Orius | Roofwants tegen trips

4.6/5.0 (10 reviews)
  • De enige natuurlijke vijand die volwassen trips eet
  • Gebruiken bij zware tripsaantasting
  • Voor in kassen en buiten
  • minus plus
    Levertijd wordt berekend...
    Kim
    Hulp nodig?
    We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
    Neem contact met ons op
    Snel naar
    Details

    Groenteplanten zoals komkommers, paprikaplanten en aubergines kunnen in de kas gemakkelijk last krijgen van trips. In eerste instantie krijgen de bladeren grijsachtige vlekjes in combinatie met zwarte puntjes. Die laatste zijn uitwerpselen van trips. Later in het seizoen zie je ook verkurkingen op de vruchten.

    Ook je fruitsoorten kunnen leiden onder een tripsaantasting. Aardbeien worden gekenmerkt door verbronzing van de vruchten en vergrijzing van blad, soms misvormde vruchten. Bij druiven zie je vooral bruine puntjes op de blaadjes van jonge scheuten en bij ernstige aantasting bruine steeltjes en verkurkte vruchten.

    Heb je veel volwassen tripsen en veel aangetaste planten, dan is Orius voor jou een goede keuze, liefst in combinatie met cucumeris roofmijten. Meer lezen?

    Wat is Orius?

    Orius Laevigatus, ook wel de bloemenwants genoemd, is een inheems insect dat je van nature vaak in de bloemen aantreft. Ze is ovaalvormig en ongeveer 2 à 3 mm groot met een mooie kleurschakering in haar dekschild.

    Orius roofwantsen eten larven en volwassen tripsen, geen eitjes. Verder eet Orius ook bladluizen, spint, witte vlieg of motteneieren. Orius is een veelvraat en heeft veel voedsel nodig. Ze vinden hun prooi op de tast, houden ze vast met de voorpoten en zuigen ze vervolgens leeg.

    We hebben Orius in een koker van 100 of 500 wantsen en jonge nimfen. De vulstof bestaat uit boekweitschilfers met voedsel voor de insecten tijdens het transport. Een tube van 100 Oriussen kan gebruikt worden tot 150 m2.

    Wanneer Orius roofwantsen gebruiken?

    • Orius enkel gebruiken bij een grote tripsaantasting. Als er weinig voedsel is en geen stuifmeel, sterft Orius na enkele dagen.
    • Gebruik orius als er grote tripslarven en volwassen tripsen aanwezig zijn. Zijn er enkel jonge tripslarven en weinig volwassen tripsen, kies dan voor Neoseiulus Cucumeris.
    • Kan zowel in een kas als buiten gebruikt worden. Buiten is de kans echter groot dat ze zich verplaatsen naar bloemen omdat ze daar liever vertoeven.
    • Kan trips op groenten zoals aubergines, komkommers, paprika en meloen bestrijden.
    • Kan gebruikt worden bij aardbeien, druiven en blauwe bes in tunnel of kas.

    Hoe Orius roofwantsen uitzetten?

    Orius wordt geleverd in een strooikoker. De roofwants als volgt inzetten:

    • Roofwantsen altijd 's avonds uitzetten.
    • Draai de tube voor het uitzetten verschillende keren rond zodat de roofwantsen gelijkmatig verdeeld worden.
    • In geval van voldoende grote bladeren: strooi de roofwantsen samen met de vulstof in hoopjes op de bladeren. Strooi de koker in en rondom de tripshaarden. In hoopjes uitstrooien is belangrijk om de paring te bevorderen vooraleer ze zich verspreiden over de planten.
    • Indien kleine bladeren: gebruik bioboxen of koffiefilterzakjes. Hang de bio-boxen of koffiefilterzakjes verspreid op en verdeel nadien de roofwantsen.
    • Het materiaal moet enkele dagen op de bladeren blijven liggen omwille van de paring. Ook de bioboxen laat je best een week hangen.

    Combineren met een andere roofmijt?

    Orius wordt best gecombineerd met Neoseiulus Cucumeris. Deze roofmijten eten de eitjes en jonge larven van trips. Ze zoeken de bladeren gedetailleerd af naar voedsel in tegenstelling tot orius die het moeten hebben van wat ze tegen komen. Orius eet geen eitjes van trips en laat ook vaak de jonge tripslarven gerust.

    Kweekzakjes tegen trips zijn een preventief systeem en kunnen uitgezet worden nadat de plaag onder controle is of om de planten te beschermen tegen een nieuwe aanval van trips. Ze bieden 4 weken bescherming en zullen de (overgebleven) eitjes en jonge tripsen in de kiem smoren.

    Hoeveel roofwantsen heb ik nodig?

    Ingeval van rijen groenten of fruit, zet 3 roofwantsen uit per lopende meter. Ingeval een zeer zware aantasting en een grote oppervlakte, ga tot 10 roofwantsen per m2.

    Kan ik roofwantsen bewaren?

    Roofwantsen zijn levende insecten en worden best de dag van ontvangst uitgezet. Je kan Orius 1 tot 2 dagen bewaren in de geleverde verpakking op een koele en donkere plaats. De tube of koker altijd liggend bewaren. Beste bewaartemperatuur is tussen 8°C en 10°C. Niet kouder bewaren.

    Spuiten in combinatie met roofwantsen?

    Nuttige insecten combineren met een chemische of natuurlijk spuitmiddel (Neem, tabak) is geen goed idee. Heb je vooraf gespoten, neem dan met ons contact op. We kunnen van erkende chemische middelen nagaan of ze schadelijk zijn voor roofwantsen en hoe lang je moet wachten om ze alsnog uit te zetten. Van natuurlijke, niet erkende spuitmiddelen is geen residutijd bepaald.

    Nog vragen?

    Reeds 30 jaar heeft Biogroei ervaring in de biologische bestrijdingssector, niet alleen op professioneel vlak maar ook op particulier vlak. De aanpak professioneel – particulier is namelijk totaal verschillend. Weet je niet wat je het beste doet in jouw situatie, contacteer ons dan zodat we je persoonlijk advies kunnen verstrekken.

    Plus- en minpunten
    • plus-circle De enige natuurlijke vijand van trips die ook de volwassen tripsen eet
    • plus-circle Helpt de cyclus te doorbreken bij zware of gevorderde tripsaantastingen
    • minus-circle Onwaarschijnlijk dat het een tripsaantasting op eigen houtje oplost: combineer met cucumeris roofmijten
    • minus-circle Niet aan te raden bij kamerplanten binnenshuis
    Video
    placeholder image
    Reviews
    star star star star star
    Snel geleverd, netjes verpakt!
    Goede informatie, roodwantsen en roofmijten besteld tegen tripsen. Goed verpakt en diertjes levend en ready to go kunnen uitzetten in huis. Geweldig om te zien hoe ze "voor jou" aan de slag gaan! In vergelijking met chemische bestrijding gaan ze voor je door tot de laatste schadelijke insect verorbert is. De investering waard!
    star star star star star
    Niet gewerkt
    Ik heb de roofmijten s’avonds dezelfde dag na het ontvangen uitgezet .Helaas de volgende dag zag ik alleen nog maar één beestje op de plant zitten ,een dag dag later zag ik nog steeds dat ene zielige beestje.En op de derde dag zag ik er geen één meer .Ik weet niet waar ze zijn gebleven .In ieder geval heb ik nog steed last van de trips .
    star star star star star
    Goede en snelle levering
    De bestelling was keurig verpakt en snel geleverd. Je kon zien dat de Cucumeris mijten en wansen actief waren. Goede gebruiksaanwijzing. Nu hopen dat ze hun werk ook goed doen dan ben ik helemaal tevreden.
    Kim
    Hulp nodig?
    We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
    Neem contact met ons op