Opkweek van tomaten
tomatenspiralen

Zaaien: als je zelf tomaten wilt zaaien, heb je een plaats nodig met voldoende licht en warmte (min. 20°C). In huis ligt dit moeilijker dan in een veranda of kas.

Wil je toch absoluut in huis zaaien, kies dan de lichtste plek en zaai pas begin april. Hoe je best zaait, lees je ‘hier’.

Verpotten: enkele weken na het zaaien, zijn de plantjes voldoende groot om te verpotten. Meng de potgrond met ‘bokashi-starter’.voor een sterke, gezonde groei. Plant ze goed diep, de kiemblaadjes mogen onder de grond komen. Dit zorgt voor extra wortelgroei.

De temperatuur moet minimum 15°C bedragen. Tijdens de opkweek hebben de tomatenplanten weerom voldoende licht nodig. Anders krijgen ze zwakke, spichtige stengels.

Planten: 6 tot 8 weken na het zaaien kan je de tomatenplanten (ca. 20 cm groot) verplanten in volle grond.

Afharden voor buitenkweek

Als je ze buiten wilt planten, moeten ze eerst afgehard worden. Afharden is noodzakelijk om de temperatuurverschillen op te vangen.

Voor buitenteelt wacht je best tot de tweede helft van mei gezien het voordien nog kan vriezen. Naast de tomatenplant steek je een stok van 1.5 m of een tomatenspiraal.

In een koude kas maak je eerst geulen in de grond. Dit vereenvoudigt het water geven nadien. Dit kan je trouwens ook buiten doen. Giet de potten voor het planten goed nat en plaats ze in de plantgaten. Vervolgens lichtjes aandrukken. Je kan in het plantgat ook een mengeling doen van ‘wormenaarde’ en gewone tuinaarde.

Lees de volledige tomaten gids in pdf

Download de Tomatengids

Lees de volledige tomaten gids:

Tomaten gids

1) Waar tomaten kweken?

2) Opkweek van tomaten

3) Tomaten bemesten

4) Teeltzorgen

5) Wanneer oogsten?

6) Ziekten en plagen van tomaten