Wat eten vlinders
Dagpauwoog

Ben je klaar om van je tuin een vlinderparadijs te maken? Vlinders rond je bloemen en kruiden zien fladderen is een betoverende ervaring, maar voordat je ze naar je tuin kan lokken, is het belangrijk om te weten wat ze eten!

In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten voedsel waaraan vlinders de voorkeur geven, zodat je planten kan kiezen die van jouw achtertuin een favoriete verzamelplaats maken voor deze gracieuze bestuivers. Lees verder om erachter te komen hoe je prachtige vlinders het beste kan lokken met kleuren, vormen en geuren!

Hoe voeden vlinders zich?

Deze tere diertjes eten met hun slurf, een dunne gekrulde slurfachtige structuur die functioneert als een rietje. Zo halen ze de nectar uit de bloemen en kunnen ze wegvliegen met een volle maag!

Vlinders voeden zich voornamelijk met nectar uit bloemen. Ze eten ook stuifmeel, vruchtensappen, sap en soms zelfs mest of aas, maar slechts in mindere mate.

Kies voor bloemensoorten met veel nectar!

Om een verscheidenheid aan vlinders in je tuin aan te trekken, plant je een mix van bloeiende vaste planten, struiken en bomen die het hele jaar door overvloedig nectar leveren, zodat ze niet van honger omkomen.

Je kan bijvoorbeeld volgende planten toevoegen aan je tuin:

 • Zonnebloemen
 • Duizendblad (Achillea millefolium)
 • Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
 • Kamperfoelie (Lonicera)

Zonnebloem
Zonnebloem
Rode zonnehoed
Rode zonnehoed

8 voorbeelden van inheemse bloemen die veel vlinders aantrekken:

 1. Lavendel
 2. Rozemarijn
 3. Marjolein
 4. Tijm
 5. Paardenbloem
 6. Madeliefje
 7. Heide
 8. Meidoorn
Lavendel
Lavendel
Madeliefjes

Vele populaire sierplanten Pelargonium, Hortensia of zelfs verschillende rozensoorten daarentegen trekken heel weinig vlinders of andere bestuivers aan.

Belangrijke kenmerken van bloemen voor vlinder.

Als een vlinder op zoek is naar nectar, zijn verschillende kenmerken van de bloem belangrijk. Daartoe behoren de grootte en vorm van de bloemblaadjes, de kleur van de bloem, en of ze al dan niet een overweldigende geur of smaak heeft.

 1. Kleuren
 2. Felgekleurde bloemen met grote open bloemblaadjes die veel nectar bevatten trekken veel meer vlinders aan dan die met kleinere blaadjes of doffe kleuren.

 3. Geur
 4. Geuren kunnen ook aantrekkelijk zijn; veel vlindersoorten worden vooral aangetrokken door de geur van lavendel en goudsbloemen.

  Coreopsis - meisjesogen
  Meisjesogen - Coreopsis
 5. landingsoppervlakte
 6. Vlinders zijn een beetje high society en hebben graag een privé landingsplaats:

  • Zoals een breed blad of plat oppervlak op de bloem.
  • Zodat ze kunnen rusten terwijl ze zich voeden met de nectar.

  Voorbeelden van bloemen met een breed en plat oppervlak voor vlinders zijn viooltjes, goudsbloemen, madeliefjes, asters en coreopsis (ook wel “meisjesogen” genoemd). Dit zijn slechts enkele van de vele verschillende soorten bloemen die een ideale landingsplaats bieden voor vlinders om op het gemak te lunchen.

  Extra tip om het hele jaar door vlinders aan te trekken: zorg ervoor dat er gedurende het hele groeiseizoen nectarrijke planten in bloei staan. Plant een verscheidenheid aan bloemen die op verschillende tijden bloeien en zorg voor voedselbronnen in de lente, zomer en herfst.

Fruit

Fruit

Vlinders zijn dol op bepaalde vruchten!

Aardbeien, bananen, appels en sinaasappels zijn geliefde lekkernijen voor deze gevleugelde wezentjes die elke tuin kunnen opfleuren. Laat wat gevallen of rottend fruit liggen, zodat zij dit voor jou kunnen opruimen.

Een tuin vol bessen dragende planten en één of twee appelbomen is niet alleen een zegen voor vlinders, maar ook voor andere tuinbezoekers! En het mooiste is? Je hoeft geen tuinexpert of -liefhebber te zijn: Bessen van bomen plukken of ze in oude fruitbakjes doen is alles wat nodig is om je tuin een nieuwe schoonheid te geven!

Sap van bomen

Vlinders zijn continu op zoek naar iets lekkers. Wat blijkt, dat is sap van bomen! Vlinders drinken graag sap omdat het hen voorziet van essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en mineralen. Door boomsap te drinken kunnen vlinders zich voorzien van alle energie en voeding die ze nodig hebben.

Op berkenbomen zitten bijvoorbeeld soms wonden waar boomsap uitkomt. De vlinders zijn gek op dit sap, dat rijk aan suikers is. Ook de zwarte els heeft soms barstjes in de bast, zodat het boomsap bereikbaar wordt voor vlinders.

Suikerwater

Voor tuinbezitters is een suikerwateroplossing een geweldige manier om vlinders in hun tuin te helpen in tijden van voedselschaarste. Vlinders voeden zich gewoonlijk met nectar uit bloemen, maar in geval van nood kunnen ze snel suikerwater drinken. Met deze zoete oplossing hebben tuineigenaren de gemoedsrust dat hun vlinderbezoekers goed gevoed en gezond zijn, terwijl ze in de tuin naar meer geschikte voedingsopties zoeken.

Hoe maak je suikerwater voor vlinders:

 1. Voeg een kopje witte/bruine suiker toe aan 4 kopjes water
 2. Meng tot de suiker volledig is opgelost
 3. Doe in een ondiepe schaal of spuit de oplossing met een plantenspuit op bladeren van planten.
 4. Zet de schaal buiten op warme dagen wanneer vlinders het meest actief zijn (ochtend en laat in de middag is de beste tijd) en kijk hoe ze komen!

Nu je weet wat vlinders graag eten, vraag je je waarschijnlijk af wat je nog kan doen om het zo aangenaam mogelijk te maken in je tuin. Zorg altijd voor een waterpartij, beschutting en eventueel een huisje zodat de vlinders jouw tuin uitkiezen als hun favoriete plekje.

Distelvlinder

Waterbad

Een speciale traktatie waar ze vaak van genieten is de kans om een waterbad te nemen. Alle vlindersoorten waarderen een schone en ondiepe bron van water, zoals een ondiepe schaal of een vogelbadje gevuld met slechts een centimeter of twee water. Tijdens hun bezoek aan jouw tuin zullen de nieuwsgierige vlindertjes hun slurf in het koele water dopen voor een welverdiende slok – ze moeten tijdens hun reizen gehydrateerd blijven! Bovendien helpt het hen om hun vleugelschubben te verzorgen en ervoor te zorgen dat ze in topconditie zijn om te blijven vliegen!

Beschutting, bescherming en warmte

Vlinders hebben ook beschutting nodig tegen wind en regen en hebben warmte nodig voor hun kleine lichaampje.

Het planten van struiken of bomen kan vlinders een beschermde plek bieden om uit te rusten als het slecht weer is. Stenen kunnen dan weer zorgen dat het langer warmer blijft na een zonnige dag en ze langer in je tuin blijven chillen.

Vlinderhuisjes

Deze zijn een eenvoudige en zeer effectieve manier om vlinders aan te trekken. Vlinderhuizen of insectenhotels bieden vlinders een plek om te schuilen, eieren te leggen en zich te beschermen tegen roofdieren. Ze bieden ook bescherming tegen de elementen, zoals wind en regen.

Keizersmanten

Conclusie

Door te zorgen voor een verscheidenheid aan voedselbronnen kun je het hele jaar door vlinders in je tuin aantrekken en observeren. Fleurige bloemen, lekkere vruchten, smakelijk boomsap en suikerhoudend water zullen deze prachtige wezens rond je huis doen fladderen!

Met geduld en enige kennis van wat vlinders aantrekt, kun je gemakkelijk een vlindervriendelijke tuin aanleggen die je tuin doet barsten van de activiteit!

Veel plezier met tuinieren!

Ook interessant om te lezen: