Teeltzorgen tomaten

hommelkast

Laat hommels je tomatenplanten bestuiven

Bevruchting van de tomatenplanten kan je bevorderen door een hommelkast te plaatsen. Dit is vooral interessant om de eerste trossen te bevruchten in een kas omdat er op dat moment nog weinig hommels en bijen van nature vliegen.

Manueel bestuiven

Je kan ook wekelijks manueel bestuiven door tegen de koorden te tikken zodat het stuifmeel gemakkelijker los komt. Als de bestuiving mislukt, ligt dit aan een te lage temperatuur of te hoge luchtvochtigheid. Ideaal is het 18°C bij 65 % luchtvochtigheid. Buiten vormt de bevruchting in principe geen probleem dankzij de wind.

tomatenkoord

Aanbinden of aandraaien van de groeiende tomatenplant moet wekelijks gebeuren omdat tomaten snel groeien. Dit kan met koorden als je in de kas spandraden hebt waaraan je de koorden kan bevestigen. Heb je dit niet, kan je gebruik maken van tomatenspiralen waar je de planten ook gemakkelijk kan rond wikkelen.

Elke dag de kas of plastiek serre verluchten is noodzakelijk om schimmels te vermijden.

Tomaten houden niet van vochtige lucht. In de zomermaanden kan je de kas ook ’s nachts laten open staan.

Opgelet met overvloedig gieten

Gieten doe je best in de voormiddag (indien ze echt water nodig hebben). Hierdoor kunnen de planten overdag nog opdrogen.

Mijn ervaring is dat mensen vaak veel te veel gieten. Hierdoor ontwikkelt de plant een oppervlakkig wortelgestel in plaats van wortels die diep in de grond trekken.

Zorg dat je de grond voor het planten door en door bevochtigd hebt, dan kun je na het planten gerust een maand of langer wachten vooraleer te gieten. De planten kan je, vanaf het planten in volle grond, driewekelijks bespuiten met bijvoorbeeld ‘VEGA N6’ plantaardige meststof of Oenosan bladvoeding.

Het nut van mulchen

En ook mulchen met ‘wormenaarde’ of compost, maakt dat de bodem niet zo snel uitdroogt.

tomaten dieven

Wekelijks werkje

Dieven verwijderen moet ook wekelijks gebeuren.

Dieven zijn de zijscheuten die zich ontwikkelen in elk bladoksel van een tomatenplant.

In het begin zijn ze klein maar ze kunnen echt uitgroeien tot een nieuwe tak met bloemen. Dit is niet de bedoeling!

Dieven nemen energie weg van de eigenlijke vruchten en moeten dus regelmatig verwijderd worden, liefst voor ze 10 cm groot zijn. Grote dieven moeten met een snoeischaar verwijderd worden. Soms groeien dieven vanaf de voet van de planten, ook deze moeten verwijderd worden.

Tomaten toppen

Toppen betekent dat je de kop uit de plant snijdt na een aantal bloemtrossen.

Onder koud glas kan je 5 tot 8 bloemtrossen laten staan vooraleer je topt. Bij buitenteelt moet je al na 3 tot 5 bloemtrossen toppen, afhankelijk van hoe warm of miezerig de zomer is.

Indien je dit niet doet, gaat dit ten koste van mooie tomaten.

Toppen doe je door twee bladeren boven de laatste tros de top weg te snijden. In de bovenst bladoksels zullen terug dieven groeien. Hiervan laat je er ééntje staan zodat de sapstroom tot boven blijft lopen.

Rustig aan met bladplukken

Bladplukken betekent dat je de onderste bladeren van de tomatenplant beetje bij beetje verwijderd.

Dit doe je als de onderste trossen goed gevormd zijn. Je brengt hierdoor meer lucht en licht tussen de planten wat de afrijping van de vruchten bevorderd.

Pluk in verschillende beurten 2 tot 3 bladeren weg.

Let op: gebruik je de sluipwesp ‘Encarsia’ of ‘Eretmocerus’ tegen witte vlieg, laat dan de geplukte bladeren toch in de kas liggen. Zo kunnen de poppen van de sluipwespen die zich op de onderkant van bladeren bevinden, nog uitkomen. Anders zou je ze afvoeren naar de composthoop!

Lees de volledige tomaten gids in pdf

Download de Tomatengids

Lees de volledige tomaten gids:

Tomaten gids

1) Waar tomaten kweken?

2) Opkweek van tomaten

3) Tomaten bemesten

4) Teeltzorgen

5) Wanneer oogsten?

6) Ziekten en plagen van tomaten