Verzorging kruiden

Kruiden hebben relatief weinig problemen met insecten en ziekten. Sterker nog, velen van hen weren natuurlijk schadelijke organismen af. Studies tonen aan dat ze niet goed smaken of ruiken voor schadelijke insecten.

Preventieve maatregelen

lieveheersbeestje op bernagie

Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen zodat de kruiden goed uitgroeien. Hierbij denk ik aan teeltwisseling voor éénjarige kruiden, de juiste standplaats naargelang de soort, voldoende luchtcirculatie en zonlicht, geen stikstofmeststof en enkel wormenmest of compost.

Net als bij de groenteteelt, kan je op een eenvoudige manier ervoor zorgen dat je kruiden sterker uitgroeien door regelmatig de planten te bestuiven met lavameel. Dit versterkt het blad van de plant en werkt daardoor schimmelwerend. Ondanks alles kunnen er plagen voorkomen. Hier de belangrijkste op een rijtje.

Voorkomende ziekten en plagen op kruiden

Afhankelijk van het kruid zal je andere ziektes of plagen waarnemen. We hebben de meeste kruiden hier even opgesomd samen met een eventuele oplossing.

Basilicum

Bladluizen en slakken vallen vaak basilicum aan. Let goed op en behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en No-slug tegen slakken. Kies een beplantingsplaats die goed draineert en met een goede luchtcirculatie om schimmelziekten te verminderen. Heb je de luxe van een kas te hebben, kweek basilicum dan in de kas.

Bieslook en doorlevende kervel

Bieslook en doorlevende kervel kunnen bladluis krijgen. Behandel dan met larven van lieveheersbeestjes .

Peterselie

De mooiste peterselie kan plots verwelken. De bladstengels laten dan vanzelf los. Meestal vertonen de wortels vraatschade of rotte plekken. Dit kan veroorzaakt worden door de wortelvlieg die ook wortels in de groentetuin aantast. De maden vreten dan gangen in de wortels waardoor de peterselie afsterft.

Voorzie combinatieteelt met ui en bieslook om dit te beperken en gebruik als bladvoeding een sterk ruikend kruidenaftreksel van absintalsem of boerenwormkruid.

Doe ook elk jaar aan teeltwisseling zodat de peterselie niet op dezelfde plaats terug staat. Peterselie kan namelijk zeer slecht zichzelf opvolgen.

Dille

Ook de lange penwortel van dille kan getroffen worden door de wortelvlieg. Meestal ligt het aan een ongunstige standplaats dat dille slecht of niet wilt groeien. Probeer hem eens te zetten tussen de komkommers. De komkommerplanten houden met hun grote bladeren de grond vochtig. Als er bovendien voldoende humus en zonlicht is, zal de dille zich uitstekend voelen en kan hij erg hoog worden.

Marjolein

Bladluizen en spint kunnen majoraan aantasten. Behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en Soni-mite kweekzakjes tegen spint. Ook slakkken zijn dol op de jonge marjoleinblaadjes.

Behandel in september je kruidentuin nog eens met No-slug om te vermijden dat de slakken de net uitkomende blaadjes afeten in het voorjaar. Om veel schimmelproblemen te voorkomen, geef je op zonnige ochtenden water indien nodig en zorg je voor een goede luchtcirculatie rond de planten, zodat de bladeren 's avonds kunnen drogen.

Munt (pepermunt)

Bladluizen, aardvlooien en spintmijten kunnen voorkomen op munt.

Behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en Soni-mite kweekzakjes tegen spint. Om aardvlooien te vermijden zou je ervoor moeten zorgen dat de grond altijd vochtig blijft door regelmatig gieten of een mulchlaag van gras, ze houden namelijk van droge grond.

Anderzijds ontwikkelt munt gemakkelijk roest indien de luchtvochtigheid tussen de planten te hoog is. Om roest te vermijden, moet je de plant regelmatig uitdunnen zodat er voldoende luchtcirculatie tussen de bladeren komt. Bij een acute aantasting helpt alleen een radicaal terug snoeien van de planten zodat ze terug kunnen uitschieten. Om nieuwe aantasting te vermijden, kan je de plant bestuiven met lavameel om de bladeren meer weerbaar te maken tegen schimmels.

Oregano

Bij Oregano let je best goed op bladluizen, mineervliegjes en spintmijten, vooral op planten die in containers worden gekweekt. Als ongedierte wordt aangetroffen, gebruik dan nuttige insecten.

Rozemarijn

Wittevlieg en spintmijten kunnen rozemarijn aanvallen. Regelmatig controleren en behandel indien nodig met Soni-mite kweekzakjes tegen spint.

Vochtige omstandigheden zullen botrytisrot aanmoedigen. Verwijder geïnfecteerde planten.

Salie

Slakken en spint kunnen een probleem zijn bij salie. Let goed op en bestuif met lavameel preventief. Schimmelziekten die kunnen voorkomen op salie zijn meeldauw, rhizoctonia en verticillium verwelking. Kies een plantlocatie met goede drainage en luchtcirculatie om te voorkomen dat deze problemen optreden.

Dragon

Plantenziektes, zoals echte meeldauw, valse meeldauw en rhizoctonia (wortelrot) kunnen dragon aantasten. Om deze problemen te voorkomen, plant je in gebieden met goede luchtcirculatie en geef je water op zonnige ochtenden, om de bladeren tegen de avond te laten drogen.

Tijm

Spintmijten en bladluizen kunnen tijm aanvallen. Zoek naar deze insecten aan de onderkant van bladeren. Behandel indien nodig met larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis en Soni-mite kweekzakjes tegen spint.

Tijm is ook vatbaar voor botrytisrot en rhizoctonia (wortelrot). Kies plantlocaties met goede drainage en voldoende luchtcirculatie om deze problemen te helpen voorkomen. Bernagie (komkommerkruid) wordt door luis of meeldauw aangetast als de planten dicht op elkaar staan. Tip dus om ze voldoende ruimte te geven zodat deze forse planten goed kunnen uitgroeien.

Lees de volledige kruidentuin gids in pdf

Download de Kruidentuin Gids

Lees de volledige kruidentuin gids

Inleiding kruidentuin gids

1) Kruiden in de geschiedenis

2) Kruiden zaaien

3) Kruiden kweken

4) Ziekten en plagen in de kruidentuin

5) Grond klaarmaken voor kruiden

6) Kruiden vermeerderen

7) Overwinteren kruiden?

8) Kruid of onkruid?

9) Tips en tricks rond kruiden

10) Kruiden oogsten en bewaren