Waar en hoe overwinteren lieveheersbeestjes?
Overwinterende lieveheersbeestjes


Jonge lieveheersbeestjes eten zich vol in het najaar om te kunnen overwinteren. Oude lieveheersbeestjes sterven meestal af vóór de winter.

Overwinteringsplaats lieveheersbeestjes

De overwinteringsplaats van lieveheersbeestjes is erg verschillend van soort tot soort. De meeste inheemse lieveheersbeestjes overwinteren buiten in de natuur in de strooisellaag, tussen afgestorven plantendelen, in groenblijvende heesters (bijvoorbeeld brem, conifeer, skimmia,..) of in spleten in de schors van loofbomen of coniferen, in de bodem, in dood hout, in mos of graspollen, afhankelijk van de soort.

Het inheemse tweestippig lieveheersbeestje (Adalia bipunctata) en het Aziatisch lieveheersbeestje verkiezen vaak om in groep in kieren van ramen of binnenshuis te overwinteren. Dit is meestal van november tot en met februari. Zodra de temperaturen buiten weer opwarmen, vliegen ze opnieuw uit.

In huizen kan het lieveheersbeestje voor overlast zorgen als ze in grote aantallen aanwezig zijn. Door de grootte van de groep ruik je dan soms hun specifieke geur of kunnen ze muren bevuilen door tegen plafonds of muren en achter schilderijen, enzovoort, te overwinteren.

Lieveheersbeestkastje

Lieveheersbeestjeshotel

Wist je dat je de lieveheersbeestjes in de winter ook een handje kan helpen door een lieveheersbeestjeshotel op te hangen?

Als de lieveheersbeestjes overwinteren in het kastje, zullen ze de bladluizen die in het voorjaar opduiken, meteen aangepakt worden op een natuurlijke manier. Bladluizen zijn namelijk het favoriete voedsel van lieveheersbeestjes.

Zorg er zeker voor dat je in de vroege lente bloeiende planten hebt, zodat de lieveheersbeestjes zich kunnen voeden met het stuifmeel, mochten er nog geen bladluizen aanwezig zijn.

Hang het lieveheersbeestjeskastje op een zonnige, windstille en beschutte plek tegen de regen. Zorg ervoor dat het kastje op 1 meter hoogte hangt. Als je de kans hebt om het kastje in de richting van het zuiden, zuidwesten of zuidoosten te hangen, is dat nog beter. Laat het zeker de hele winter hangen.

Je kan altijd wat droge bladeren in het huisje plaatsen en controleer het zeker af en toe op ongedierte. Zie je beestjes die er niet thuishoren, haal ze zeker weg en plaats nieuwe bladeren.

Lieveheersbeestjes in huis bestrijden

De beste en meest natuurvriendelijke methode om ze te verwijderen is de stofzuigtechniek.

  1. Neem een stofzuiger, nylonkous en een elastiekje
  2. Plaats de nylonkous over de buis van de stofzuiger
  3. Bevestig de nylonkous met het elastiekje, zodat de nylonkous niet loskomt en in de stofzuiger gezogen wordt.
  4. Zuig de lieveheersbeestjes in de nylonkous op.
  5. Laat de lieveheersbeestjes terug vrij in de natuur.

Met deze techniek beschadig je de lieveheersbeestjes zo min mogelijk. Als je dit in het voorjaar doet, zullen ze wegvliegen in de natuur. Als je dit in het najaar doet wanneer ze zich net in huis genesteld hebben, zullen ze een nieuwe overwinteringsplaats zoeken.

Ook interessant om te lezen: