Taxuskever letterlijk in de val lokken
bladen

Deze tijd van het jaar zijn de eerste taxuskevers er weer. Helaas blijven ze tot in november actief. Tijd dus om de volwassen kevers zo veel mogelijk weg te vangen! Want misschien weet je het nog niet maar de taxuskevers planten zich ongeslachtelijk voort. De meeste taxuskevers zijn vrouwtjes die massaal eitjes leggen, tot 300 eitjes per kever. De volwassen taxuskevers eten typische, ronde happen uit de bladeren. Wil je meer weten over taxuskever, klik dan hier.

zelfgemaakte val taxuskever

Zelf een goede val maken

De taxuskevers zijn altijd ’s nachts op stap, al kruipend want vliegen kunnen ze niet. Overdag schuilen ze onder stenen, planken of planten. Deze kever heeft honderden (waard)planten waar zij eieren aan kan afleggen. Euonymus-planten staan echter bekend als de meest attractieve waardplanten voor hen. Op basis van deze informatie kan je zelf een val maken.

Wat heb je nodig?

2 confituurpotten, 2 dakpannen of iets anders om af te dekken en een smalle plank van 50 cm lang. Indien beschikbaar: snippers van Euonymus.

taxuskever val met dakpannen

Zo ga je te werk

Met een bloembollenplanter maak je op een afstand van 40 cm van elkaar twee gaten in de grond om de confituurpotten in te zetten. De potten moeten gelijk met de grond worden geplaatst. De smalle plank van 50 cm verbindt de twee potten met elkaar die zich in de grond bevinden. De plank tussen de potten moet op de grond rusten.

Op de plank wordt ter hoogte van de confituurpotten een dakpan gelegd. Er moet een opening blijven tussen de pot en de dakpan zodat de kevers in de pot kunnen vallen. In de vangpotten doe je Euonymus-snippers als je die hebt.

Door de smalle plank tussen de twee vangpotten te plaatsen, vergroot je de reikwijdte van de val. De kevers die tegen de plank botsen, volgen deze tot in de bodemvallen. De geur van Euonymus snippers zullen de aantrekkingskracht vergroten maar ook zonder groensnippers is het een goede methode om taxuskevers te vangen.

Deze val kan zowel preventief als curatief gebruikt worden. Preventief om te kijken of je taxuskevers hebt en curatief om zoveel mogelijk kevers weg te vangen. Heb je een grote tuin, plaats dan op verschillende locaties deze vallen-constructie.

Let op:

De vallen dagelijks controleren op vangst want de volgende nacht kunnen de kevers er terug uitkruipen. Bij je dagelijkse controle kan je andere kevers die in de vangpot terecht zijn gekomen, terug loslaten. Als je geen tijd hebt om dagelijks te controleren, kan je water in de vangpotten doen met een paar druppels plantaardige olie. Taxuskevers, maar ook andere kevers, zullen dan in het water verdrinken.

Geen tijd/zin om zelf een taxuskeverval te maken?

Taxuskeverval met gel van aaltjes

Op basis van dezelfde informatie is de taxuskeverval ontwikkelt die je bij ons kan aankopen. Deze houten val is voorzien van sleuven die gevuld zijn met gel en nematoden . De gel in de val moet bevochtigd worden zodat deze uitzet en vervolgens onderste boven tussen gevoelige planten worden gelegd.

De taxuskevers komen schuilen onder de houten val en komen zo in aanraking met de nematoden die in de gel aanwezig zijn. De nematoden dringen het lichaam van de taxuskever binnen waardoor deze na een aantal dagen afsterft.

taxuskeverval nematoden
biologische taxuskeverval aaltjes biogroei

Eén val voldoet om 10 m2 te beschermen. Leg de taxuskeverval in een perceel met gevoelige planten.

De meest gevoelige planten zijn o.a. Azalea's, Sedum, Tiarelli, Hydrangea (Hortensia), Primula, Rhododendron, Taxus, Camellia, Cyclamen, Fuchsia, Skimmia, Sedum, Rhododentron,…Maar zelfs rozenstruiken, buxus, fruitbomen, druivelaars of aardbeiplanten zijn niet veilig voor de taxuskever.

Door de val regelmatig bevochtigen zorg je dat de gel niet uitdroogt. De val blijft werkzaam gedurende 6 weken. Daarna moet je de taxuskeverval vervangen.

Wanneer een taxuskeverval plaatsen?

Gezien de maand juni de meeste taxuskevers uitkomen, moet je de taxuskevervallen zeker vanaf eind mei beginnen plaatsen. Het is belangrijk om de eerste generatie taxuskevers zoveel mogelijk weg te vangen om de ei-afleg te beperken. De taxuskever blijft tot eind oktober actief.

We merken dat de taxuskevers de laatste jaren tot in november-december en soms nog in januari en februari worden waargenomen. Door de zachte winters kunnen de volwassen kevers overwinteren. Overwinterende kevers komen al vanaf half april uit de bodem tevoorschijn en beginnen enkele weken later met de eerste ei-afleg.

Vanaf half april tot eind oktober kan de aaltjesval dus gebruikt worden.

0 Comment(s)