Wij betalen het prijskaartje van 100 jaar vooruitgang!
trac

De agrarische revolutie begon bij aanvang van de 18de eeuw. Door een heleboel veranderingen in de manier van telen kon er op korte tijd meer voedsel worden geproduceerd en groeide de bevolking sterk aan.

Volgend op de agrarische revolutie kwam de industriële revolutie. Deze zorgde zowel in de landbouw als in de nijverheid voor nog meer vooruitgang en welvaart. Iedereen vond het dé grote stap voorwaarts.

Doch besefte men niet dat deze industriële revolutie een hoog prijskaartje zou dragen. En dat prijskaartje betalen we NU!

Wat 100 jaren geleden revolutionair was, geraakt nu stilaan achterhaald. Kunstmeststoffen en chemische sproeistoffen waren en zijn in de klassieke land- en tuinbouw nog steeds de oplossing om de gewassen gezond te houden en meer opbrengst te garanderen.

Logge machines

Machines worden nog steeds groter en zwaarder waardoor de bodems worden kapot gereden.

Hoe vaster de bodem wordt gereden, hoe minder lucht in de bodem aanwezig is, hoe minder bodemleven kan ontwikkelen, hoe minder voedsel ter beschikking komt voor de groei van de planten... het is één grote vicieuze cirkel geworden!

Wat in het verleden dé grote revolutie was voor de land- en tuinbouw, is nu dé grote valkuil!

Wat doen kunst- of chemische meststoffen met onze bodem?

We weten ondertussen dat een levende bodem vol goede bacteriën en nuttige schimmels de basis is voor een gezonde groei van onze planten. Kunstmeststoffen zijn zout en trekken alle vocht uit de micro-organismen (bacteriën, schimmels, nematoden). Door het gebruik van kunstmeststoffen dood je dus de nuttige bodemorganismen af.

schimmels op blad

Een overdreven gebruik van organische meststoffen en fungiciden kunnen bovendien de werking van bodemschimmels ondermijnen. En net omdat de nuttige bacteriën en schimmels verdwijnen moet je weer extra meststoffen geven. Bovendien hebben allerlei schadelijke schimmels en insecten hierdoor vrij spel. Meeldauw, roest, bladluizen, spint enz. zijn de schadelijke organismen die hun voeding bij de planten halen. Maar de planten zijn verzwakt en kunnen geen weerstand meer bieden.

Maar er is meer!

Door het gebrek aan bodemleven gaat de bodem demineraliseren. Demineralisatie van de grond, daar heeft iedereen het tegenwoordig over. Ook de boeren! Ten gevolge van meer dan 100 jaren chemische bemesting, zijn er geen mineralen meer in de grond. Daardoor komen er geen mineralen in de vruchten terecht en krijgen wij ook geen mineralen binnen via de voeding. En dat is nefast voor onze gezondheid.

Waarom mineralen?

Gebrek aan mineralen merken we aan de smaak. Diegenen onder jullie die biologisch kweken, zullen al gemerkt hebben dat de eigen gekweekte groenten veel intenser van smaak zijn dan gekochte groenten, zelfs veel smakelijker dan gekochte biologische groenten. De reden daarvoor is te vinden in de aanwezigheid van mineralen.

De chemische industrie lost dit momenteel op door enkele mineralen toe te voegen aan de chemische meststoffen waardoor die zogenaamd terug voldoen aan de behoefte. Maar niets is minder waar! Het gaat niet over enkele mineralen die noodzakelijk zijn maar heel veel mineralen die enkel via organisch materiaal zoals compost en wormenaarde in de grond kunnen gebracht worden. Lees alles over wormenaarde via www.wormenmest.com

gif in de tuin

De belangrijkste gevolgen van onze industriële revolutie

De gevolgen van onze industriële revolutie zijn veel groter dan we ons realiseren en veel te breed om alles hier en nu te bespreken. Enkele voorbeelden uit de landbouw die toch tot nadenken stemmen:

 • Het gebruik van bepaalde chemische middelen en een tekort aan voedsel zijn de belangrijkste redenen waarom we geconfronteerd worden met de bijensterfte. Bijen zijn essentieel voor onze voedselvoorziening! Onze samenleving gaat wankelen als hier geen verandering in komt.
 • Chemie spoelt uit en komt in ons grondwater terecht.
 • Bepaalde bestrijdingsmiddelen versterken zichzelf per schakel in de voedselketen, hetgeen ervoor zorgt dat het soortenbestand van sommige dieren en vogels in gevaar komt. En uiteraard ook dat van de mens!
 • Insecten werden resistent tegen chemische sproeistoffen waardoor veel bespuitingen gebeuren met weinig of geen resultaat. Misschien de dosis verhogen?! Oh, ironie!

We hebben onszelf muurvast gereden…tijd dus om het anders aan te pakken! En er zijn heden steeds meer opties voorhanden.

Oenosan kopen

Lees hier welke opties voorhanden zijn!

 • Eerst en vooral: zorg voor een levende bodem vol goede bacteriën en schimmels. Zij zetten organisch afval in de bodem om tot voedingsstoffen die de planten kunnen opnemen. Bokashi starter en Microferm zorgen hiervoor, evenals wormenaarde wat tot 90 mineralen en sporenelementen bevat en rijk is aan nuttige bacteriën en schimmels.
 • Werken met lavameel: Ook nu kijken we even naar de natuur. Daar waar vulkanen uitgebarsten zijn en de grond is bedekt geweest met lava, ontstaan de meest vruchtbare bodems. Lavagronden zijn zeer rijk aan mineralen. We wonen niet in vulkanische gebieden maar we kunnen wel lavameel aankopen en toepassen. Lavameel is bijna een wondermiddel, heel eenvoudig in gebruik maar weinig gewaardeerd door gebrek aan kennis hierover.

  Lavameel is een zacht gesteentemeel dat de zuurtegraad verhoogt. Lees hiervoor mijn blog van vorig jaar ‘Zeewierkalk is achterhaald, bekalk je grond met lavameel’. We lazen net dat de micro-organismen worden gedood door het zout van chemische kunstmeststoffen. Omgekeerd geldt dus dat de micro-organismen explosief kunnen ontwikkelen dankzij lava omdat dit de zuurtegraad verhoogt.

  Door toediening van lava komen er essentiële (d.w.z. absoluut noodzakelijk voor onze gezondheid) sporenelementen in de grond terecht. Als ze kunnen worden opgenomen door de planten komen er terug voldoende mineralen in de groenten en vruchten terecht. Laten het nu net de micro-organismen zijn die sporenelementen en mineralen kunnen omzetten in bruikbare voedingstoffen. De natuur is zo perfect!

 • Preventief werken: Dit kan met een nieuw product dat we aanbieden met name Oenosan. Het is een oerproduct dat ervoor zorgt dat de bladeren van planten verharden zodat schimmels en andere ziektes minder kans krijgen. We moeten hiervoor onze mindset wel wijzigen: niet ingrijpen als het te laat is, maar preventief werken. Bespuiten vanaf de opkomst van de bladeren tot de oogst geeft het beste resultaat.
 • deltaval kopen

  Chemische biologie? Of Biologische chemie?

 • Ingrijpen indien niet anders kan met biologische middelen. Biologische spuitmiddelen zijn niet zo goed als we denken. Veel biologische spuitmiddelen zijn breedwerkend en doden ook andere nuttige insecten af.

  Sommige benoemen het product als ‘bio’ terwijl de bestanddelen chemisch zijn. Dit kan in ons land zomaar omdat er geen reglementering rond bestaat.

  Lees dus vooraf heel goed welke bestanddelen het product bevat of kies voor nuttige insecten! Nuttige insecten parasiteren of voeden zich met schadelijke insecten.
 • Gebruik mechanische hulpmiddelen: Dit zijn producten waarmee we schadelijke insecten of dieren wegvangen of verjagen. De biologie van het insect wordt als het ware als instrument gebruikt. Hierbij denken we aan feromoonvallen tegen allerhande motten of een waspinator. Een waspinator is een imitatie wespennest waardoor de wespen denken dat er al een andere familie huist. Dat maakt dat de wespen andere oorden opzoeken.
 • Tuinieren met een hart voor de natuur is zoveel keer mooier en boeiender dan strijden tegen de natuur. Je leert er zelf enorm van bij, het is veel minder tijdrovend en je groenten en fruit zullen veel gezonder en smakelijker zijn!

  Samen op naar een gezond 2020!