Pruimenluis: schadebeeld en bestrijding

Melige pruimenluis komt zowel voor op pruimen, perziken als abrikozen.

Schadebeeld

De onderkant van de bladeren kunnen volledig bedekt zijn met luizen in een poederachtige waslaag. De luizen zuigen plantensappen. Ze scheiden het teveel aan suiker dat ze opnemen met het plantensap terug af als een kleverige stof (honingdauw). Die maakt de bladeren en vruchten plakkerig. Na verloop van tijd groeit op deze plakkerige massa een zwarte roetdauwschimmel. De melige pruimenluis veroorzaakt geen bladkrulling zoals andere bladluissoorten. In april komen de eerste stammoeders uit de overwinterende eieren. In juni-juli is de aantasting meestal het grootst.

melige pruimenluis op blad
Fig.1 - Melige pruimenluis.

Mieren

De suiker die door de bladluizen wordt afgescheiden is erg geliefd bij de mieren. Vandaar dat we ook steeds mieren in de omgeving van de bladluizen kunnen waarnemen. Mieren beschermen de bladluizen bovendien tegen hun natuurlijke vijanden. Het is belangrijk om de mieren zoveel mogelijk te weren.

Dit kan met boombanden aan te brengen op de stammen van bomen en struiken. De boombanden, Roller Trap, moeten zeer vroeg in het seizoen worden aangebracht, nog voor de mieren in de boom of struik op en neer kruipen. Dit eenvoudig mechanisch hulpmiddel zal achteraf de bestrijding van bladluizen met nuttige insecten erg vereenvoudigen.

Bestrijding pruimenluis

Pruimenluis bestrijden kan met larven van lieveheersbeestjes. Deze zijn verzot op bladluizen. Adalia zijn inheemse tweestippige lieveheersbeestjes.