Kruiden vermeerderen

De echte liefhebbers kunnen kruiden door scheuren of stekken opkweken.

Kruiden vermeerderen door scheuren of delen

bieslook vermeerderen

In de vroege lente, graaf je de wortels van een gevestigde plant op en snijd of trek je ze uit elkaar in kleinere bosjes. Herplant de verdeelde secties in een nieuwe tuinlocatie en zorg ervoor dat je wormenaarde of compost aan het plantgat toevoegt samen met een handjevol lavameel. Zet de secties op de juiste diepte en houd ze vochtig totdat de nieuwe planten zijn gevestigd. Je kan bij het verplanten de planten aangieten met microferm of mycorrhiza's meegeven in het plantgat waardoor meteen een goed groeibiotoop wordt gecreëerd.

Bieslook, munt, rozemarijn, dragon, oregano, salie en tijm worden allemaal gemakkelijk vermeerderd door deling. Je kan de gedeelde planten ook eerst in een plantcontainer met potgrond zetten tot ze voldoende wortels hebben gemaakt om vervolgens in de volle grond uit te planten.

Teelt vanuit stekken

Kweken vanuit stekken is al meer gespecialiseerd werk. Begin met een plant die je echt leuk vindt. Maar wees voorbereid, niet elke stek die je snijdt, gaat wortels schieten!

Onder ideale omstandigheden wordt een slagingspercentage van 90% als uitstekend beschouwd. Lavendel is één van de gemakkelijkste planten om stengelstekken van te nemen en het is één van de meest betrouwbare manieren om dit geurige kruid te verspreiden.

Om te stekken moet je lichte grond gebruiken of zaai- en stekgrond. Perliet en vermiculiet werken ook goed. Wat je ook besluit te gebruiken, het mengsel moet steriel zijn en het moet echt goed draineren. Wortelrot is niet wat je hier wilt. Bevochtig het medium voordat je de stekken opzet; maak het vochtig, maar niet modderig.

Snijd ongeveer 8 cm lange houtige steeltjes die van de zijkant van de plant komen en niet van het midden. Om de een of andere reden schijnen zijscheuten sneller te groeien.

In geval van lavendel, worden de stekken niet geknipt, wel afgescheurd. Het is de bedoeling dat er een klein stukje schors van de tak aan de stek blijft. We spreken dan van een stek met hieltje. Aan dat hieltje zullen de nieuwe wortels komen. Als het hieltje te lang is, mag het ingekort worden met een mesje.

Verwijder de onderste blaadjes tot 4 cm en plaats de scheutjes in een isomobak (styropor bak) of bloempot gevuld met zaai- en stekgrond. Gebruik een potlood of een takje om een gaatje te maken waarin de stek gemakkelijk past. Ze mogen niet tegen elkaar komen.

Dek af met een plastiek koepel of plastic zak en houd het vochtig tot de wortels verschijnen.

Lees de volledige kruidentuin gids in pdf

kruiden boek

Lees de volledige kruidentuin gids

Inleiding kruidentuin gids

1) Kruiden in de geschiedenis

2) Kruiden zaaien

3) Kruiden kweken

4) Ziekten en plagen in de kruidentuin

5) Grond klaarmaken voor kruiden

6) Kruiden vermeerderen

7) Overwinteren kruiden?

8) Kruid of onkruid?

9) Tips en tricks rond kruiden

10) Kruiden oogsten en bewaren