Lees hier alles over het kweken van tomaten, van zaaien tot oogsten.
Dit is artikel twee uit een vierdelige gids over 'biologisch kweken van tomaten'.

Tomaten kweken

tomaten

Je kunt tomatenplantjes kopen, maar ze ook zelf kweken vanaf zaad. Dit is het goedkoopste en je kunt direct gaan voor goed, biologische tomaten zaad.

Zaaien

Als je zelf tomaten wilt zaaien, heb je een plaats nodig met voldoende licht en warmte (min. 20°C). In huis ligt dit moeilijker dan in een veranda of kas. Wil je toch absoluut in huis zaaien, kies dan de lichtste plek en zaai pas begin april. Hoe je moet zaaien lees je hier.

Verpotten

Enkele weken na het zaaien, zijn de plantjes voldoende groot om te verpotten. Meng de potgrond met bokashi-starter voor een sterke, gezonde groei.

Plant ze goed diep, de kiemblaadjes mogen onder de grond komen. Dit zorgt voor extra wortelgroei. De temperatuur moet minimum 15°C bedragen. Tijdens de opkweek hebben de tomatenplanten weerom voldoende licht nodig. Anders krijgen ze zwakke, spichtige stengels.

Planten

Zes tot acht weken na het zaaien kan je de tomatenplanten (20 cm groot) verplanten in volle grond. Als je ze buiten wilt planten, moeten ze eerst afgehard worden.

Afharden is noodzakelijk om de temperatuursverschillen op te vangen. Voor buitenteelt wacht je best tot de tweede helft van mei gezien het voordien nog kan vriezen. Naast de tomatenplant steek je een stok van 1.5 m of een tomatenspiraal. In elk plantgat voorzie je enkele mycorrhizakorrels om ze een goede start te geven.

In een koude kas maak je eerst geulen in de grond. Dit vereenvoudigt het water geven nadien. Dit kan je trouwens ook buiten doen. Giet de potten voor het planten goed nat en zet ze samen met mycorrhizakorrels in de plantgaten. Vervolgens lichtjes aandrukken. Je kan in het plantgat ook een mengeling doen van wormenaarde, mycorrhizakorrels en gewone tuinaarde.

Bemesting

Tomaten hebben veel voedsel nodig om te groeien. Compost (half-verteerd), wormenmest en vitasol kan als mulchlaag worden gestrooid in de geulen of rond de tomatenplanten evenals half verteerd stalmest.

Lees de volledige 'tomaten biologisch kweken' gids

Inleiding, waar tomaten kweken

1) Voordelen Biologische tuinieren

2) Planning en ontwerp van de tuin

3) Ken je tuingrond