kokertje van 500 wantsen en nimfen. De vulstof bestaat uit boekweitschilfers met voedsel voor de insecten tijdens het transport.

Wanneer Orius roofwantsen gebruiken?

 • Orius altijd curatief gebruiken. Bij gebrek aan voedsel sterft Orius meteen af.
 • Er moeten tripslarven en volwassen tripsen aanwezig zijn. Zijn er enkel jonge tripslarven, kies dan voor Neoseiulus Cucumeris.
 • Kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Buiten is de kans wel groot dat ze zich verplaatsen naar bloemen.
 • Kan een grote tripsaantasting op kamerplanten bestrijden.
 • Kan trips op groenten zoals aubergines, komkommers, paprika en meloen bestrijden.
 • Kan gebruikt worden bij aardbeien, druiven en blauwe bes in tunnel of kas.

Hoe Orius roofwantsen uitzetten?

Orius wordt geleverd in een strooikoker/tube. De roofwants als volgt inzetten:

 • Roofwantsen altijd 's avonds uitzetten.
 • Draai de tube voor het uitzetten verschillende keren rond zodat de roofwantsen gelijkmatig verdeeld worden.
 • Ingeval van voldoende grote bladeren: strooi de roofwantsen samen met de vulstof in hoopjes op de bladeren. Verspreid de tube over 5 en de koker over 10 punten in en rondom de tripshaarden. In hoopjes uitstrooien is belangrijk om de paring te bevorderen vooraleer ze zich verspreiden over de planten.
 • Indien kleine bladeren: gebruik bioboxen of koffiefilterzakjes en werk op dezelfde manier als hierboven beschreven. Hang de bio-boxen of koffiefilterzakjes verspreid op en verdeel nadien de roofwantsen. Gebruik 5 bioboxen ingeval van de tube en 10 bioboxen ingeval van de koker.
 • Het materiaal moet enkele dagen op de bladeren blijven liggen omwille van de paring. Ook de bioboxen laat je best een week hangen.

Combineren met een andere roofmijt?

Ingeval van een tripsplaag wordt Orius altijd gecombineerd met Neoseiulus system. Dit product bevat roofmijten Neoseilus (Amblyseius) Cucumeris. Ze eten eitjes en jonge tripslarven. Gezien Orius geen eitjes eet, is dit een ideale combinatie om alle tripsstadia aan te pakken.

Kweekzakjes tegen trips zijn een preventief systeem en kunnen uitgezet worden nadat de plaag onder controle lijkt. Op die manier krijg je nog 4 weken bescherming om de overgebleven eitjes en jonge tripsen in de kiem te smoren.

Hoeveel roofwantsen heb ik nodig?

Orius is een echte veelvraat en kan een tripsplaag onder controle krijgen. We rekenen 1 roofwants per m2 bij een gewone aantasting en 10 roofwantsen per m2 bij een zware aantasting. Ingeval van rijen, zet 3 stuks uit per lopende meter.

Heb je maar enkele aangetaste kamerplanten, kan je beter kiezen voor Neoseiulus cucumeris uit te zetten in combinatie met gele of blauwe vangplaten om de volwassen tripsen weg te vangen. Orius zal namelijk snel sterven als er onvoldoende voedsel is.

Ingeval van veel aangetaste kamerplanten kan je Orius wel gebruiken. Zet al je kamerplanten dan bij elkaar vooraleer de Orius uit te strooien. Zo creëer je een betere leefomgeving voor deze veelvraten.

Kan ik roofwantsen bewaren?

Roofwantsen zijn levende insecten en worden best de dag van ontvangst uitgezet. Je kan Orius 1 tot 2 dagen bewaren in de geleverde verpakking op een koele en donkere plaats. De tube of koker altijd liggend bewaren. Beste bewaartemperatuur is tussen 8°C en 10°C. Niet kouder bewaren.

Spuiten in combinatie met roofwantsen?

Nuttige insecten combineren met een chemische of natuurlijk spuitmiddel (Neem, tabak) is geen goed idee. Heb je vooraf gespoten, neem dan met ons contact op. We kunnen van erkende chemische middelen nagaan of ze schadelijk zijn voor roofwantsen en hoe lang je moet wachten om ze alsnog uit te zetten. Van natuurlijke, niet erkende spuitmiddelen is geen residutijd bepaald.

Nog vragen?

Reeds 30 jaar heeft Biogroei ervaring in de biologische bestrijdingssector, niet alleen op professioneel vlak maar ook op particulier vlak. De aanpak professioneel – particulier is namelijk totaal verschillend. Weet je niet wat je het beste doet in jouw situatie, contacteer ons dan zodat we je persoonlijk advies kunnen verstrekken.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Orius | Roofwants tegen trips
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Frequently Asked Questions

Tips

 • De strooikoker volledig opgebruiken.
 • Spoor trips vroegtijdig op met gele vangplaatjes.
 • Combineerbaar met Amblyseius roofmijten.
 • Het enige insect dat volwassen trips eet.
 • Inheemse, goed zichtbare roofwants.