Wat is wormenmest?

Wormenmest is een bijzondere bodemverbeteraar omdat het product ontstaat met behulp van speciaal hiervoor geselecteerde wormen. Vandaar ook de naam! De rode compostworm (Eisenia andrei) of de tijgerworm (Eisenia foetida) worden voor dit doel gebruikt.

Men vertrekt van vers of voor verteerd organische afval waar deze wormen worden bijgezet. De wormen kunnen in een snel tempo het organisch afval afbreken door dit via hun darmkanaal te laten passeren. Wat de wormen terug uitscheiden, zijn als het ware de wormenkeutels en vandaar de naam wormenmest.

groen afval
Wormen kunnen vers organisch materiaal omzetten tot wormenmest.

Deze wormen kunnen in tegenstelling met regenwormen vers organisch materiaal omzetten terwijl regenwormen zich beperken tot voor verteerd organisch materiaal in de grond. Wormenmest kan gecreëerd worden van vers tuinafval al dan niet gemengd met dierlijk mest, voor verteerd stalmest of paardenmest of een basis van turf gemengd met melen van verschillende soorten granen en cellulose. Het wormenmest dat we aanbieden is gemaakt van deze laatste mengeling dus niet van dierlijke oorsprong.