De winter is de tijd dat we vaak geconfronteerd worden met muizen in huis. Voor velen onder ons is een muis een muis en moet ze zo snel mogelijk weg. Ze geven stankhinder, laten poep achter en verspreiden ziekten. Nochtans een muis is niet zomaar een muis.
Na het lezen van deze blog ga je makkelijker de soorten van elkaar kunnen onderscheiden.
Muis of (huis)spitsmuis?
Er zijn muizen en spitmuizen. De spitsmuizen zijn zelfs beschermd en mogen dus niet gedood worden, enkel geweerd.
Er zijn 5 verschillende spitsmuizen in ons land bekend: de dwergspitsmuis, de bosspitsmuis, de waterspitsmuis, de veld- en huisspitsmuis. Daarnaast zijn de meest voorkomende muizen: de huismuis, de bosmuis en de dwergmuis.
De spitsmuizen die in huizen voorkomen, zijn voornamelijk veld- en huisspitsmuizen. Buiten hebben spitsmuizen een nuttige functie als insecteneter. Bovendien zijn ze zelf voedsel voor uilen zoals de ransuil en kerkuil. Net zoals alles maken ze deel uit van de ‘circle of life’!
Verschil tussen huismuis en huisspitmuis?
De spitsmuis behoort tot de familie van insecteneters en dus niet tot de orde van de knaagdieren zoals huismuizen. Het meest typische kenmerk is de spitse vorm van hun kop waaruit blijkt dat ze tot de familie van de egel en de mol behoren. Net als de mol hebben spitsmuizen weinig zichtbare oorschelpen en een goede reuk- en tastzin.
Anderzijds kunnen ze net als muizen veel lawaai maken achter wanden of boven plafonds, zich snel voortplanten en plekken serieus bevuilen met hun uitwerpselen en urine. Net als muizen gaan ze ’s nachts op zoek naar voedsel. In tegenstelling tot muizen die binnenshuis voedselresten zoeken, gaan spitsmuizen meestal buiten op zoek. Ze eten uitsluitend dierlijk voedsel.
Typische kenmerken van een (huis)spitsmuis
- De spitse snuit van de spitsmuis is een duidelijk onderscheidend kenmerk t.o.v. de huismuis. De snuit is slurfvormig en toont verwantschap met de egel.
- De spitsmuis onderscheidt zich van de muis via hun pootafdrukken. Spitsmuizen hebben 5 teenafdrukken terwijl huismuizen 4 teenafdrukken aan de voorpoot hebben. De 5de teen zit bij een huismuis hoger aan de poot en maakt geen afdruk.
- Spitsmuizen hebben geen grote kraalogen zoals huismuizen. Hun ogen zijn heel klein waardoor ze ook niet goed zien. Spitsmuizen verplaatsen zich met behulp van hun reuk- en tastorganen net als de egel.
- De spitsmuis eet heel veel insecten: spinnen, larven, pissebedden, emelten, slakjes… Ze helpen in de bestrijding van ongedierte!
- De spitsmuis heeft een meer indringende muskusgeur in vergelijking met andere muizen.
- Hun uitwerpselen zijn vrij groot (1 cm lang en 3 mm dik) waardoor je deze kan verwarren met uitwerpselen van ratten. Droge rattenkeutels kan je echter niet fijn wrijven, met de keutels van spitsmuizen kan dit wel. Hun keutels zijn los van structuur omdat ze veel insectenresten bevatten. Onder de microscoop zie je ook letterlijk stukjes van vleugels of schildjes van insecten in hun uitwerpselen glinsteren.
- Ze leven vooral op droge zandgronden, bosranden en tuinen. In de winter kunnen ze in huizen, schuren of stallen onderkomen zoeken.
Maatregelen tegen spitsmuizen
Veld- en huisspitsmuizen kunnen in huis effectief voor overlast zorgen. De wetgeving verbiedt echter om spitsmuizen te doden. De vraag is dan: wat kunnen we doen om spitsmuizen te weren?
Net als bij een muis, geeft ieder opening groter dan een 0.5 cm de spitsmuis toegang tot de woning. Belangrijk is dus te controleren waar ze naar binnen komen en deze plaatsen hermetisch af te sluiten. Het plaatsen van roosters of afrasteringen zodat de spitsmuis niet binnen kan, is dus essentieel en moet preventief gebeuren.
Heb je toch spitsmuizen in huis? Plaats dan een levend vangende muizenval . Doe hierin een klein stukje vlees als aas zoals spek of gerookt vlees. Heb je er gevangen, zet ze dan terug buiten in de natuur.
Maatregelen tegen muizen
Net als huisspitsmuizen kunnen huismuizen ook door kleine gaatjes van 0.5 cm binnen dringen.
Gezien muizen geen insecteneters zijn, is de belangrijkste preventie tegen muizen ervoor zorgen dat er geen voedselresten rond slingeren.
- Zorg dat je voedsel opbergt in plastic dozen.
- Laat geen afval rondslingeren, doe het in afgesloten vuilnisbakken.
- Houd de ruimtes schoon: ook onder de koelkast en het fornuis of andere plekjes waar etensresten kunnen terecht komen.
- Vogelbakjes en etensresten van huisdieren trekken ook muizen aan.
Heb je toch muizen in huis. Deze kan je ook vangen met een levend vangende muizenval of met een muizenval die de muis effectief doodt. We bieden je een zeer hygiënische en veilige muizenval waar de dode muis niet moet aangeraakt worden bij het ledigen van de val.
Ook interessant om te lezen: