Top 10 insecten in je tuin herkennen

Terwijl je door je tuin wandelt, valt er van alles te beleven! Als je goed kijkt en luistert, wemelt het van de insecten. Misschien denk je nu… oei zoveel schadelijke insecten maar gelukkig zijn er ook veel nuttige insecten!

In dit artikel laat ik je graag kennis maken met de 10 beste helpers die iedereen naar zijn tuin kan lokken. Oorwormen, zweefvliegen, sluipwespen, hommels, gaasvliegen, loopkevers en nog zoveel meer… het is zijn allemaal goede beestjes die een ereplaatsje verdienen in je groen paradijs!

Wat doen ze? Waar vind je ze? Hoe trek je ze aan? Belangrijke vragen waar ik je op ga antwoorden.

Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestjes

Dit insect is het meest schattige insect uit de tuin. Iedereen wil wel lieveheersbeestjes hebben! Ze zijn bovendien erg nuttig want zowel de volwassen lieveheersbeestjes als hun larven kunnen veel bladluizen verorberen. Ze zijn ook niet kieskeurig in die zin dat ze alle soorten bladluizen lusten. Bij gebrek aan bladluizen eten ze ook spintmijten, eitjes en kleine rupsen van vlinders en bij voedselgebrek durven ze zelfs elkaar opeten. Wist je dat er ook vegetarische lieveheersbeestjes zijn?

Om lieveheersbeestjes aan te trekken, heb je vooral nectar nodig in het vroege voorjaar en daarna bladluizen op je planten. Zorg dus dat je in het voorjaar vroege bloeiers hebt en laat de vroegste bladluizen gerust (mocht je ze opmerken) om lieveheersbeestjes aan te trekken.

Alles weten over lieveheersbeestjes en hoe je ze kunt inzetten als helpers?

Oorworm

Oorwormen

Oorwurmen zijn echte generalisten, ze lusten zowat alles wat niet te groot en te zwaar is en daarom één van de belangrijkste rovers in de tuin. Op hun menu staan bladluizen, bladvlooien, eitjes en rupsjes van vlinders en motten, bladgalmuggen, wollige bloedluis maar ook schimmels… Tot eind mei leven de jonge oorwormpjes ondergronds, maar eenmaal bovengronds zijn ze niet meer te stoppen! Ze schuilen overdag op donkere plekjes om ’s nachts ten strijde te trekken.

Wil je meer weten over oorwormen en hoe deze aantrekken?

Chrysopa

Groene gaasvlieg

De groene gaasvlieg is met haar tere vleugels één van de mooiste insecten vind ik persoonlijk. Ze zijn alom aanwezig in onze natuur en in natuurlijke tuinen. Net als de oorworm zijn de larven van de gaasvlieg een beetje alleseters. Ze gaan ’s nachts op rooftocht en schuilen overdag op beschutte plekjes in de planten en struiken. De volwassen insecten zijn vegetarisch en voeden zich met stuifmeel, nectar en honingdauw.

Alles weten over gaasvliegen en hoe deze naar je tuin te lokken?

Jonge zweefvlieg

Zweefvliegen

Zweefvliegen lijken op wespen maar ze onderscheiden zich door hun opvallend vlieggedrag. Ze blijven regelmatig ter plaatse hangen in de lucht of boven bloemen, wat wespen niet doen.

Zweefvliegen zijn niet alleen goede bestuivers; de larven van bepaalde soorten zweefvliegen eten enorm veel bladluizen. De larven van zweefvliegen lijken een beetje op doorschijnende rupsen. Ze bewegen zich traag voort over de bladeren zoals een spanrups.

Geparasiteerde bladluizenBladluizen geparasiteerd door sluipwespen.

Sluipwespen

Sluipwespen zijn zeer kleine insectjes maar met een grote rol in de natuur en in de tuinen. Eigenlijk kunnen we stellen dat zonder sluipwespen de natuur veel minder groen zou zijn. Er zijn veel verschillende soorten sluipwespen ieder met een specifieke doelgroep waarop ze parasiteren. Dat kunnen bladluizen zijn maar ook eitjes en rupsen of kevers of witte vlieg enzovoort…

Parasiteren betekent dat ze eitjes leggen in andere insecten waardoor de gastheer dood gaat en een nieuwe sluipwesp in de gastheer kan ontwikkelen. Sluipwespen houden de natuur in balans. In tuinen zie je regelmatig bladluizen die door sluipwespen geparasiteerd zijn. Sluipwespen tegen witte vlieg kan je kopen bij Biogrowi om uit te zetten als biologische bestrijders.

Alles weten over sluipwespen en hoe deze te lokken naar je tuin?

bijen

Bijen

Bijen en solitaire bijen kennen de meeste onder ons. Ze zijn enorm belangrijk om de biodiversiteit in stand te houden en om onze planten en fruitbomen te bestuiven.

Daar waar solitaire bijen specifiek op bepaalde bloemensoorten vliegen, hebben bijen nood aan bloeiende bomen in hun stuifmeelbehoefte te voorzien.

Meer weten over solitaire bijen en hoe deze aan te trekken?

bijen

Hommels

Hommels zijn de beste bestuivers die je je kan voorstellen. In tegenstelling tot bijen vliegen ze ook in koudere en bewolkte periodes. Daarom worden ze ook enorm geapprecieerd in de fruitteelt en glastuinbouw. Meer weten over een levende hommelkast kopen?

Alles weten over hommels en het verschil tussen bijen en hommels?

Wil je je tuin hommelvriendelijk inrichten. Lees dan onze top 10 van hommelvriendelijke planten, struiken en bomen.

bijen

Vlinders

Vlinders zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook erg nuttig in de tuin. Op elke plant waar ze landen voor nectar en stuifmeel, zorgen ze meteen voor de bestuiving. Bovendien zijn hun rupsen belangrijk voedsel voor vele vogels. Vlinders en motten zijn op hun beurt voedsel voor grotere diersoorten zoals vleermuizen.

Wil je weten wat vlinders eten?

Of misschien wil je je tuin inrichten met planten en struiken die vlinders lokken? Consulteer onze top 10 van vlindervriendelijke planten!

Loopkever

Loopkevers

Loopkevers zijn nuttige kevers die zich voeden met vele insectensoorten. Meestal zie je ze op de grond snel weg kruipen. Sommige kunnen ook vliegen. Gemiddeld zijn ze 15 mm groot.

Bij ons zijn er 350 soorten loopkevers bekend met als meest voorkomende de gewone streeploopkever. Er zijn soorten die alles eten, anderen die zeer kieskeurig zijn en ook soorten die plantenzaden eten. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het behoud van een natuurlijk evenwicht.

Net als de meeste nuttige insecten, verbergen ze zich overdag in de grond of onder stenen en bladeren. ’s Nachts gaan ze op zoek naar prooidieren. Zowel de larven als de volwassen kevers eten dagelijks duizenden insecten maar ook wormen, pissebedden, slakken enz.

Loopkevers houden van open ruimtes, meer dan van grasstroken en heggen.

Je kan hun populatie verhogen door geen grondbewerkingen uit te voeren (spitten, ploegen of frezen), je grond te mulchen met organisch mest zoals compost en wormenaarde, geen pesticiden te gebruiken en in de herfst een groenbemester te zaaien. In de winter kruipen ze diep in de grond. Het is belangrijk dat je bodem het water goed afvoert om te vermijden dat kevers verdrinken.

Hoe meer voedsel er is, hoe groter de populatie loopkevers kan worden. Door geen grondbewerkingen uit te voeren en de bodem goed te mulchen, verhoog je automatisch het bodemleven. Meer bodemleven trekt meer roofkevers aan.

Gestreepte schildwantsPyamawants of gestreepte schildwants.

Roofwantsen

Er zijn veel verschillende soorten wantsen in ons land, ze komen algemeen verspreid voor. Ze zijn 10 tot 15 mm lang. Hun vorm is meestal gelijklopend met een typisch driehoekje achter het halsschild terwijl hun kleuren verschillen. Ze hebben allen een zuigsnuit waarmee ze voeding opzuigen. Je hebt wantsen die van planten en vruchten eten terwijl andere soorten actief op prooien jagen. Deze laatste zijn de roofwantsen. Roofwantsen voeden zich met allerlei schadelijke insecten zoals luizen, rupsen, bladvlooien, eitjes van rupsen, tripsen, spint, roestmijten enz.

In tuinen zie je vaak de pyamawants of gestreepte schildwants die leeft van de plantensappen van schermbloemigen zoals engelwortel, zevenblad, pastinaak en wilde peen. Ook vuurwantsen zijn algemeen verspreid. Deze zijn ongevaarlijk en zijn echte opruimers in de tuin. Op hun menu staan afgevallen zaden, dode bladeren en insecten zoals bladluizen.

Roofwantsen zitten van nature graag in de bloemen. De meest bekende roofwantssoort is Orius laevigatus, die ook gekweekt wordt om uit te zetten als biologische bestrijder. Hij is vooral bekend om grote tripspopulaties de baas te kunnen. Naast tripsen eten ze ook bladluizen, spintmijten, witte vlieg, eitjes en rupsen van motten en zelfs mineervlieglarven. Ze zijn maar 2.5 mm groot en bruin van kleur. Er zijn verschillende soorten Orius die van nature in België en Nederland voorkomen.

Hoe krijg ik meer insecten in de tuin

Het beste wat we kunnen doen is de natuur nabootsen. Daar voelen de insecten zich immers opperbest. In ons eigen groen paradijsje, klein of groot, kunnen we wilde landschapselementen creëren waar insecten zich thuis bij voelen. De vier belangrijkste elementen op een rijtje:

  1. Nectarplanten: alle insecten hebben nectar nodig om zich te voeden. Zorg dus voor een bloemenboog van februari tot november met veel nectar productie. Kies hierbij voor wilde, inheemse planten.

  2. Vorm je gazon voor een gedeelte om tot wilde bloemenweide. Een waar paradijs voor vele nuttige insecten.

  3. Nestgelegenheid: insecten moeten zich veilig voelen voor hun natuurlijke vijanden. Er bestaan allerlei nestkastjes en solitaire insectenhuizen maar vooral hagen, heggen, stapelmuurtjes, takkenwallen en dood hout zijn waardevol.

  4. Een waterelement, klein of groot, maakt echt een verschil. Dit trekt niet alleen meer insecten aan maar ook padden en kikkers die op hun beurt veel insecten eten en meer biodiversiteit creëren.

Houtwal Biogroei tuin

Nog interessant om te lezen: