Witte vlieg: herkennen en bestrijden

Wittevlieg is de grootste plaag op tomaten, zeker in de hobbyserre. Maar witte vlieg komt ook veel voor op andere groenteplanten zoals komkommer, paprika en aubergine in een kas. Bij sierplanten is de fuchsia één van de lievelingsplanten van witte vlieg.

Volwassen witte vlieg

Witte vlieg is zoals de naam het doet vermoeden een klein wit insect met wit bepoederde vleugels. Het is officieel geen vlieg maar een motluis. Het volwassen insect is 1,5 mm groot en met het blote oog dus goed waarneembaar. De witte vlieg zit aan de onderkant van de bladeren waar ze zich voedt met plantensappen en eieren aflegt. Als je tegen de plant tikt, zullen de witte vliegjes bij warm weer opvliegen.

Kan wittevlieg overwinteren?

Wittevlieg kan als volwassen insect gemakkelijk overwinteren op planten waar winterharde bladeren aan staan als de luchttemperatuur niet daalt onder 6°C. Bij echte vorst gaat de volwassen witte vlieg echter afsterven maar eitjes kunnen wel vorst overleven. Bij -6°C gaan eitjes nog altijd een 5tal dagen kunnen overleven.

Schade van wittevlieg

Wittevlieg is schadelijk voor de plant. Ze zuigen plantensappen om zich te voeden en scheiden het teveel aan suikers dat ze hebben opgenomen via de plantensappen terug af in de vorm van een kleverige stof. Vruchten worden daarom bij een grote aantasting van witte vlieg plakkerig. Zowel de volwassen insecten als hun larven scheiden deze kleverige stof af, die officieel honingdauw wordt genoemd. Op de honingdauw ontstaat een zwarte roetdauwschimmel.

Honingdauw uitscheiding door witte vlieg

Bij een grote aantasting van wittevlieg, zal ten gevolge van hun zuigschade, de plant niet meer kunnen doorgroeien en de oogst beperkt blijven. De bladeren worden dan vaal van kleur en kunnen verwelken en afvallen. Wittevlieg kan ook virussen overdragen die op hun beurt veel schade aan de planten kunnen aanrichten.

Wittevlieg bestrijden

Je kan preventief of curatief gele vangplaten uithangen om de eerste wittevlieg te signaleren en weg te vangen. Zeker in het vroege voorjaar wanneer het nog te koud is om met nuttige insecten te werken en je reeds aantasting hebt, is het noodzakelijk om vangplaten te hangen. Als de temperaturen het toelaten en je ziet de eerste witte vlieg gebruik je de sluipwespen Encarsia of Eretmocerus. Eretmocerus is een sluipwesp die beter dan Encarsia hoge temperaturen in de kas verdraagt.

Levenscyclus

Vanaf 15° C begint de witte vlieg zich te ontwikkelen. Indien planten in de kas overwinteren, kan de witte vlieg zich bij zachte winters handhaven en op het moment dat de temperatuur in de kas toeneemt, gaat ook de witte vlieg zich verder ontwikkelen. Op tomaat duurt de ontwikkeling van ei tot volwassen insect 20 dagen bij 27°C of 38 dagen bij 17°C, maar op andere waardplanten kan dit verschillen. De snelheid waarmee de witte vlieg zich ontwikkelt is niet alleen afhankelijk van de temperatuur maar ook van de waardplant. In de groenteteelt zijn tomaten, komkommer en aubergine goede waardplanten voor witte vlieg. Dit betekent dat witte vlieg zich op deze planten sneller ontwikkelt dan op andere groenteplanten. Ook de vruchtbaarheid van de kaswittevlieg is sterk afhankelijk van de temperatuur en de waardplant. Een vrouwtje legt ongeveer 100 eitjes op tomaat, 200 eitjes op komkommer en 300 eitjes op aubergine.