Onkruiden, wat doen we ermee?
Maandtips April 2020

Onkruiden natuurlijk bestrijden of gewoon gebruiken?!

Of je het wilt of niet, zodra de temperaturen beginnen te stijgen, gaan ook de onkruiden beginnen groeien. Eerst en vooral moeten we onkruiden gaan bekijken als kruiden! Dat geeft al een heel ander gevoel, er moet namelijk niets meer bestreden worden.

Ontdek de verschillen tussen kruid en 'on'kruid in onze blog.

biogroei tuin 300x300px

Eetbare onkruiden

Veel ‘on’kruiden zijn eetbaar, denk maar aan jonge madeliefjes en paardenbloemen die weelderig in het gazon verschijnen... en geef toe, het is ook lieflijk! Mijn eerste natuurlijke bestrijdingstip is ‘tolerantie’ voor dit natuurlijk schoon!

Bodembedekkers aanplanten

De natuur zorgt er altijd voor dat de kale plekken bedekt worden dus het is aan ons om te vermijden dat er blootliggende grond beschikbaar is voor kruidgroei. Dit kan door in de siertuin voldoende bodembedekkers te planten en dan liefst bodembedekkers die geschikt zijn voor de bodem en daardoor voldoende concurrentiekracht hebben om de onkruiden te onderdrukken.

Een dik tapijt van Phlox kan zeer goed weerstand bieden aan de talrijke kattestaarten in de voortuin van Biogroei!

Phlox in bloei biogroei tuin

Mulchen is een zeer belangrijke natuurlijke bestrijdingstip die we meer zouden moeten toepassen, ook in de groententuin en kas. In januari wezen we reeds op het grote belang van snoeihout te verhakselen tot mulchsel en zo onkruidgroei te belemmeren. Mulchen heeft echter nog een veel groter voordeel. Hierover meer in een volgende mei-blog.

Eenvoudig van gras naar moestuin

Wil je een stukje gras gaan omvormen tot groentetuin of siertuin, kan je beginnen met de bodem te bedekken met platte kartonnen dozen of zwarte gronddoek. Dit laatste is niet zo ecologisch als kartonnen dozen, maar wel zeer efficiënt en herbruikbaar. Laat dit enkele maanden liggen, het gras zal kapot gegaan zijn en jij kan beginnen met bewerken.

biodiversiteit netels

Meestal is de beste keuze om het eerste jaar aardappels te zetten of een diep wortelende groenbemester zodat de ondergrond goed wordt losgemaakt. Met een groenbemester geef je meteen ook organische stof aan de grond terug dus dat is mooi meegenomen. Japanse Haver is een echte aanrader! Hij kan op alle bodems gebruikt worden en zaaien kan van april tot september. Deze planten wortelen erg diep, zijn weinig structuurgevoelig en dragen bij aan een evenwichtig bodemleven.

‘On’kruiden kunnen ook gebruikt worden als plantenaftreksels

Wil je een aftreksel van brandnetel of heermoes om je planten te versterken, dan kan je die plukken en te week zetten. Hierop kom ik uitgebreid terug in een juli-blog. Opeens worden die onkruiden dan gewoon nuttig!