Nestkast koolmees - boomklever - huismus

5/5.0 (2 reviews)
Vogels zijn natuurlijke bestrijders van vele soorten insecten, larven en rupsen, waaronder ook deze van de buxusmot en eikenprocessierupsen.
minus plus
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Koolmezen zijn natuurlijke bestrijders van bladluizen, insecten en allerhande larven en rupsen in de tuin. Behalve pimpelmezen en koolmezen staan ook de boomklevers bekend als goede eters van de rupsen van de buxusmot en eikenprocessierupsen.

Koolmezen, boomklevers, huismussen, ringmussen en kuifmezen hebben een nestkast met een invliegopening van 32 tot 35 mm nodig. De vliegopening is best in het midden van de nestkast, dit vergemakkelijkt het uitvliegen van de mezen.

Hoe gebruiken?

Hang de nestkast op 1.5 tot 2 m hoogte, beschut van de volle zon, regen en wind. De invliegopening wordt het best naar het oosten gericht. Is de eerste optie uitgesloten, kies dan het noorden of noordoosten. Zorg voor een vrije aanvliegroute. Er mogen geen bladeren of takken voor de vliegopening hangen.

Hang de nestkast(en) al in het najaar op zodat de vogels kunnen wennen aan de kasten en hen kunnen gebruiken als schuil- en overnachtingsplaats.

Stop geen materiaal in de nestkasten, dat doen de vogels liever zelf. In een natuurlijke tuin vinden de vogels voldoende nestmateriaal.

Stoor de vogels zo weinig mogelijk tijdens de broedperiode. Ga zeker niet in de aanvliegroute staan of zitten, dit kan er toe leiden dat ze stoppen met het voeren van de jongen.

Hoever nestkasten van elkaar plaatsen?

Hang je nestkasten voor verschillende vogelsoorten, dan moeten deze vogelhuisjes minimum 3 meter uit elkaar hangen. Nestkastjes van dezelfde soort moeten minimaal 10 meter uit elkaar hangen. In de broedtijd hebben vogels immers een territorium en nestgelegenheid dicht bij elkaar kan voor onderlinge ruzie zorgen. Alleen huismussen houden van buren en kunnen meerdere nestkasten in hun territorium verdragen.

Nestkasten schoonmaken?

De nestkast wordt best enkele dagen na het uitvliegen van de jongen schoongemaakt met heet water. Je kan de nestkast ook stofzuigen om zo ongedierte zoals vogelvlooien te verwijderen.

Gezien vogels ook in de nestkasten slapen tijdens de winter, kan je de kast begin maart nogmaals controleren en eventueel schoonmaken als er teveel uitwerpselen in aanwezig zijn.

Nestkasten kunnen door de mezen ook zelf worden schoongemaakt, als wij mensen het niet doen. Opgedroogde mezenpoep verwijderen ze zelf, evenals oud nestmateriaal als het niet te vies is. Of als het nest nog schoon is, bouwen ze een nieuw nest bovenop het bestaande.

Een nest waar dode mezen in hebben gelegen of door andere insecten werd bevolkt, zal niet meer als nestkast gebruikt worden.

Afmetingen

  • Hoogte: 27 cm
  • Lengte: 14 cm
  • Breedte: 12 cm
  • Invliegopening: 32 mm
Reviews
star star star star star
Degelijk!
Nestkastje had direct aantrek van een koolmees.
star star star star star
Mooie solide mezenkast.
Prachtig broedkastje voor mezen. Prime geleverd en het kastje is zoals het omschreven staat.
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op