Wat kan je doen met een klein terras voor de biodiversiteit?

Ik heb maar een klein terras, hoor je vaak zeggen. Waarmee bedoeld wordt: ik kan er niet veel mee doen en zeker niet bijdragen aan meer biodiversiteit. Dat is echter niet zo! Het is vast en zeker de moeite om je klein terras in functie voor meer biodiversiteit in te richten.

Feestverlichting

Welke mogelijkheden biedt een klein terras?

Eerst en vooral is een klein terras een verlengstuk van je woonkamer. Met het terras kan je het groen gevoel van de natuur binnen halen.

Bij een terras zijn er altijd muren van het huis of muren die het terras afbakenen. Daar kan je al vast wat mee. Muren zijn als schuttingen en lenen zich uitstekend om er klimplanten of klimmende groenteplanten tegen te laten groeien. Als je terras op de grond gebouwd is, kan je verharding tegen de muur weg nemen waardoor de planten toch nog in volle grond kunnen gebouwd worden. Heb je een zwevend terras dan neem je je toevlucht tot grote plantenpotten. Het eenvoudigste is om tegen de muren klimdraden te voorzien.

Je kan ook een ‘dak’ op je terras maken in de vorm van een pergola. Een metalen raster als dak is ideaal om er nadien hangpotten aan te hangen.

Een zijkant kan je volledig laten begroeien met planten waardoor je een haagje creëert. Dit zorgt meteen voor een cosy plekje en een groter gevoel.

Water is een echte meerwaarde, ook op je terras. Een vijvertje kan waarschijnlijk niet maar kies dan voor een waterschaal.

Water is enorm belangrijk om de biodiversiteit te bevorderen. Vogels, vleermuizen en insecten hebben in de zomer extra water nodig, net als wij als het erg warm is. Leg in het kuipje hier en daar een kei zodat de insecten en vogels kunnen zitten om te drinken. Vogels willen ook regelmatig een vogelbadje nemen, dit is nodig voor de hygiëne van hun veren. Dus met water zorg je voor hen.

Je kan een tafel kiezen waar in het midden een ruimte is uitgespaard om planten te zetten. Vooral kruiden staan daar fantastisch.

Met al deze stappen wordt je terras een groene oase waar het gonst van de insecten. Doordat het groen letterlijk dichtbij is, heb je een echt vakantiegevoel. Het wordt dan ook een heerlijk plekje waar je met vrienden graag vertoefd.

Gezellige meubeltjes met een leuke feest verlichting maken dat gevoel af. Zo wordt het voor iedereen een feestje!

Waar moet je aan denken bij een klein terras?

Maak hoogteverschillen op je terras. Dit kan door een klein tafeltje te plaatsen waar je plantenpotten op zet of met bouwstenen een laag muurtje te voorzien. Daarop kan je plantenbakken zetten met bloemen of groenten. Door de hoogteverschillen krijg je een verruimend effect.

Voor een kleine ruimte is het belangrijk om goed na te denken over kleuren. Je kan gaan voor veel kleuren of juist rustigere grondkleuren. Let hierbij ook op de keuze van de andere materialen die je gebruikt. Ze zijn best afgestemd op de gebruikte kleuren zodat het geheel mooi combineert.

Let erop dat alles in verhouding is. Weinig planten met een grote tafel voelen niet gezellig aan.

Voorkom dat je terras een rommelboel wordt. Vooral lege containerpotjes, tuingerief en gieter staan best verborgen. Dit kan door te kiezen voor een zitbank waarin je die dingen kan opbergen.

Planten water geven op terras

Welke sierplanten kiezen voor een klein terras?

De juiste planten kiezen is echt belangrijk gezien je niet veel plaats hebt. Er zijn echt massa’s planten en boompjes die in aanmerking komen. Laat je leiden tot wat je mooi vindt en liefst ook tot wat goed is voor de biodiversiteit.

Er zijn planten die in de lente, zomer of herfst bloeien. Om een jaar rond stuifmeel te hebben voor nuttige insecten, kies je best een mix van planten die in één van deze periodes bloeien. Voor jezelf is het ook aangenaam om een jaarrond te kunnen genieten van bloeiende planten.

Het eenvoudigst is om voor vaste planten en boompjes te gaan, die kunnen jaar na jaar blijven staan. Kies dan voor die soorten die lang bloeien, een mooie structuur hebben of in de herfst bessen dragen. Eénjarige bloemen bloeien meestal langer en vaak worden die dan als blikvanger hier en daar mee verwerkt.

Bekijk zeker onze top 10 van vlindervriendelijke planten, onze top 10 van hommelvriendelijke planten en onze top 10 van vogelvriendelijke planten.

Je kan er vast en zeker voldoende inspiratie vinden om aan de slag te gaan.

Welke groenteplanten kiezen voor je klein terras?

Je kan heel wat kweken op een klein terras en zo genieten van verse groentjes. Hiervoor verwijs ik je graag naar onze blog mini-moestuinieren.

Welke potgrond gebruiken voor de potplanten op je terras?

Een heel erg belangrijke vraag want zonder goede bodem, geen goede planten. Ik schreef hierrond een interessante blog ‘eigen potgrond maken’. De beschreven universele potgrondmix is een goede keuze voor vaste planten en boompjes.

Een goede mix voor groentebakken is 1/3 tuingrond, 1/3 wormenaarde en 1/3 bladcompost of bladbokashi. Heb je van nature zandgrond, voeg hierbij bentoniet. Heb je van nature leemgrond of kleigrond, voeg hierbij lavameel.

Heb je geen tijd om zelf potgrond te maken, kies dan voor volgende mengeling: 50 l potgrond mengen met 5 l wormenaarde en twee handjes vol lavameel.