Waar tomaten kweken?
Tomatenvlies

Tomaten zijn vruchten dus ze worden geteeld op het perceel van de vruchtgewassen. Ze vragen een zonnige en droge standplaats, beschut tegen de wind.

Buitenkweek

Buiten tomaten kweken is steeds een gok want in een slechte zomer krijgen ze meestal de tomatenplaag en geraken tomaten dan ook moeilijk rijp.

Wil je buiten tomaten kweken? Lees op www.fruitabc.be over tolerante tomatenrassen en zoveel meer.

Tomaten binnen kweken of onder beschutting

Je doet er dus goed aan om je tomaten onder een beschutting te kweken. In de handel zijn plastieken mini-serres verkrijgbaar of je kan zelf een afdak maken met enkele golfplaten. Als je dat niet lukt, kan je ze beschermen met tomatenhoezen waardoor ze beschut worden tegen wind en regen en tegelijk ook tegen schadelijke insecten zoals witte vlieg.

tomatenplant opbinden

In de serre

De beste plaats om tomaten te kweken, blijft natuurlijk een echte glazen kas (koude serre) waar je voldoende kunt verluchten en de temperaturen hoog zijn.

Touwen of spiralen

Tomaten kunnen aan touwen worden geteeld dankzij ijzerdraden die bovenaan horizontaal worden gespannen. Rond elke plant bind je een touw dat aan de draad bovenaan wordt bevestigd. Naarmate de plant groeit, moet je het touw rond de plant aandraaien.

Je kan de touwen ook vervangen door tomatenspiralen.

Let op voor schimmel

Tip: plant tomaten niet dicht bij aardappelen omdat ze beiden door dezelfde schimmel (de aardappelziekte) kunnen getroffen worden.

Lees de volledige tomaten gids in pdf

Download de Tomatengids

Lees de volledige tomaten gids:

Tomaten gids

1) Waar tomaten kweken?

2) Opkweek van tomaten

3) Tomaten bemesten

4) Teeltzorgen

5) Wanneer oogsten?

6) Ziekten en plagen van tomaten