Kruipend zenegroen, Ajuga reptans, behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en is een winterharde, vaste plant.
Waar groeit kruipend zenegroen?
In het wild groeit kruipend zenegroen langs de waterkant of op vochtige bosgronden. Ze houdt van weinig tot geen bemeste grond en groeit graag in de schaduw ondanks dat hij kan ook in de zon of halfschaduw kan groeien. In de zon heeft de plant wel regelmatig behoefte aan extra water terwijl dit in de schaduw vaak niet nodig is. De bladeren kunnen verschillende kleuren hebben, standaard zijn ze groen-paars. Ze blijven in de winter hun kleur behouden.
Gazons die in de schaduw liggen en weinig bemest en gemaaid worden zijn een goede habitat voor kruipend zenegroen. Daar worden ze als een kruipend onkruid beschouwd omdat kruipend zenegroen kan woekeren op dergelijke plekken. Kruipend zenegroen wordt anderzijds in de siertuin vaak als bodembedekker geplant, vooral in de schaduw onder een boom of een haag. Gekweekte cultivators worden tussen 10 en 30 cm hoog, in gazon en grasland blijft kruipend zenegroen kleiner en onopvallend.
Hoe kruipend zenegroen vermeerderen?
Kruipend zenegroen verspreidt zich dankzij bovengrondse uitlopers. Hierdoor kan de plant op korte tijd een kaal stuk grond inpalmen. Wil je meer plantjes op een andere locatie, dan knip je de wortelstokjes gewoon af en herplant je ze, eerst in potjes of zelfs rechtstreeks in de aarde.
Kruipend zenegroen en biodiversiteit
Kruipend zenegroen bloeit tussen april en juni met paars-blauwe bloemetjes. Het is een belangrijke bijenplant en wordt bezocht door enkele solitaire bijen zoals de blauwe metselbij, de bommetselbij en slakkenhuisbij. Bovendien is kruipend zenegroen een nectarplant voor de aardbeivlinder (Pyrgus malvae) en een waardplant (voortplantingsplant) voor het Bont Dikkopje (Carterocephalus palaemon), een zeldzame dagvlinder.
Is kruipend zenegroen eetbaar?
Kruipend zenegroen is eetbaar, zowel de blaadjes als de stengels. De plant heeft een bittere smaak die doet denken aan witloof. Oudere bladeren smaken te bitter en kan je best vermijden. Ook de bloemetjes zijn eetbaar maar vrij pittig.
De blaadjes kan je verwerken in puré; de bloemetjes in kruidenboter, omeletten of salades. Het mag niet in grote hoeveelheden gegeten worden en is verboden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
In kruipend zenegroen zitten heel wat stoffen die ontstekingsremmend werken. Aftreksel of thee van kruipend zenegroen helpt tegen kriebelhoest en keelpijn. Je kan dit drinken of gorgelen. Neem 30 gr gedroogd zenegroen op 0.5 liter kokend water en laat 10 minuten trekken.
Thee verhelpt ook diarree (het brengt rust in de darmen) en kan de hormonale werking van de schildklier verlagen. In dit laatste geval is het aangewezen om professionele hulp te zoeken en niet alleen te gaan experimenteren.
Er worden nog tal van andere geneeskrachtige eigenschappen aan kruipend zenegroen toe geschreven, onder andere zalf van dit kruid heeft een wondhelende functie. Het is mogelijk om de bladeren te kauwen tot pulp en deze vervolgens op de wond te leggen. Of je kan effectief een zalf maken van bladeren met honing.
Tegenwoordig is er ook interesse in de giftige stoffen die in kruipend zenegroen aanwezig zijn. Men ontdekte dat larven van witte vlieg afsterven als ze op kruipend zenegroen geweest zijn. Bepaalde stoffen uit kruipend zenegroen zouden dus kunnen leiden tot een insectenwereld middel.
Ook interessant om te lezen: