Kruiden tips

Of je nu nieuw bent in het kweken van planten of een doorwinterde expert, onze verzameling van 25 tuintips voor kruiden moet helpen. Veel plezier!

doorlevende kervel
Doorlevende kervel
 1. Om peterselie aan te moedigen sneller te ontkiemen, verzacht u de zaden door ze een nacht lang in warm water te weken.
 2. Tijmplanten moeten om de twee tot drie jaar worden gekweekt uit zaad. Oudere planten verliezen veel van hun kwaliteit.
 3. Oogst munt vaak om krachtige groei aan te moedigen. Laat munt best groeien in een container om te vermijden dat hij heel de tuin inpalmt.
 4. Het groeien van aanhoudende, oogstbare hoeveelheden kruiden binnenshuis vereist lange perioden van intens licht. Overvloedig licht is ook vereist voor planten om de oliën te produceren die kruiden hun smaak geven.
 5. Peterselie wordt gecrediteerd met allerlei voordelen, waaronder ontspanning van glad spierweefsel (vooral belangrijk voor astmapatiënten), behoud van goed zicht (het bevat luteïne en zeaxanthine) en bevordering van een goede bloedsomloop en hartgezondheid.
 6. Het wrijven van lavendelblaadjes in je handen kan sterke geuren zoals knoflook of ui verwijderen.
 7. Veel kruiden zoals dille en salie kunnen zichzelf uitzaaien als de bloemen niet worden verwijderd.
 8. Voeg smeerwortel toe aan de composthoop. De bladeren zijn rijk aan stikstof en helpen organische materialen af te breken.
 9. Muntsoorten hebben meer water nodig dan de meeste kruiden. Ze willen vrij vochtige maar geen drassige grond.
 10. Mulchen rond kruiden ontmoedigt onkruid en handhaaft het vochtgehalte in de grond.
 11. In veel gevallen is het toevoegen van tuincompost of wormenmest aan het bovenoppervlak van de grond in de lente de enige bemesting die kruiden nodig hebben tijdens het jaar.
 12. Rozemarijn geeft een prachtige grilltoevoeging aan vlees en groenten. Je kunt het in de grond of in een pot laten groeien als een overlevende plant.
 13. In het algemeen gebruik je kruiden die nog niet in bloem zijn, om te koken. Dan hebben ze de beste smaak.
 14. Het duurt vaak langer om zaden te drogen dan de bladeren, tot 2 weken voor grotere zaden. Plaats de zaadkoppen op een handdoek. Wanneer ze echt uitdrogen, wrijf je de zaadjes voorzichtig tussen je handpalmen en verwijder je het vuil en de omhulsels. Verspreid vervolgens de schone zaden in dunne lagen op een handdoek of papier tot ze volledig zijn opgedroogd.
 15. Een andere manier om kruidenzaden te drogen is door de plant ondersteboven in een papieren zak te hangen. Zorg ervoor dat het papier is! Kunststof zal het drogen belemmeren. De zak zal de zaden opvangen als ze gedroogd zijn.
 16. Gebruik bij het bewaren van kruiden geen papieren of kartonnen bak. Dit materiaal zal na verloop van tijd de aromatische smaak absorberen.
 17. Als je geen tijd hebt of je niet bekwaam voelt om zelf kruiden te zaaien, kan je altijd kruidenplanten kopen. Kies dan voor ecologisch en biologisch geteelde kruiden.
 18. Anijs en basilicum zijn slechts enkele van de kruiden waarvan bekend is dat ze nuttige insecten aantrekken in uw tuin.
 19. Kruiden kunnen zeer mooi verwerkt worden in formele tuinen maar passen evengoed in wilde tuinen.
 20. Gebruik tuingrond niet als een potmix in containers. Gewone tuingrond kan slecht draineren en bevat onkruidzaden.
 21. Als je geïnteresseerd bent in het planten van metgezelplanten, probeer dan basilicum naast tomaten. Het helpt echt om de bugs te vertragen.
 22. Zaai opeenvolgende keren kervel als je de hele zomer wilt oogsten of je kan kiezen om een doorlevende kervel te planten. Dan heb je ook het hele jaar kervel en geen werk!
 23. Salie, zo populair bij varkensvlees en in vullingen, is het meest bekende winterkruid. De gewone salie is vrij winterhard. De rode en bontgekleurde salies zijn dit veel minder en worden best in potten gekweekt, zodat ze tijdens de wintermaanden binnen kunnen worden gehouden. Ananassalie is lekker in een aperitiefje maar zeker niet winterhard. Kweken in een kas of in een pot dus!
 24. De beste tijd om kruiden te oogsten is 's morgens vroeg op een zonnige dag.
 25. Je zou kunnen verrast zijn hoeveel planten en kruiden je in de natuur en in het bos kan aantreffen om ons te voeden. Op de ecologische principes van een natuurlijk bos is het eetbos of voedselbos ontstaan waarin een hoge productie van eetbare gewassen wordt gerealiseerd. Bomen en struiken spelen een belangrijke rol in het ontwerp.

Lees de volledige kruidentuin gids in pdf

Download de Kruidentuin Gids

Lees de volledige kruidentuin gids

Inleiding kruidentuin gids

1) Kruiden in de geschiedenis

2) Kruiden zaaien

3) Kruiden kweken

4) Ziekten en plagen in de kruidentuin

5) Grond klaarmaken voor kruiden

6) Kruiden vermeerderen

7) Overwinteren kruiden?

8) Kruid of onkruid?

9) Tips en tricks rond kruiden

10) Kruiden oogsten en bewaren