Neushoornkever
Neushoornkever

Engerlingen van de neushoornkever zijn onschadelijk!

De neushoornkever behoort tot de familie van de bladsprietkevers net als meer bekende kevers zoals rozenkevers, juni-, juli- en meikevers.

De neushoornkever is met zijn 4 cm lengte de grootste kever die in België en Nederland voorkomt. Ze zijn een uitzondering in hun familie; andere reuzenkevers vinden hun leefgebied in tropische landen. De neushoornkever kan zich bij ons handhaven omdat ze composthopen van tuinafval en houtsnipperhopen als broedplaats uitkiezen. De broei in de hoop zorgt voor een hoge omgevingstemperatuur waardoor de larven zich sneller kunnen ontwikkelen en ook in de winter kunnen stand houden. Daar steeds meer mensen gaan tuinieren, komt de neushoornkever meer algemeen voor dan vroeger.

In Midden en Zuid-Europa vind je de kevers minder in de buurt van mensen maar meer in de natuur, vooral in oude eikenbossen. Het door witrot aangetast eikenmolm is een geliefde broedplaats voor de kevers.

Neushoornkever

Hoe ziet de neushoornkever eruit?

Het meest kenmerkend aan deze kever is de kromme hoorn die mannetjes op hun kop dragen. Hieraan danken ze ook hun naam. De mannetjes gebruiken deze hoorn om concurrerende mannetjes op hun rug te werpen waardoor ze zijn uitgeschakeld voor de voortplanting. De vrouwtjes hebben een nauwelijks zichtbare kleine hoorn.

Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een bruin tot zwart glanzend dekschild. De grootte varieert naargelang de sekse en ligt tussen 2.4 en 4.2 cm.

De larven zien er uit zoals andere engerlingen van de bladsprietkevers. C-vormig gekromd, bruine kop, 3 paar poten en een donker achtereinde. Aan de zijkant van de larve zie je bruine stipjes, dat zijn de ademopeningen.

De larven kunnen tussen 7 en 12 cm groot worden. Ze vervellen drie keer vooraleer ze verpoppen. De snelheid waarmee de larven zich ontwikkelen is afhankelijk van de temperatuur en leefomstandigheden. Dankzij de hoge temperaturen van broeihopen kan de ontwikkeling van de larven zich al voltooien op 2 tot 3 jaar.

Wanneer vliegen neushoornkevers?

De neushoornkevers vliegen op warme zomeravonden in zwermen op zoek naar een geschikte broedplaats. Meestal is dit in de buurt van organische afvalhopen. De voortplantingstijd situeert zich tussen eind juni en augustus. Ze komen net als de meikever soms op kunstlicht af.

Is de neushoornkever schadelijk?

De volwassen neushoornkevers zijn totaal onschadelijk. Ze leven maar enkele weken en zijn die tijd volledig gericht op de voortplanting van hun soort. De volwassen neushoornkevers eten niet meer. Ze hebben hun reserve opgebouwd als larve en hebben gedurende hun kort volwassen leven geen voedsel nodig. Dit in tegenstelling tot andere bladsprietkevers die zich voeden met bladeren van loofbomen en sierplanten.

De larven van de neushoornkever zien er gevaarlijk groot uit maar zijn eveneens onschadelijk.

Larve neushoornkeverEngerling van de Neushoornkever

Verschil tussen larven van neushoornkever en andere engerlingen soorten

Vele mensen kennen engerlingen als schadelijke larven die de wortels van het gazon of haagplanten afvreten. Het meest bekend is de meikever die op zijn grootst tot 4 cm wordt en veel schade kan berokkenen. Maar er zijn 4 schadelijke keversoorten wiens engerlingen het gazon kapot vreten met name de rozenkever, Sallandkever, junikever en meikever.

Wil je meer weten over deze engerlingen soorten?

In tegenstelling tot de gewone engerlingen eten de larven van de neushoornkever binnen in de broeihoop rottend plantenmateriaal. Ze doen dus geen schade aan planten en grasvelden.

Broeihoop aanleggen voor neushoornkevers

Als je zin hebt om een broeihoop aan te leggen voor neushoornkevers, is het belangrijk om met volgende aspecten rekening te houden:

  • Zorg dat je composthoop of houtsnipperhoop voldoende warm wordt. Weten hoe je best een composthoop aanlegt?
  • De groei van de larven is het grootst bij organisch materiaal dat al aan het schimmelen is. Bij een grote schimmelactiviteit is er namelijk meer verteerd voedsel beschikbaar voor de larven.
  • In broeihopen mag geen harshoudend naaldhout zitten omdat de larven dit niet verdragen.
  • Jaarlijks moet vers snoeiafval van loofblad en verse houtsnippers aan de hoop worden toegevoegd om een succesvolle broeihoop te behouden.
  • Jaarlijks moet vers snoeiafval van loofblad en verse houtsnippers aan de hoop worden toegevoegd om een succesvolle broeihoop te behouden.