Lieveheersbeestjes

Er zijn meer dan 60 soorten inheemse lieveheersbeestjes in België en Nederland. Het veel voorkomende uitheemse Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis), komt net zoals zijn inheemse varianten in zeer veel varianten voor qua kleur en patronen van dekschild.

Het Aziatische lieveheersbeestje werd oorspronkelijk ingevoerd voor biologische bestrijding in serres bij tuinders en laanbomen bij gemeenten en is op die manier in ons land geïmmigreerd. Het heeft zich volledig kunnen aanpassen aan ons klimaat en is daardoor algemeen verspreid geraakt.

Momenteel worden er enkel inheemse lieveheersbeestjes verkocht voor biologische bestrijding met name Adalia Bipunctata die zowel voorkomt in een rode (rood dekschild met 2 zwarte stippen) als zwarte variant (zwart dekschild met 2 rode stippen) en het zevenstippig lieveheersbeestje. Beide soorten zijn inheems, algemeen verspreid en eten bladluis op alle soorten planten.

Verschil herkennen tussen een inheems en uitheems lieveheersbeestje?

Vele mensen hebben de neiging om de uitheemse Aziatische lieveheersbeestjes te doden.

Let op: het is helemaal niet eenvoudig om de soorten lieveheersbeestjes van elkaar te onderscheiden. Een aantal soorten zijn problematisch te identificeren, waaronder juist het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje, omdat ze een zeer grote variatie hebben van dekschilden en kleurpatronen.

  • Op de kleur alleen kan je dus niet beslissen. Bijvoorbeeld: het inheemse lieveheersbeestje ’Adalia bipunctata’ bestaat evenals een Aziatische variant in een zwart kleedje met 2 rode stippen. Maar ook andere inheemse soorten lijken van dekschild en kleurpatroon op de Aziatische soort. Bijvoorbeeld: het Harlekijn lieveheersbeestje, Harmonia quadripunctata lijkt ook op een Aziatische variant terwijl deze wel inheems is.
  • Een kenmerk voor de Aziatisch variant is dat dit lieveheersbeestje groter is dan 5 mm (tussen 5 en 8 mm), dus groter dan veel andere soorten maar dit zie je pas echt goed in vergelijking met andere soorten. Het Zevenstippelig Lieveheersbeestje en het Harlekijnlieveheersbeestje zijn bovendien even groot als het veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje maar het kleurpatroon op het halsschild is anders. Moeilijke factor om te determineren.
  • Aziatische lieveheersbeestjes overwinteren graag in groep in huizen en gebouwen maar let op, tweestippige lieveheersbeestjes doen dat ook graag!
  • Aziatische lieveheersbeestjes zouden gekenmerkt worden door een deukje aan de uiteinde van hun dekschilden. Als je dit ziet, kan je zeker zijn want inheemse soorten hebben dit niet.

Dus nogmaals: dood niet in het wilde weg lieveheersbeestjes die bij jou overwinteren in huis met het idee dat het toch wel Aziatische zullen zijn! Op die manier kan je ook inheemse lieveheersbeestjes doden want het is- zoals hierboven blijkt- moeilijk om ze van elkaar te onderscheiden!

Wil je ze toch kunnen onderscheiden, gebruik dan onze zoekkaart voor lieveheersbeestjes.