Waarom een hommelkast kopen?

Hommelkasten worden door hobbytuinders vaak gekocht omdat men het leuk vindt om de hommels te zien vliegen en om de natuur een handje te helpen. Immers nadat de kolonie is uitgewerkt, zal de koningin(nen) die zich in het nest ontwikkeld heeft, uitvliegen en zich in de natuur vestigen. Dus met een hommelkast te plaatsen help je de natuur 2 maal: eenmaal om te bestuiven en eenmaal om meer hommels terug te lanceren in de natuur. We verkopen de inheemse hommelsoort Bombus terrestris, de aardhommel.

Als je de hommelkast wil plaatsen om iets specifiek te bestuiven zoals fruitbomen in het vroege voorjaar of aardbeien en tomaten, paprika, courgetten in de zomer, is het belangrijk om deze te plaatsen op het moment dat 10% van de bloemen bloeit met andere woorden zodra de eerste bloemen open gaan. Op die manier ga je een maximaal effect zien in meeropbrengst en betere vruchtkwaliteit. Een pas geplaatste hommelkast heeft 2 tot 3 dagen nodig vooraleer ze volledig actief wordt.

We hebben de keuze tussen 2 hommelkasten:

  • De mini-hive: bestuift tot 200 tot 300 m2 en werkt 4 weken. Deze kast is enkel interessant als je een korte periode iets specifiek wilt bestuiven, bijvoorbeeld aardbeien. Vanaf het moment dat je een langere periode wilt bestuiven, bijvoorbeeld meerdere soorten fruitbomen die na elkaar in bloei komen, is het veel interessanter om de standaard-hive te kiezen.
  • De standaard hommelkast bestuift 600 m2 en werkt gemiddeld 8 weken, soms 3 maanden. De duur dat de hommels werken heeft te maken met het stuifmeel dat ze kunnen binnen halen. Hoe meer stuifmeel, hoe krachtiger de kolonie kan uitgroeien. Bij levering heb je in een standaard-hive 50 tot 70 hommels. Deze kunnen gemakkelijk uitgroeien tot 200 hommels in de loop van de ontwikkeling van de nest. De mini-hive start met iets meer hommels bij aankoop maar wordt nooit zo groot als een standaard-hive.

Het is belangrijk voor de kwaliteit van de kolonie dat er voldoende larven in de gekochte hommelkast aanwezig zijn. Vaak vragen mensen ons hoeveel hommels er in de gekochte kast zitten, alsof dat de waarde van de kast bepaald. Echter het aantal volwassen hommels op moment van aankoop is minder belangrijk dan het aantal larven. De aanwezigheid van larven stimuleert de werkers immers om stuifmeel binnen te halen waardoor de kolonie kan ontwikkelen en uitgroeien. Indien de larven zouden afsterven door chemische bespuitingen, zal de hommelkast niet meer verder ontwikkelen, ook al hebben de hommels het overleefd.