Veelgestelde vragen over sluipwespen tegen witte vlieg

De meest gestelde vragen bij het uitzetten van sluipwespen Encarsia voor de bestrijding van witte vlieg.

Mag ik de vensters en de deur van de serre nog open laten staan na het uitzetten van de sluipwespen?

Je mag gerust de vensters en deur van de serre of orangerie open laten staan, de sluipwespen blijven in de serre.
Hiervoor zijn 2 belangrijke redenen:

  • De volwassen sluipwespen zijn maar 0.6 mm groot en kunnen maar over een kleine afstand vliegen, maximum 10 tot 30 m
  • Waar je de kaartjes uithangt, is er voedsel aanwezig voor de sluipwespen. Ze hebben dus geen behoefte om zich naar buiten te verplaatsen.

Hoe kan ik zien dat de sluipwespen uit de poppen zijn gekomen?

De zwarte puntjes bij Encarsia of gele puntjes bij Eretmocerus op de kaartjes zijn de poppen van de betreffende sluipwesp. Als de kaartjes enkele dagen in een warme ruimte hangen (20°C minimum) dan gaan de sluipwespen uit de poppen komen. Je kan met een sterk vergrootglas zien dat de poppen opengebarsten zijn als de sluipwespen eruit zijn gekomen. Per kaartje zullen er altijd ook nog enkele gesloten poppen waarneembaar zijn. Deze poppen zijn dan niet kunnen uitkomen. Om die reden worden er meer poppen per kaartje gekleefd zodat er zeker 100 poppen per kaartje zullen uitkomen.

Hoe kan ik controleren of de sluipwespen zich voortplanten?

Nadat je de kaartjes met de gekochte sluipwespen hebt uitgehangen, duurt het maar enkele dagen vooraleer ze uit de zwarte poppen komen.

De volwassen sluipwespjes leggen dan eieren in de larven van de witte vlieg. Dit proces noemen we parasitering. Ongeveer 10 dagen nadat de larven van de witte vlieg zijn geparasiteerd, gaan deze zwart kleuren in geval van Encarsia en geel kleuren in geval van Eretmocerus. Dus een drietal weken na het uithangen zal je aan de onderkant van je bladeren de eerste zwarte of gele poppen terug vinden, hierin ontwikkelen zich nieuwe sluipwespen. In het totaal duurt de ontwikkeling van de sluipwesp gemiddeld 3 weken bij 25°C.

Kan ik de kaartjes met sluipwesppoppen bewaren?

Je kan de kaartjes maximum een paar dagen bewaren in de koelkast op 8°C. Daarna moet je de kaartjes uithangen. In de koelkast wordt de ontwikkeling van de sluipwesp afgeremd maar dat kan maar even. Als je de kaartjes een maand in de koelkast zou bewaren, gaan de sluipwespen nadien niet meer uitkomen. Het beste is dus om de kaartjes direct op te hangen tussen de aangetaste planten Als de temperatuur hoger dan 20°C is, zullen de poppen binnen enkele dagen uitkomen.