Nestkast pimpelmees

(0 reviews)
Vogels zijn natuurlijke bestrijders van vele soorten insecten, larven en rupsen, waaronder ook deze van de buxusmot en eikenprocessierupsen.
minus plus
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Pimpelmezen zijn natuurlijke bestrijders van bladluizen, insecten en allerhande larven en rupsen in de tuin, ook de rupsen van de buxusmot en eikenprocessierupsen.

Pimpelmezen hebben een nestkast met een invliegopening van 25 tot 28 mm nodig. Als de vliegopening in het midden van de nestkast is, vergemakkelijkt dit het uitvliegen de mezen.

Hoe een pimpelmees kast gebruiken?

Hang de nestkast op 1.5 tot 2 m hoogte, beschut van de volle zon, regen en wind. De invliegopening wordt het best naar het oosten gericht. Als de eerste optie is uitgesloten, kan je ook het noorden en noordoosten kiezen. Zorg voor een vrije aanvliegroute. Er mogen geen bladeren of takken voor de vliegopening hangen.

Hang de nestkast(en) al in het najaar op zodat de volgels kunnen wennen aan de kasten en deze kunnen gebruiken als schuil- en overnachtingsplaats.

Stop geen materiaal in de nestkasten, dat doen de vogels liever zelf. In een natuurlijke tuin vinden de vogels voldoende nestmateriaal.

Stoor de mezen zo weinig mogelijk tijdens de broedperiode. Ga zeker niet in de aanvliegroute staan of zitten, dit kan er toe leiden dat mezen stoppen met het voeren van de jongen.

Hoever nestkasten van elkaar plaatsen

Hang je nestkasten voor verschillende vogelsoorten op, dan moeten deze vogelhuisjes minimum 3 meter uit elkaar hangen. Nestkastjes van dezelfde soort moeten minimaal 10 meter uit elkaar hangen, voor mezen zelfs 15 m. In de broedtijd hebben vogels immers een territorium en nestgelegenheid dicht bij elkaar kan voor onderlinge ruzie zorgen. Alleen huismussen vormen een uitzondering, deze kunnen meerdere nestkasten in hun territorium verdragen.

Nestkasten schoonmaken

De nestkast wordt best enkele dagen na het uitvliegen van de jongen schoongemaakt met heet water. Je kan de nestkast ook stofzuigen om zo ongedierte zoals vogelvlooien te verwijderen.

Gezien mezen ook in de nestkasten slapen tijdens de winter, kan je de kast begin maart nogmaals controleren en eventueel schoonmaken als er teveel uitwerpselen in aanwezig zijn.

Nestkasten kunnen door de mezen ook zelf worden schoongemaakt, als wij mensen het niet doen. Opgedroogde mezenpoep verwijderen ze zelf, evenals oud nestmateriaal als het niet te vies is. Of als het nest nog schoon is, bouwen ze een nieuw nest bovenop het bestaande.

Een nest waar dode mezen in hebben gelegen of door andere insecten werd bevolkt, zal niet meer als nestkast gebruikt worden.

Afmetingen

  • Lengte: 12 cm
  • Breedte: 21 cm
  • Hoogte: 22 cm
  • Invliegopening: 28 mm
Reviews
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op