Adalia | Larven van lieveheersbeestjes

4.6/5.0 (74 reviews)
 • Eten tot 100 bladluizen per dag
 • Effectieve biologische bestrijding van bladluizen
 • Voor gebruik binnen en buiten
 • minus plus
  Levertijd wordt berekend...
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op
  Snel naar
  Details

  Heb je regelmatig last van bladluis op je kamerplanten? Of misschien zijn je paprika’s of slaplanten aangevallen door bladluizen? Of je rozen? Wil je liever niet spuiten, maar de natuur een handje helpen? Dan zijn larven van lieveheersbeestjes iets voor jou. Meer weten?

  Larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis

  Lieveheersbeestjeslarven eten veel bladluizen per dag, ze zijn goede bladluisbestrijders. De gekochte larven worden zeer klein geleverd. Ze doorlopen gedurende twee à drie weken verschillende larvestadia vooraleer ze verpoppen. Al die tijd eten ze bladluizen op je planten.

  We leveren larven van het tweestippig lieveheersbeestje. Door deze uit te zetten help je de natuur. Adalia Bipunctata staat immers als "kwetsbaar" aangeduid op de rode lijst van Vlaanderen.

  Meegeleverd in de verpakking:

  • Larven van lieveheersbeestjes in doosje met papiersnippers
  • Handleiding
  • Uitzetdoosjes of uitzetzakjes

  Bladluizen of takluizen?

  Heb je takluizen of stamluizen? Dat zijn hele grote luizen, op lange poten(ook dromedarisluizen genoemd), die op de takken en stam van bomen sappen zuigen. Dan kan je jammer genoeg geen larven van adalia uitzetten. Onze kleine larfjes kunnen deze grote luizen niet aan.

  Hoe larven van lieveheersbeestjes uitzetten?

  De jonge larven worden geleverd in een doosje met papiersnippers. De larven zitten verspreid tussen de papiersnippers. Naargelang de situatie, zet je de larven als volgt uit:

  • Het beste is om de larven samen met de papiersnippers rechtstreeks op het blad uit te zetten in de bladluishaarden. Zo vinden de kleine larven direct voedsel.
  • Bij te veel wind of te kleine of te gladde bladeren, gebruik je de bijgeleverde papieren zakjes. Verklein de papieren zakjes met de helft. Vervolgens hang je de zakjes aan stengels of takjes met behulp van een wasspeld of paperclip in de buurt van bladluishaarden. Verdeel de zakjes eerst over de aangetaste planten. Daarna doe je in elk zakje een beetje papiersnippers met larven.
  • Ingeval van kleine bomen, werk je op dezelfde manier als hierboven beschreven met papieren zakjes.
  • Ingeval van grote bomen waar je niet aan de kruin kan, gebruik je linnen zakjes. Deze bevestig je met duimspijkers op de boomstam, net daar waar de vertakkingen beginnen. Je zorgt dat het zakje met 1 kant strak op de stam bevestigd wordt en de andere kant open hangt, zo kunnen de larven er gemakkelijk uit kruipen. Je voorziet 2 linnen zakjes per boom. Als het zakje op de boomstam bevestigd is, verdeel je de inhoud van het doosje in de zakjes. De larven kruipen er zelf uit.

  Hoeveel larven uitzetten?

  Het aantal uit te zetten larven verschilt uiteraard van de grootte van de planten/bomen en de aantasting. Hieronder vind je algemene richtlijnen per toepassingsgebied.

  Bomen

  • Stamdiameter 0 - 10 cm = 50 larven
  • Stamdiameter 10 - 20 cm = 100 larven
  • Stamdiameter 20 - 50 cm = 250 larven
  • Stamdiameter >50 cm = 500 larven

  Rozen en bloeiende planten

  • 3 tot 5 larven per bloeiende twijg
  • 10 tot 20 larven bij lage rozenstruiken tot 60cm
  • Bij hoge aantasting of bij een roos groter dan 60 cm, het aantal uit te zette larven verdubbelen.

  Hagen

  • Reken 20 larven per lopende meter haag bij een maximum haagbreedte van 1 m en een maximum haaghoogte van 1.2 m. Ingeval van hogere hagen, vermenigvuldig lengte van de haag x hoogte en reken 10 larven per m2. Verdubbel het aantal larven indien de haag breder is dan 1 m. Verdubbel het totaal aantal larven opnieuw bij zware aantasting.
  • Bij grotere oppervlaktes/aantasting kan beter voor Chrysopa - larven van gaasvlieg - gekozen worden. Voor grotere oppervlaktes is dit een goedkoper product en even efficiënt als larven van lieveheersbeestjes

  Moestuin

  • 20 larven per m2 bij lage planten tot 60 cm. Bij hogere planten of zware aantasting de hoeveelheid verdubbelen.

  Kamerplanten

  • 5 tot 20 larven per plant, afhankelijk van de grootte van de kamerplanten en de aantasting.

  Niet zeker hoeveel larven je moet uitzetten? Contacteer ons! Stuur eventueel een foto van de aantasting en/of plant door, want bij een te lage dosering zullen de lieveheersbeestjeslarven de strijd tegen bladluizen niet winnen.

  Mieren en larven van lieveheersbeestjes

  In de strijd tegen bladluizen is het belangrijk om vooraf de mieren uit te schakelen. Mieren beschermen bladluizen om te profiteren van de suikersubstantie die de bladluizen uitscheiden. Ze vallen larven van lieveheersbeestjes lastig zodat deze geen bladluizen kunnen eten.

  Als je de mierennest(en) weet zijn, kan je Mier-run aangieten, dit zijn aaltjes die de larven van de mieren in hun nesten vernietigen. Vind je de mierennest niet, kan je ecologische mierendoosjes plaatsen. Je laat minstens een week tussen de toepassing van Mier-run of het plaatsen van een mierendoosje en het inzetten van de larven.

  Ingeval je bomen jaarlijks last hebben van bladluis, kan je vroeg in het voorjaar lijmbanden rond de boomstammen bevestigen. Zo kunnen de mieren in het seizoen niet meer in de bomen klimmen en de larven veel beter hun werk doen.

  Kan ik larven van lieveheersbeestjes bewaren?

  Bij harde wind of felle regen, kan je de larven niet uitzetten. Dan moet je ze tot de volgende dag bewaren op kamertemperatuur als de larven nog zeer klein zijn of in de koelkast op 8°C als ze al groter zijn. Je kan de larven maximum enkele dagen bewaren, daarna moeten ze sowieso uitgezet worden.

  Volwassen lieveheersbeestjes versus larven

  Larven van lieveheersbeestjes eten het meeste bladluis omdat ze nog moeten groeien en ontwikkelen tot volwassen kevertje. Normaal gezien kies je daarom beter voor larven dan volwassen lieveheersbeestjes.

  Krijg je echter de mieren niet onder controle, dan zijn de volwassen lieveheersbeestjes een alternatief. Deze kunnen zich beter weren tegen de mieren. Nadeel is dat volwassen lieveheersbeestjes kunnen wegvliegen. Gezien de larven niet kunnen vliegen, is de bestrijding met larven meer verzekerd dan met volwassen lieveheersbeestjes.

  Krijg ik volwassen lieveheersbeestjes als ik larven uitzet?

  Onder optimale omstandigheden blijven de larven van lieveheersbeestjes 2 tot 3 weken larven, daarna verpoppen ze gedurende een 10tal dagen. In popstadium liggen ze stil op het blad en lijken ze dood. Dit is echter niet zo. Ze verpoppen tot volwassen lieveheersbeestje.

  Uitzetten van larven leidt niet automatisch na een maand tot volwassen lieveheersbeestjes. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals predators van larven of onvoldoende voedsel. Bij gebrek aan voedsel zijn de larven kannibalistisch. Als je wel nakomelingen krijgt, is dit mooi meegenomen.

  Spuiten in combinatie met lieveheersbeestjes?

  Chemische of natuurlijke middelen (bv. Neemolie, tabak) spuiten in combinatie met nuttige insecten is geen goed idee. Heb je al gespoten en wil je alsnog larven uitzetten, neem dan eerst met ons contact op. We kunnen nagaan of het spuitmiddel schadelijk is voor de larven en hoe lang je moet wachten om ze in te zetten.

  Nog vragen?

  Biogroei is al 30 jaar actief op het vlak van biologisch bestrijding. We hebben ook zeer veel ervaring met particulier gebruik. Daarom kan je ons tijdens de kantooruren van 9 u tot 17 u contacteren, mocht je nog vragen hebben. We geven je graag een persoonlijk advies indien je dit nodig hebt.

  Plus- en minpunten
  • plus-circle Larven beginnen direct op bladluizen te jagen na het uitzetten
  • plus-circle Inheemse soort die de biodiversiteit in Europa helpt
  • minus-circle Relatief duur bij behandeling van grote oppervlakken zoals heggen of hagen (kies dan Chrysopa in de plaats)
  Video
  placeholder image
  Reviews
  star star star star star
  Te klein, valt niet mee te werken
  De larven zijn zó ontzettend klein dat het bijna onmogelijk is om ze te vinden tussen het papier, laat staan om ze te verdelen over de plant. En geen idee of er 15 of 50 in het doosje zaten.
  star star star star star
  Super en snel binnen
  Alles snel uit gezet op ons gesloten balkon nou ze de lieveheersbeestje gingen gelijk eten. En het is nog leuk om naar te kijken super. Ik wil niet met gif spuiten heb ook 2 katten lopen. Vandaar de biogroei oplossen.
  star star star star star
  Supersnelle bezorging
  Supersnelle bezorging. Besteld op zondag, verzonden op maandag en dinsdag waren de lieveheersbeestjes in de tuin aan het eten. Netjes verpakt.
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op