S.O.S. BUXUSMOT

De eerste buxusmotten zijn reeds gesignaleerd in Limburg en het noorden van Antwerpen. In principe vliegt de buxusmot pas eind mei uit maar door het warme voorjaar is dit vervroegd. Het is optimaal als je de feromoonvallen tegen de buxusmot uithangt alvorens de buxusmotten in jouw buurt beginnen vliegen. Dus best nu je voorzorgen nemen! In onze Biogroei-tuin hangen reeds twee buxusmotvallen. Wij hebben tot op heden nog geen motten gevangen!

Wat doe je op dit moment het best?

 1. Hang minstens al één feromoonval op. Zodra de eerste buxusmot gevangen wordt, hang je ook de andere feromoonvallen op in je tuin.
 2. Bestuif je planten met lavameel. Lava is een gesteentemeel dat de luchtwegen van insecten irriteert. De rupsen van de buxusmot worden daar niet vrolijk van! Om de twee weken de buxussen bestuiven is een goede regelmaat. Als het veel regent, mag je de bestuivingen opvoeren. Alle tuinplanten hebben trouwens baat bij een lava-douche! Lees hier over het belang van lava in het algemeen en onze blog over het bekalken met lavameel.
 3. Gebruik aaltjes tegen de buxusmot als je nog kleine rupsen hebt. Opgelet: aaltjes werken niet op de poppen , noch op ingekapselde rupsen.
 4. In de loop van de volgende weken gaan de grote rupsen zich inkapselen en verpoppen. Deze kan je makkelijk waarnemen in de buxussen en dus ook eenvoudig wegknippen of met de hand wegplukken. Je merkt dit doordat ze blaadjes aan elkaar spinnen waarbinnen ze verblijven.
Buxusmot

Ik heb nog geen buxusmot! Moet ik dan ook al iets doen??

Heb je nog geen buxusmot in je tuin vastgesteld? Dan heb je geluk dat je er momenteel van gevrijwaard bent. In bepaalde delen van Oost- en West Vlaanderen valt de schade voorlopig mee.

Wist je dat het belangrijk is om pro-actief te gaan werken tegen de buxusmot? Dat kan op je op twee manieren:

 1. Een feromoonval hangen. Feromoonvallen vangen de mannelijke motten weg. De mannelijk motten worden aangetrokken door de geur van het vrouwelijk feromoon dat in de val wordt gehangen.
 2. De meeste mensen hangen geen feromoonval vooraleer ze schade hebben. De redenering is dat de buxusmotten op die manier juist naar de tuin gelokt worden terwijl ze er van nature nog niet zijn. Dat klopt in enig opzicht, mogelijks lok je ze iets sneller naar je tuin, maar met of zonder feromoonvallen, uiteindelijk komen de motten toch! Vang je niets, dan kan je gerust zijn, de motten zijn nog niet in de buurt. Vang je wel, dan kan je best onmiddelijk een of meerdere feromoonvallen ophangen om zoveel mogelijk mannetjes weg te vangen.

  Het voordeel van een feromoonval preventief te hangen, is dat je precies weet wanneer de motten in je buurt zijn en de eerste motten worden weg gevangen. Dit geeft je een grote voorsprong!

  Buxusmot in buxusval

  Diegene die de buxusmot al beter kennen, zullen beamen dat de buxusmot je de eerste keer altijd verrast, wat dan leidt tot een enorme aantasting in de planten. Vandaar het belang om anticiperende acties te ondernemen.

  buxusrups
 3. Gebruik lavameel om de buxusplanten regelmatig te bestuiven:
 4. Onze 40 meter lange haag in de Biogroei-tuin ziet er nog goed uit. Helaas vond ik gisteren toch enkele haarden van rupsen. Die heb ik dan ook onmiddelijk manueel weggevangen!