Wat is een natuurlijke tuin?

Een natuurlijke tuin is natuurvriendelijk en afvalarm. In een natuurlijke tuin gebruik je geen chemische meststoffen of sproeistoffen. In principe moet je ook niet veel organische meststof geven als je de juiste planten aanplant en zorg draagt voor een goede bodem. Op termijn moet je ook niet veel corrigeren met biologische bestrijders, je tuin is dan immers in evenwicht en de nuttige insecten zijn al ter plaatse vooraleer de schadelijke opduiken. Soms is het echter wel nodig om te corrigeren en dan kies je voor biologische producten, nuttige insecten en nematoden.

Kijk naar je omgeving

Vooraleer je aan je tuin begint, let je best op de natuur waar je woont. Kijk welke planten in de natuur groeien, welke het goed doen in groep en solitair. Welke planten dominant zijn en anderen snel overheersen, zo leer je al heel veel over welke planten best passen in jouw tuin.

Kies dus voor inheemse planten of planten uit andere werelddelen maar met soortgelijke leefomstandigheden qua klimaat, grond en waterbehoefte.

Nuttige insecten aantrekken

De planten moeten in eerste instantie bijdragen aan een goed leefmilieu voor de bijen, vlinders, insecten, vogels en andere dieren. Op die manier ga je ook vanzelf lieveheersbeestjes aantrekken. Ze gaan graag komen wonen in je lieveheersbeestkastje of gewoon in de uitgestorven plantendelen, grassen en zaaddozen.

Het aanleggen van een natuurlijke tuin uit te doeken doen, zou ons hier veel te ver leiden maar er zijn toch zeker een aantal aandachtspunten die we hier nog even meegeven:

  • Kies zo weinig mogelijk gecultiveerde planten maar eerder botanische soorten
  • Borders hebben 3 lagen: bodembedekkers, middelhoge planten en compacte heesters en ijle hoge planten en bomen. De klassieke opstelling is om in laagjes te werken. Bij een natuurlijke tuin durven we hiervan afwijken en kunnen we gemengd beplanten. Het is dan ook zeer belangrijk dat je de planten zorgvuldig kiest zodat er altijd voldoende licht en lucht door de planten valt en dat ook de bodembedekkers, voldoende zonlicht krijgen.
  • Vul de planten aan met eenjarige soorten om meer kleur te krijgen op korte termijn
  • De hoge planten moeten een fijne structuur hebben en weinig blad zodat ze te allen tijde voldoende licht doorlaten.
  • Let bij je keuze dus vooral op de groeiwijze en structuur van de plant, meer dan op de kleur.