Roestmijten: schadebeeld, levenscyclus en bestrijding

Roestmijten zijn vrijlevende galmijten die geen gallen vormen. Er zijn verschillende soorten roestmijten.

Hoe zien ze er uit?

Ze zijn erg klein, ongeveer één tiende van een millimeter. Roestmijten hebben 4 poten en zijn weinig bewegelijk. Het lijf is slank met een grijswitte kleur.

Voorkomen

De roestmijten worden in grote aantallen aan de onderkant van een blad gevonden, tussen de bladharen. Roestmijten komen vooral voor op Acer, Alnus, Carpinus, Corylus, Fraxinus, Ilex, Ligustrum, Malus, Prunus, Pyrus, Quercus, Robinia, Rhododendron, Sorbus, Syringa, Tilia, Vaccinium. Van mei tot oktober volgen 3 tot 4 generaties elkaar op.

Levenscyclus

Van mei tot oktober volgen 3 tot 4 generaties elkaar op. De roestmijt overwintert als vrouwtje onder knopschubben of op andere bedekte plaatsen.

Schadebeeld

De aantasting ziet er uit als een roestbruine verkleuring. De mijten zuigen aan de onderkant van de bladeren de cellen leeg. Beschadigde cellen drogen uit en dit veroorzaakt bruine roestplekken aan de onderkant van het blad. Bij Robinia, Sorbus en Tilia veroorzaakt de roestmijt opgekrulde bladranden, de bladeren verkleuren vaalgrijs. Ook de groeitoppen zijn misvormd.

Roestmijten bestrijden

Op kleine oppervlaktes bestrijd je roestmijten best met Soni-mite. Dit zijn kweekzakjes met Amblyseius andersoni roofmijten die gedurende 5-6 weken uw roestmijten gaan verorberen. Op grotere oppervlaktes kan ook Forni-mite gebruikt worden.