Sallandkever of Hoplia kever (Hoplia philanthus) is een kleine kever met een lengte tot 1 centimeter. De Sallandkever heeft een zwart hoofd met roodbruine dekschilden.
De larven van de Sallandkever of engerlingen van de Sallandkever doorgaan een cyclus van twee jaar. In tegenstelling tot de engerlingen van de rozenkever of meikever zijn de engerlingen van de Sallandkever ook in de winter onder de graszoden vindbaar. Doordat de engerlingen van augustus tot twee jaar later april kunnen eten van de wortels van het gazon brengen deze zeer veel schade aan in tuinen, op sportvelden en golfterreinen.
Voedsel
De volwassen Sallandkever voedt zich voornamelijk met bladeren van onder andere haagbeuk en berk.
De larven van de Sallandkever leven in graszoden en voeden zich uitsluitend met graswortels. Hierdoor ontstaan er in de eerste plaats bruine vlekken in het gazon. Indien er een grote populatie engerlingen aanwezig is, kunnen de graszoden zelfs los komen te liggen.
Natuurlijke helpers
Vleermuizen zijn één van de natuurlijke vijanden van de Sallandkever maar ook mezen, kraaien en kikkers eten de volwassen kevers.
De engerlingen daarentegen hebben een cyclus van twee jaar en zullen gedurende deze twee jaar steeds onder de graszoden aanwezig zijn. Natuurlijke vijanden van de engerlingen zijn onder andere mollen, kraaien, zwijnen en dassen.
Vluchtpatroon en voorplanting
De volwassen Sallandkever komt begin juni tevoorschijn en kan vliegen tot augustus, maar kan ook vroeger en later worden waargenomen. De kever is het actiefste overdag rond 14:00 uur in tegenstelling tot de meikever die voornamelijk bij valavond actief is.. Na twee tot drie weken zich te voeden met bladeren (o.a. berken) is een vrouwelijke Sallandkever klaar om zich voortplanten.
De Sallandkever legt haar eitjes in de grond in groepjes van 25 tot 40 op een diepte van 10 tot 15 centimeter in een omgeving van 10 meter.
Cyclus Sallandkever
Sallandkevers vliegen van mei tot augustus met een hoogtepunt in juni. Na twee tot drie weken kunnen de kevers eieren beginnen te leggen.
De Eieren komen uit na 3 tot 5 weken.
Engerlingen ontstaan uit de ei-afleg zijn dan aanwezig vanaf eind juni. Deze witte larven zullen onmiddellijk beginnen te eten van wortels van het gazon. In tegenstelling tot andere engerlingen, bijvoorbeeld engerlingen van de rozenkever of meikever gaan de larven van de Sallandkever niet stoppen met eten wanneer de temperaturen dalen. De engerlingen van de Sallandkever zijn ongevoelig voor vorst en kunnen het hele jaar terug gevonden worden onder de graszoden. Gezien hun tweejaarlijkse cyclus zijn de larven van eind juni tot twee jaar later april terug te vinden onder de graszoden.
Begin mei zal de engerling verpoppen. Het popstadium duurt vier tot zes weken.
Engerlingen van de Sallandkever bestrijden
Engerlingen van de Sallandkever kunnen bestreden worden met B-green. Dit kan gedurende het hele jaar als de bodemtemperatuur boven de 12°C ligt, in ons land is dit meestal vanaf mei tot oktober. Doordat de Sallandkever veel nakomelingen heeft, is het aangeraden om twee maal per jaar te behandelen.
Als u niet zeker bent dat je enkel engerlingen van de Sallandkever hebt, kun je best kiezen voor B-green+. Dit is een nematodenmix die ook engerlingen van de meikever bestrijden.