Kamerplanten verzorgen

De juiste standplaats

Elke kamerplant heeft zijn ideale standplaats net als elke buitenplant in de siertuin.

Een verkeerde standplaats leidt tot schade

Planten die geen direct zonlicht kunnen verdragen, krijgen gele of bruine vlekken op de bladeren of volledig gele bladeren.

Bladeren die afvallen kunnen wijzen op te weinig licht maar dit hoeft niet noodzakelijk de reden te zijn. Vooral als de onderste bladeren vergelen en afvallen, is dit meestal van de ouderdom en mogen ze gewoon verwijderd worden.

Indien kamerplanten niet meer verder groeien, hebben ze waarschijnlijk lichtgebrek.

rhipsalis

Uiteraard zijn er kamerplanten die het zowel goed doen in de volle zon als in de schaduw maar dat zijn uitzonderingen. Dat zijn wat we noemen de ‘gemakkelijke’ planten waar je niet naar moet omkijken, die weinig water nodig hebben en overal gedijen. Voorbeelden daarvan zijn Chlorophytum comosum (graslelie), rhipsalis soorten en Sansevierra’s.

Lichtintensiteit

Planten die direct voor het raam staan op het zuiden, oosten of westen krijgen naargelang de seizoenen volle zon.

Met elke meter dat een plant verder van het raam staat, vermindert de lichtintensiteit met ongeveer 20%.

De grootte van het raam, de afstand tot het raam en de seizoenen zijn bepalend voor de hoeveelheid licht dat binnen komt.

Tip: Het is belangrijk om planten die in volle zon kunnen en komen te staan, toch langzaam te laten aanpassen aan volle zon. Daarom is het interessant om planten te kopen in de lente of herfst zodat ze de standplaats in volle zon in de zomer gewoon zijn.

Of je plaatst de kamerplanten eerst naast het raam of verder in de woonkamer en stilletjes dichterbij het raam in volle zon.

Een top tien volgens standplaats:

Volle zon kamerplanten:

Agave, Aloë soorten, cactussen, Yucca, Sansevierra, Beaucarnea (olifantspoot), Strelitzia, Ficus Lyrata (met dik blad), Phoenix roebelenii, Crassula. Planten die in volle zon kunnen gedijen, kunnen ook op een lichte standplaats groeien.

verzorging kamerplanten

Schaduwplanten:

Calathea, Dieffenbachia, Dracaena draco, Bromelia, Aglonaema, Spathiphullum, Hedera, Monstera, Aspedistra en Philodendron. Philodendrons moet je wel regelmatig eens verplaatsen om te vermijden dat ie met lange stengels gaat groeien.

kamerplant verzorging
Kamerplanten met gekleurde bladeren verdragen vaak geen direct zonlicht. De kleur van de bladeren gaat dan verbleken.

Lichte standplaats:

Peperomia, Orchideeën, Anthurium, Alocasia, Croton, Palmen, Trandescantia, Schefflera, Ficus met kleine blaadjes, Zamioculcas.

De juiste temperatuur

Wat wij als kamerplanten plaatsen, zijn planten die van nature uit tropische of subtropische gebieden komen.

Dit komt qua temperatuur normaal overeen met onze woonkamers en burelen. Kamerplanten vragen dus een normale kamertemperatuur d.w.z. tussen 19 en 24 °C gemiddeld overdag, ’s nachts mag het nog enkele graden kouder zijn.

Kamerplanten die constant te koud staan (14-16°C), gaan afsterven op termijn.

Agave in zuidafrika

De juiste hoeveelheid water

Zeer belangrijk! Want teveel water geven is de belangrijkste doodsoorzaak bij kamerplanten!

Eigenlijk is het eenvoudig: je kijk waar de kamerplant oorspronkelijk van afkomstig is en zo weet je of de plant veel of weinig water nodig heeft.

Een plant die in de woestijn groeit of in het tropisch regenwoud, heeft uiteraard een andere behoefte.

Er zijn echter uitzonderingen zoals palmen: ze groeien in droge klimaten waar weinig regen valt en toch hebben ze veel water nodig. In de natuur halen ze dankzij hun diepe wortels het water in de ondergrond.

Algemene tips bij het water geven

  • Gebruik indien mogelijk regenwater. Dit bevat minder kalk dan kraantjeswater.
  • Water op kamertemperatuur is altijd beter dan koud kraantjeswater.
  • Giet altijd op de potgrond of rechtstreeks in de pot
  • Zorg dat het overtollige water kan afgevoerd worden. Hetzij door potten te kopen die een dergelijk systeem hebben geïntegreerd, hetzij door een plastieke pot in de eigenlijke cache-pot te steken.
  • In de winter is het kouder en minder zonlicht waardoor de planten veel minder water nodig hebben
lege potten
kamerplanten verpotten

Wat is veel of weinig water geven

Veel water betekent dat de potgrond altijd vochtig voelt.

Let op: maak er geen modder van. Het betekent niet dat je constant water moet geven.

Onderaan in de pot droogt de grond minder snel uit dan bovenaan. Geef dus regelmatig in kleine hoeveelheden water.

Steek je vinger in de aarde om te voelen of de grond nog aan je vinger plakt, wacht dan met water geven tot dit niet meer het geval is. Deze planten vragen dus constant een licht vochtige grond.

Voorbeelden: Asparagus, Strelitzia, Spatiphillum, Ficus, Schefflera, Croton, Anthurium, Areca, Phoenix, Alocasia…

Gemiddelde watergift betekent dat je de potgrond tussen twee waterbeurten effectief laat uitdrogen en pas enkele dagen na het uitdrogen de kamerplant terug begiet.

Orchideeën worden het liefst enkele uren met hun voeten in het water gezet om vervolgens terug in de cashpot terecht te komen.

Voorbeelden: Monstera, Philodendron, Dracaena, Aglaonema, Orchidee, Araucama….

Weinig water geven houdt in dat de potgrond nog langer mag uitdrogen tussen twee waterbeurten: dit kan gemakkelijk tot 2 à 4 weken zijn, in de winter zelfs maanden.

Gemakkelijk om te onderhouden maar je moet dan ook effectief het kunnen nalaten om water te geven. Bij teveel water krijg je anders wortelrot.

Voorbeelden: Crassula, Yucca, Aloë, Rhipsalis, Sansevieria, Beaucarnea, Opuntia, Agave….

Voeding voor de planten

We opteren om net als in de tuin, je planten hoofdzakelijk te voeden met organisch mest.

Let op: hiermee bedoel ik niet organische handelsmeststof maar wormenaarde of zelfgemaakte compost.

Een mengeling van goede potgrond, wormenaarde en lavameel geeft de noodzakelijke voedingsstoffen aan je kamerplanten voor vele maanden.

Meng 50 l potgrond met 5 l wormenaarde en meng hierbij twee handjes vol lavameel. Alles zeer goed mengen en je potten daarmee vullen.

De wormenaarde bevordert het bodemleven gezien het honderden goede bacteriën en schimmels bevat evenals een rijk gamma aan sporenelementen. Dit in combinatie met lavameel zorgt voor een levende en voedzame grond.

Hoe bijmesten?

De eerste vraag is natuurlijk of dit nodig is?

Wie onze filosofie kent, weet dat we iedereen stimuleren om een levende bodem te creëren, in volle grond maar ook in potplanten.

Dit komt absoluut de groei van uw planten te goed! De bodem voeden we niet door meststoffen te geven in de hoop dat de planten dit opnemen maar door de planten te omringen met een levende bodem.

En dat doen we door de potmengeling te maken van wormenaarde, potgrond en lavameel.

Na een aantal maanden (indien nodig) kan je bovenop de potgrond van de kamerplanten een dun laagje wormenaarde leggen. Dit zal bijkomende bemesting geven doordat dit langzaam insijpelt met het water geven.

De meeste courante vloeibare meststoffen hebben een te hoge voedingswaarde die niet nodig is voor de gezondheid van de planten en die ook niet in die mate kunnen opgenomen worden door de kamerplanten.

Teveel meststof leidt integendeel tot zwakke planten die gemakkelijk ongedierte aantrekken of schimmels krijgen.

Wil je een vloeibare meststof gebruiken, kies dan voor onze plantaardige bladmeststof Vega N6.

Deze vloeibare biologische meststof is volledig van plantaardige oorsprong (dus niet van dierlijke of chemische oorsprong) en bevat enkel 6 % stikstof.

Het is een meststof die kan aangegoten worden maar de voorkeur gaat naar vernevelen als bladbemesting. Op die manier wordt de stikstof direct opgenomen door de huidmondjes op het blad en heb je optimaal resultaat.

Stikstof bevordert groene bladeren. Gezien kamerplanten graag beneveld worden, is dit een ideale combinatie met de potgrondmengeling.

plant verpotten

Hoe kamerplanten verplanten

Kamerplanten kunnen 1 tot 2 jaar in dezelfde pot blijven staan.

Dit is afhankelijk van hoe sterk de wortels groeien. Als de pot vol wortels zit of wortels uit de pot groeien, is het de moment om te verpotten.

Bij het verpotten kies je een pot die enkele centimeters groter is dan de oorspronkelijke pot. Zet de kamerplant dus niet in een overdreven grote pot. Dit leidt tot teveel wortelgroei en bovendien is dit niet esthetisch.

Maak je eigen potmengeling zoals hierboven beschreven en begin eraan!