Mieren: voorkomen en bestrijden

Mieren kunnen zowel binnen als buiten voor overlast zorgen. Niet alleen maken ze lelijke ophopingen tussen de terrastegels ook beschermen ze bladluizen tegen hun natuurlijke vijanden.

Mier
Fig.1 - Mier.

Fig.2 - Mieren en bladluizen.

Schadebeeld mieren

Mieren brengen geen directe schade aan, maar kunnen eerder zeer lastig zijn. Zo maken ze mierenhopen in je gazon en kunnen ze volledige stenen optillen door gemaakte mierenhopen.

Mierenhoop in gazon
Fig.3 - Mierenhoop in gazon.

Mieren voorkomen

Mieren voorkomen is gemakkelijker dan ze natuurlijk te bestrijden. Laat geen groenafval achter, zorg dat de groenbak goed is afgesloten en ruim oude rottende boomstammen op. Dit zijn perfecte broeihaarden voor mieren. Denk ook al verder, meestal heb je meerdere jaren na elkaar dezelfde plagen. Bijvoorbeeld als je vorig jaar last had van bladluizen in je fruitbomen, voorkom dan dat in de lente mieren in de boom kunnen kruipen met een boomlijmband. Indien mieren toch in de boom geraakt zijn is de bestrijding van bladluis met lieveheersbeestjeslarven bijna onbegonnen werk. Breng de boomlijmband aan rond de boomstam en de mieren zullen blijven hangen in de lijm en niet tot in de toppen van de boom geraken bij de bladluis.

Boomlijmband tegen mieren

Mieren bestrijden

Mieren natuurlijk bestrijden is zeer moeilijk, ze zijn dan ook één van de succesvolste dierengroepen ter wereld en kun je in 12.000 varianten terugvinden overal ter wereld. Mieren bestrijden kan met de gekende huis en tuin middeltjes die voor een korte duur tot een resultaat kan lijden zoals meermaals kokend water in de nesten gieten of koperen munten/koperen tepa gebruiken waar mieren niet graag over lopen. We kunnen ook gebruik maken van aaltjes tegen mieren. De volwassen mieren kunnen niet tegen de aaltjes waardoor deze zich gaan verplaatsen en de larven in de mierennesten worden gedood. Hierdoor krijg je een effectieve natuurlijke bestrijding van mieren.

Aaltjes tegen mieren

Wilt u de mieren uit uw gazon? Dan kan dit eenvoudig en natuurlijk met Mier-run. Dit zijn aaltjes, microscopische kleine wormpjes waar de mieren niet tegen kunnen, waardoor ze hun nest gaan verlaten en zich gaan verplaatsen. Giet de aaltjes in de nesten, hou de nesten vochtig zodat de aaltjes niet opdragen en wees verheugd van het resultaat.

Aaltjes tegen mieren kopen